Martin Tomaides
4. října 2017 • 04:59

Kdo čeká Jágra v Calgary? Divoch v bráně, v útoku děti, v obraně respekt

Autor: Martin Tomaides, Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké spoluhráče bude mít Jaromír Jágr v Calgary?Jaké spoluhráče bude mít Jaromír Jágr v Calgary?FOTO: sport

    Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau? Na tato jména ve spojitosti s Jaromírem Jágrem zapomeňte! Český veterán mění slunnou Floridu za mrazivé Calgary, kde bude předávat zkušenosti dalším mladíkům. Flames mají v záloze pořádnou porci mladých hvězdiček i borců, kteří už si vzali do ruky Stanley Cupy. V brance mu bude jistit záda známý bouřlivák, zkušení obránci a na přesilovkách by měl tvořit se zmíněnými mladíky. Podívejte se, s kým by měl Jaromír Jágra hrát v jednom útoku Flames a jaké hvězdy kanadského celku bude potkávat v kabině.

  • Johnny Gaudreau (24 let, útočník)

    Johnny GaudreauFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 72. Body: 61 (18+43). Trestné minuty: 4.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 2 (0+2). Trestné minuty: 0.

    Hlavní hvězdou Calgary je teprve čtyřiadvacetiletý Johnny Gaudreau. Jen něco málo přes 170 centimetrů velký Američan bude se svou tělesnou konstitucí a dětskou tváří vedle Jágra vypadat asi jako jeho vnouče, hokej ovšem ovládá precizně. Techniku hole má jednu z nejlepších v lize, na ledě je skutečně zábavný.

    V základní části předešlého ročníku byl se 61 kanadskými body jedničkou Flames a s Jaromírem Jágrem by se měl potkávat zejména při přesilových hrách, které by se tak mohly stát hlavní zbraní Calgary.

    Calgary Flames - nové působiště Jaromíra Jágra pod drobnohledem
    Video se připravuje ...


  • Sean Monahan (22 let, útočník)

    Sean MonahanFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 82. Body: 59 (28+31). Trestné minuty: 20.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 5 (4+1). Trestné minuty: 0.

    Miláčkem davů je brzy třiadvacetiletý šikula Sean Monahan, který má po čtyřech sezonách v NHL už 107 branek na svém kontě a v klubu má smlouvu až do roku 2023. Když v organizaci působil český útočník Jiří Hudler , mladičký nováček Sean Monahan tehdy bydlel u něj.

    V týmovém bodování předešlé sezony skončil za Johnnymu Gaudreauem, ale v play off dal v sérii s Anaheimem (0:4 na zápasy) čtyři góly a na jeden přihrál, což z něho udělalo nejlepšího hráče Flames v play off.

    Jágr míří do Calgary. Možná se na starý kolena naučím lyžovat, směje se
    Video se připravuje ...


  • Matthew Tkachuk (19 let, útočník)

    Matthew TkachukFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 76. Body: 48 (13+35). Trestné minuty: 105.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 0. Trestné minuty: 4.

    Na tohoto chlapíka si dejte pozor! Devatenáctiletý Matthew Tkachuk v nováčkovské sezoně nasbíral 48 bodů a skončil jedenáctý v lize se 105 trestnými minutami. Táta Keith, majitel 538 gólů a 2219 trestných minut, tak musí být právem pyšný.

    Když byl v zámoří oznámen podpis smlouvy s Jaromírem Jágrem, fanoušci okamžitě na adresu mladého útočníka žertovali. Když šel český veterán v roce 1990 na draft, několik příček pod ním skončil právě Keith Tkachuck a sedm let po konci kariéry si s legendárním číslem 68 zahraje jeho syn.


     

  • Sam Bennett (21 let, útočník)

    Sam BennettFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 81. Body: 26 (13+13). Trestné minuty: 75.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 2 (2+0). Trestné minuty: 4.

    Seznamte se, Sam Bennett. Toto jméno si zapamatujte, protože minimálně v úvodu sezony by měl zaujmout pozici Aleksandera Barkova a stát se ve třetí formaci centrem Jaromíra Jágra. Přítomnost českého veterána by ho mohla srovnat do latě a nasměrovat výš.

    Čtyřka draftu 2014 měla totiž v minulosti problémy s morálkou a ve dvou sezonách zatím nasbírala jen 36 a 26 bodů. Možná i Jaromír Jágr bude nástrojem trenéra Glena Gulutzana k tomu, aby se mladý útočník srovnal a zejména bodově zlepšil. Jeho potenciál je totiž vysoký.


  • Michael Frolík (29 let, útočník)

    Michael Frolík plní v Calgary důležitou ofenzivní roliFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 82. Body: 44 (17+27). Trestné minuty: 58.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 1 (0+1). Trestné minuty: 0.

    Poprvé v kariéře si „Baby Jágr“ zahraje s mužem, s nímž byl od mládežnických let porovnáván. V Calgary už má český útočník Michael Frolík pevnou pozici a v předešlé sezoně nasbíral slušných 44 kanadských bodů. I jemu by mohla přítomnost českého parťáka prospět.

    „Jágra zná každý. Kdyby šel v Čechách do prezidentských voleb, lidé by ho podle mě zvolili,“ smál se po pondělním tréninku před kanadskými novináři. Kromě něho si může Jaromír Jágr zahrát s brankářem Davidem Rittichem i aktuálně zraněným útočníkem Danielem Přibylem.


  • Mark Giordano (34 let, obránce)

    Mark GiordanoFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 81. Body: 40 (12+28). Trestné minuty: 59.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 1 (0+1). Trestné minuty: 2.

    Srdcem i duší celého mužstva je čtyřiatřicetiletý kapitán Mark Giordano, lídr respektovaný napříč celou ligou. Nedraftovaný borec načal kariéru v mužstvu před více než deseti lety. Po krátkém působení v Calgary ale překvapivě na rok odešel (ještě před založením KHL) hrát do Dynama Moskva a výrazně mu to prospělo.

    V mužstvu se brzy stal nepostradatelným, poslední čtyři sezony bodoval jako divý (39, 56, 48, 47) a ve městě je velmi oblíbený pro svou charitativní činnost. Společně s Johnny Gaudreauem pobírá plat 6,75 milionu dolarů a je nejlépe placeným hráčem mužstva.


  • Dougie Hamilton (24 let, obránce)

    Dougie HamiltonFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 81. Body: 50 (13+37). Trestné minuty: 64.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 1 (0+1). Trestné minuty: 8.

    Nejproduktivnějším obráncem klubu byl v posledním ročníku autor padesáti kanadských bodů Dougie Hamilton, se kterým se Jaromír Jágr potkal během krátkého angažmá v roce 2013 v Bostonu. U Bruins hrál také s dalším obráncem Mattem Bartkowskim.

    Produktivní Dougie Hamilton si v play off při rychlé sérii s Anaheimem připsal jen jednu asistenci, ale v příští sezoně by měl opět patřit k oporám defenzivy Flames. I on by se měl s Jaromírem Jágrem potkávat při přesilových hrách.


  • T.J. Brodie (27 let, obránce)

    T.J. BrodieFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 82. Body: 35 (6+29). Trestné minuty: 24.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 4 (0+4). Trestné minuty: 2.

    Právě T. J. Brodie byl v posledních sezonách těsně před uzávěrkou přestupů zmiňován s jinými kluby, které by mohly uvažovat o jeho výměně. Šikovný ofenzivní obránce je pilířem na přesilovkách. Takže ano, dobrá zpráva pro Jaromíra Jágra.

    ANKETA: Jágr míří do Calgary. Zapadne do konceptu týmu? Odpovídají redaktoři Deníku Sport
    Video se připravuje ...


  • Kris Versteeg (31 let, útočník)

    Kris VersteegFoto Profimedia.cz

    Základní část 16/17 – Zápasy: 69. Body: 38 (16+22). Trestné minuty: 46.
    Stanley Cup 2017 – Zápasy: 4. Body: 4 (1+3). Trestné minuty: 4.

    Divoké a dravé mládí jistí ze zadních řad zkušené tváře. Celkem 1,75 milionu dolarů ročně pobírá Kris Versteeg, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a univerzál, který zaskočí na každé pozici. Právě on by měl podle prognóz doplnit třetí útok s Jaromírem Jágrem a Samem Bennettem.

    S českým veteránem už se dvakrát minul. Když v sezoně 2010/2011 nastupoval za Philadelphii, český útočník se k Flyers přidal až další sezonu. To samé se stalo poté, co Kris Versteeg opustil po sezoně 2013/2014 hokejisty Floridy a vrátil se do Chicaga.


  • Mike Smith (35 let, brankář)

    Brankář Mike Smith v dresu Calgary FlamesFoto Reuters

    Základní část 16/17 – Zápasy: 55. Úspěšnost zákroků: 91,42 %. Počet výher: 19.
    Stanley Cup 2017 – s Arizonou nepostoupil.

    Spokojenost nepanovala po poslední sezoně s tandemem Brian Elliott – Chad Johnson, a tak se v klubu obou zbavili a vytvořili novou dvojici. Jedničkou bude mistr světa z MS v Praze v roce 2015 Mike Smith, který přišel v červnu během překvapivého trejdu z Arizony. Vytáhlý bouřlivák je známý lámáním holí a nebojí se uštědřit nějaký ten úder dotěrnému soupeři.

    Dokáže ale také bavit, brzy to například budou čtyři roky, co vstřelil branku. Jinak je majitel olympijského zlata z roku 2014 spolehlivým mužem, který dokáže sám vyhrát zápas. V pětatřiceti letech bude z celého týmu Jágrovi věkově nejblíže. Když ale Jaromír Jágr poprvé skóroval v NHL, bylo mu teprve osm let.


  • Realizační tým

    Glen GulutzanFoto Profimedia.cz

    Šestačtyřicetiletý Glen Gulutzan (na fotce) je progresivním mladým koučem, se kterým se Jágr potkal v Dallasu a klapalo to. U Flames naskakuje do druhé sezony, předtím tři roky dělal asistenta trenéra ve Vancouveru.

    Generálním manažerem je už čtvrtým rokem Brad Treliving, kterému do padesáti let ještě zbývají dva roky. Je synem známého kanadského byznysmena Jima Trelivinga. Pod jeho vedením Flames třikrát ze čtyř případů postoupili do vyřazovací části.

    Naposledy na Kladně! Jágr trénoval před odletem do Kanady
    Video se připravuje ...


  • A kdo další?

    Travis HamonicFoto Profimedia.cz

    V kádru Flames však pochopitelně najdete i další tváře. Brankářskou dvojkou je Eddie Läck, švédský fešák, který měl ve Vancouveru i naposledy v Carolině vždy ambice stát se jedničkou, ale nakonec je z něj spíš spolehlivá dvojka. Läck šikovně zaskočí, když je potřeba a se svým smyslem pro humor je výborným parťákem do kabiny. Je současným mistrem světa. Na farmě čeká kromě Davida Ritticha na svou šanci téměř dvoumetrový Jon Gillies.

    Nováčkem v obraně je Travis Hamonic (na horní fotce), který svou dosavadní kariéru spojil s New York Islanders, a teď čeká na nový začátek. Narozdíl od dříve jmenovaných tenhle drsný bek ze staré školy vyznává spíše defenzivu a nejde pro ránu daleko. Přejít přes něj není nic snadného.

    KOMPLETNÍ SOUPISKA CALGARY ZDE


    Zkušenosti mladším předává i Troy Brouwer (na dolní fotce), ligový šampion z roku 2010, kterému ale první ročník v barvách kanadského mužstva nevyšel a čeká se od něj mnohem více. Své si odehraje také Mikael Backlund, o zábavu na ledě se pak stará Micheal Ferland, který se nebojí nikoho a ničeho a mimochodem se nedávno popral i se závislostí na alkoholu.

    Kapitán a nejlepší střelec kanadských juniorských mistrů světa roku 2015 Curtis Lazar měl být hvězdou Ottawy, ale Senators s ním po loňské sezoně (33 zápasů, jedna asistence) ztratili trpělivost a on teď bude bojovat o šanci u Flames.

    Troy BrouwerFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud