9. dubna 2017 • 12:30

Ovace i slzy. Eliáš naposledy v dresu Devils, buly mu vhodily dcery

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeho večer. V New Jersey opět ukázali, jak si Patrika Eliáše váží. Česká legenda oznámila na konci března odchod do důchodu a jeho klub i přes zklamání z další špatné sezony reagoval. Nejprve ho nechal před utkáním s Philadelphií vhodit slavnostní buly, v pátek uskutečnil otevřený trénink s jeho účastí a poslední rozloučení této sezóny vyvrcholilo před nočním zápasem s Islanders (2:4). Eliáš v něm naposledy oblékl červený dres, a přestože do utkání nezasáhl, sklidil ovace fanoušků. Dokonce se neubránil slzám, a to když mu přišly vhodit slavnostní buly jeho dvě dcery s manželkou.



Takhle se loučí šampioni. Vyjádření úcty a vděku po úžasné kariéře se dočkal také Patrik Eliáš, který se rozhodl uzavřít svou 1240 zápasů trvající kariéru v NHL. Rekordman v počtu získaných bodů (1025), gólů (408) i asistencí (617) je legendou klubu a v sobotu v noci to pocítil na vlastní kůži.

S klubem svého srdce se Patrik Eliáš rozloučil stylově. Před utkáním s Islanders (2:4) totiž naposledy oblékl výstroj a dres s 26 na zádech, aby se svými spoluhráči vyjel k poslednímu rozbruslení. Rozloučit se posledním zápasem mu nakonec nebylo přáno, nešlo to.

„Přemýšleli jsme o tom, ale nejde to. Nemám natrénováno, navíc by to bylo nefér vůči klukům, kteří tu dřou celý rok a také kvůli soupeři, který pořád bojuje o play off,“ vysvětlil před utkáním 40letý borec. I přesto, že si nepřipsal ani vteřinu na ledě, ty předzápasové si užíval ve velkém.

Nejprve si vysloužil obrovský aplaus zaplněné arény Devils, když před rozbruslením objel sám čestné kolečko. Následně se k němu přidali spoluhráči a před utkání začal slavnostní ceremoniál. Když vhazoval slavnostní buly před zápasem s Philadelphií, emoce udržel na uzdě, jenže tentokrát to nezvládlo. Ani to snad nešlo.

Skleněné oči měl hlavně poté, co se na červeném koberci objevila jeho manželka Petra, kterou doprovázely obě malé dcerky. Právě ty vhodily kotouč mezi Patrika Eliáše a jeho bývalého spoluhráče Stephena Giontu, jenž tentokrát hájí barvy Islanders, se kterými se i přes vítězství do bojů o Stanley Cup nepodívá.

Byl jsem dojatý, jako bych hrál první zápas v NHL, přiznal po ceremoniálu Eliáš. Tím to ale nekončí, držitele dvou Stanley Cupů a hlavně autora vítězné asistence z roku 2001 čeká v příští sezoně největší pocta, které může hokejista na klubové úrovni dosáhnout. New Jersey se totiž chystají vyřadit jeho dres s číslem 26.

To už tedy navždy zůstane spojeno s jmenovkou „Elias“.

Legendární složení Devils bude mít brzy nového parťáka 

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 4. • 00:10
New Jersey Devils
New Jersey Devils
2:4
ONLINE
9. dubna
00:10
New York Islanders
New York Islanders
Góly

Domácí: 45:00. B. Bennett, 59:57. B. Bennett

Hosté: 22:48. Pelech, 26:23. Lee, 43:52. Chimera, 48:11. Lee

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Schneider) – A. Greene (C), Lovejoy, J. Moore, Severson, Merrill, Kapla, Prout (A) – Henrique (A), Zajac, Palmieri – Hall, Zacha (A), Cammalleri – B. Bennett, Josefson, Noesen – Wood, Coleman, Thomson.

Hosté: Halák (Greiss) – Leddy, Boychuk, de Haan, Seidenberg, Pelech, Mayfield, Hickey – Lee, Beauvillier (A), Ho-Sang – Ladd, Quine, Chimera – B. Nelson (A), Jo. Bailey, C. Jones – Gionta, Clutterbuck, N. Kuljomin.

Rozhodčí

G. Rank, C. Rooney – G. Devorski, S. Alphonso

Stadion

Prudential Center, Newark

1 240 zápasů za Devils i dva Stanley Cupy. Patrik Eliáš ukončil kariéru
Video se připravuje ...

Poslední rozbruslení Patrika Eliáše v dresu New Jersey
Poslední rozbruslení Patrika Eliáše v dresu New Jersey

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud