Pavel Bárta
3. října 2017 • 08:57

Jágr čekal dlouho, ale výjimečný hráč místo najde. Calgary zná už od dob Husáka

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kruh se uzavírá. Jaromír Jágr zakončí kariéru v NHL v klubu, který přišel na svět v roce 1972 jako on (pod názvem Atlanta Flames) a proti němuž nastoupil ke svému prvnímu zápasu za národní mužstvo. Stát, který tehdy reprezentoval, se ještě jmenoval Československo a na Hradě hnízdil soudruh Husák. Bylo 11. září 1989 a tým Calgary Flames s Jiřím Hrdinou v sestavě hrál druhý přátelský zápas v Praze, kde začínal turné coby vítěz Stanley Cupu. Trenéři Wohl s Neveselým na druhý duel nasadili poprvé mladičký útok ve složení Jaromír Jágr-Robert Reichel-Robert Holík. Ten dal dokonce gól.



Uplynulo 28 let. Akční bojovka, která by se dala nazvat „O kom se ještě nemluvilo“, se uzavírá opět v Calgary. Po třech měsících náznaků, spekulací a indicií. Tohle tady bylo už několikrát, ovšem tentokrát už je jasno. Výčet klubů zmiňovaných od začátku léta jako možných uchazečů o  Jágra by byl mnohem delší než seznam těch, které zůstaly stranou. Od chvíle, kdy na Floridě oznámili, že s ním už dál nepočítají, se jich dalo napočítat celkem devatenáct. Dvě třetiny osazenstva NHL.

Snad aspoň čtvrtina z toho zájem skutečně měla, třeba jen trochu. A pokud snad vřava po další erupci zase utichla, připomněl se 45letý velikán sám. Zmínkou, že nečekal, jak těžké bude sehnat v zámoří práci, jindy nejproduktivnější hráč historie NHL utrousil, že nejlepší liga světa pro něj pořád zůstává prioritou. A až bude mít jasno v tomhle směru, začne případně uvažovat o dalším. Do toho všeho se náhle vynořila zvěst typu, že otec polozapomenuté jedničky draftu NHL Naila Jakupova má jako manažer Nižněkamsku prostředky, aby Jágra přivedl. Četli jsme tehdy dobře?!

Calgary nejsou žádné Velvary, i když dolarů bude míň. Po teplíčku na Floridě čeká Jágra odklízení sněhu a třeskuté mrazy v kanadské Albertě. Ale to zažil už před lety na Sibiři. Našlo se pořád dost skeptiků, kteří už nevěřili, že do NHL podepíše. Nicméně o Flames se začalo vážně mluvit už před měsícem a ty zprávy měly i celkem logický základ. Přinejmenším v tom, že Jágrovi se nemůže stát to, co se přihodilo Romanu Červenkovi , když do Calgary zavítal na zkrácenou sezonu 2012/13. Vítali ho jako evropskou hvězdu, jen tehdejší kouč Bob Hartley údajně neměl tušení, o koho kráčí. A podle toho se k němu choval.

Jeho nástupce Glen Gulutzan tehdy ještě vedl Dallas a se slavnou osmašedesátkou se tam potkal. Ví, s kým má tu čest, co očekávat, poznal Jágra osobně. Flames navíc v posledních letech dostali infúzi mládí, mají poměrně nezkušený tým. Starší borec, který by ostatní usměrňoval, se jim hodí. Navíc pravá strana útoku patří k slabším místům Calgary. A Jágr pořád umí.

Micheal Ferland, to je taky silný příběh. Plno gólů dával už v juniorech, zároveň však měl problémy s alkoholem a často vyvolával rvačky. Ale prý se srovnal. Vedle elitní dvojky Sean Monahan-Johnny Gaudreau naskakoval už na sklonku minulé sezony. Je velký, důrazný, má tvrdou střelu. Ale s bruslením je to slabší. Ostřílenější Troy Brouwer už taky nestíhá. I když ani Jágr není žádný Greyhound, kromě urostlé postavy a síly v rukách a na puku má výjimečné herní myšlení, které ho zařadilo do hokejové Menzy a jaké mu většina ostatních může závidět. Čekal hodně dlouho. Ale výjimečný hráč jako on může svoje místo pořád najít.

Jágr míří do Calgary. Možná se na starý kolena naučím lyžovat, směje se
Video se připravuje ...

Naposledy na Kladně! Jágr trénoval před odletem do Kanady
Video se připravuje ...

Jaromír Jágr na hokejové exhibici Martina Havláta
Jaromír Jágr na hokejové exhibici Martina Havláta

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud