Miroslav Horák
3. října 2017 • 14:30

Jágr neměl na výběr: tvrdá výzva, anebo Litoměřice. Vyhrálo srdce válečníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dost možná, že svou parafu na nové smlouvě vykresloval déle, než obvykle. Ostatně, sám Jaromír Jágr po uzavření paktu s Calgary mluvil o smíšených pocitech. Chápu ho naprosto a zcela. Není to vůbec tak, že za celým dlouhým příběhem přistál sladký happy end. Tenhle kontrakt nevybízí k otvírání šampaňského. Ale co není, může přijít později. Neobvyklá dávka pokory a respektu čísla 68 před složitou kanadskou výzvou je pozitivním a nadějným znamením.



V duchu se připravoval na středeční cestu k mistráku do Litoměřic. Místo toho se vydá o fous dál. A taky za trochu vyšší úrovní hokeje a stresu. Fanoušci netají nadšení, dostanou další rok s legendou na první scéně, Jágr zůstává obezřetný a v lehkém despektu.

Ačkoli se jeho mocná kariéra dá minimálně srovnat s výstupy horolezce na všechny osmitisícovky, na soumraku kariéry čeká kladenskou ikonu pořádně ostrá zkouška, navíc s nejistým rezultátem. Super je, že se k ní odhodlal a k těžké misi se staví čelem.

Není to automatické. Každý by do toho v jeho situaci nešel. Všichni vědí nebo minimálně tuší, jaký vzkaz se za podmínkami Flames skrývá. Jednoduše řečeno nejistota. Základní roční mzdu 1 milion dolarů Jágr míval kdysi na kontě za pár týdnů práce. Jasně, i teď mu po zaplacení činže něco zbude, ale o to, jak známo, nejde.

Ačkoli v kabině bude mít většina hráčů Calgary (aspoň v prvních dnech) oči navrch hlavy, realitou všedního dne bude skutečnost, že česká akvizice bude neustále bojovat o svoji pozici. Ponejvíce v zápasech, avšak nejen v nich. Už jen dostat se do tempa NHL s minimem společných tréninků bude kumšt a vysilující lopota. K tomu připočítejte důkladný a neutuchající monitoring kanadských médií, který se s „mrtvou“ Floridou opravdu srovnat nedá. „Když se ti nedaří v Kanadě, je to daleko větší problém, než když se ti nedaří někde jinde,“ trefně podotkl Jágr.

Zato manažeři Calgary si mnou ruce, učinili výhodný deal. Prakticky nic je nestojí a jako protihodnotu získávají řadu bonusů. Na prahu nové sezony své organizaci zajistili velkou reklamu po celé NHL. Natěšení přívrženců týmu plamenů ještě stoupne.

Calgary Flames - nové působiště Jaromíra Jágra pod drobnohledem
Video se připravuje ...

Hierarchie týmu se nenaruší, obdivovaný Čech přichází jako doplněk, který může zapadnout do skládačky, nebo nemusí. Ingredience, která v ideálu celý koktejl dochutí, v horším případě ji neovlivní.

Objednat si tohle zboží za miliony čtyři nebo pět, v kancelářích klubu by na sobě nejspíš diagnostikovali obavy, co z krabice rozbalí.

Takhle? Pohoda. Takhle je nervózní jen Jágr.

První dny, možná týdny, bude ústředním tématem v Calgary a okolí, tunami tlaku zasypané místní hvězdy Gaudreau či Monahan, kteří musí večer co večer předvádět kouzla, získají pověstný klid na práci. I díky tomu mohou slibněji nakopnout úvod ročníku a z něj pak dlouho těžit.

Na druhou stranu, přes všechna rizika spojená s nicotnou mzdou, není to tak, že by Flames nebrali Jágra vážně. Hráč ještě před přikývnutím hovořil s hlavním koučem, kdyby mu Glen Gulutzan negarantoval seriozní zacházení, nešel by do toho.

Předpokládá se, že i z uvažované třetí či čtvrté formace se druhý nejproduktivnější hráč historie NHL v dohledné době dostane do přesilovek. Od úspěšnosti ve speciálních jednotkách se odvine útočníkovo celkové vytížení a i postavení v týmu.

Jágr je pořád značka, stoprocentně šanci dostane a je opravdu jenom na něm, zda ji využije. Nepřeberné množství příležitostí nemůže čekat.

Ale kdo jiný by je měl využít, než on.

Jaromír Jágr se chystá na poslední angažmá v NHL
Jaromír Jágr se chystá na poslední angažmá v NHL

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud