Matěj Hejda
16. srpna 2016 • 21:54

Boj o kanonýra z Harvardu pokračuje. Kdo uloví talentovaného střelce?

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

1. července se v NHL rozjel trh s volnými hráči. Teda rozjel... Za necelou hodinu a půl byly největší hvězdy rozebrány a byl klid. Šmitec! Na trhu však stále zůstávalo několik zajímavých jmen. Jíří Hudler, Kris Russell Radim Vrbata a řada dalších jmen. Ani jeden ale nevzbudil mezi celky NHL takový zájem jako americký student z Harvardu Jimmy Vesey. Pro zisk talentovaného útočníka se najednou kluby dokážou přetrhnout.



Proč takový povyk v souvislosti s hráčem, který si v širším hokejovém světě zatím nikteraké jméno neudělal? Podívejme se na talentovaného kluka trochu blíže.

Cesta vyhlášeného střelce a letošního vítěze prestižního ocenění Hobey Baker Award do NHL je totiž vskutku zajímavá. V roce 2012 jej ve třetím kole jako celkově 66. hráče v pořadí draftovali Nashville Predators. Mladý útočník místo rvaní se o budoucnost v nejlepší hokejové lize zvolil jinou cestu. Tučnou smlouvu a slávu vyměnil za roky nejistoty na prestižní univerzitě a nastoupil na Harvard.

Před rokem, kdy měl Jimmy před sebou poslední rok školy, se mu vedení Nashvillu ozvalo znovu. Předložilo mu nabídku, která se snad nedala odmítnout. Maximální možný plat, který se i s bonusy měl vyšplhat na víc než 3,5 milionů dolarů a místo v prvních dvou útočných řadách vedle hvězdných útočníků Jamese Neala a Filipa Forsberga. Odpoveď? „Děkuji, ale ještě ne,“ odmítl s vděkem mladý útočník.

„Nakonec jsem se rozhodl nabídku Predators odmítnout a vrátit se ještě na rok na školu. V podstatě jsem zapudil svůj sen a vyměnil jej za další rok trmácení autobusem, jídlo z jídelny a domácí úkoly. Docela bláznivé, že?,“ smál se tomu s ročním odstupem.

Mladý Vesey věřil svým schopnostem, patřil už tehdy mezi nejlepší hráče v univerzitní NCAA lize, a tak se rozhodl ještě rok setrvat a školu dokončit.

Vyplatilo se! Za rok přišla podobná nabídka znovu.

Generální manažer Nashvillu ale opět odešel s nepořízenou! Syn bývalého hráče NHL dal jasně najevo, že v létě se bude chtít stát chráněným volným hráčem a bude si tak moci vybírat z nabídek ostatních celků. Dobře věděl, že jich bude požehnaně… 

Generálnímu manažeru Predators Davidu Poileovi tak nezbylo nic jiného než se zkusit práv na Veseyho zbavit. Povedlo se. Koncem června poslal třiadvacetiletého Američana do Buffala za třetí kolo letošního draftu. Buffalo tak najednou získalo čas do 15. srpna na dohodu s účastníkem mistrovství světa v Praze.

Generální manažer Sabres Tim Murray použil všechny legální prostředky, aby Veseyho přemluvil k podpisu s Buffalem. S koučem Danem Bylsmou zajel k talentovanému útočníkovu domů. Dokonce hvězdného Jacka Eichela, Veseyho kamaráda, využil jako vyjednavače. Marně, všechny metody padly vniveč. Levé křídlo se rozhodlo jít s „kůží na trh“.

Jaká je teď situace kolem zbožňovaného útočníka?

Zájem o Veseyho mělo přes tucet slavných týmů. Ten už před časem uvedl, že chce hrát za tým z Ameriky. Tím výběr podstatně zmenšil. Do úzkého výběru se dostalo New Jersey, New York Rangers, Chicago, Toronto, jež před dvěma lety draftovalo jeho bratra a favorizovaný Boston. Tomu mladý útočník už roky fandí a splnil by si tak nejspíš svůj dětský sen.

„Boston je určitě na mém listu. Joe Thornton byl v dětství mým nejoblíbenějším hráčem a v roce 2011 ve finále Stanley Cupu jsem jim moc fandil,“ neskrývá Vesey sympatie k slavnému klubu Original Six.

Kam se obávaný útočník, který by pro většinu zájemců mohl být „levnou“ posilou do prvních dvou útoků, zamíří, se zřejmě dozvíme dokonce tohoto týdne. „Rozhodně to nebude zítra. Nejdříve to vidím do pátku či soboty, ale vůbec bych se nedivil, kdyby se to táhlo až do začátku příštího týdne,“ uvedl k celé situaci hráčův agent Peter Fish.

Ač už padne rozhodnutí v pátek či třeba v pondělí, tahle dlouhá sága jisto jistě konečně dosáhne svého rozuzlení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud