Martin Tomaides
6. října 2017 • 09:28

Desítka Pittsburghu? Trapné, řekl Crosby. Brankář padl už na střídačce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdysi býval v Chicagu doma, teď byl Antti Niemi na startu odpudivého debaklu. Nová dvojka Pittsburghu načala utkání proti nadrženým Blackhawks zakopnutím na střídačce ještě před vstupem na led a ani tam to nebyla žádná hitparáda. Za devět minut dostal čtyři góly a šampioni posledních dvou let odjížděli domů s výsledkem 1:10. „Bylo to trapné, nevím, co víc bych k tomu řekl," kroutil hlavou po utkání Sidney Crosby.



Hvězdný obránce hostí Kris Letang se po zápase omlouval a sypal si popel na hlavu. Bylo mu líto Niemiho i jedničky Matta Murrayho, který zápas dochytal. Věděl, že oba muži s maskou si zasloužili větší podporu. Domácí se po ledě vozili s klidem, branky dávali z dorážek, po kličkách, stříleli si od modré... Vážně tohle byl Pittsburgh?

Už středeční sezonní premiéra byla trochu rozpačitá, pět branek od St.Louis nebylo něčím, co se dá považovat za ideální začátek. Po včereješku jich mají na kontě patnáct, tedy stejné množství, jako v uplynulém ročníku po pěti utkáních. Na ledě byl zmatek, obránci nestíhali, výpady Chicaga vypadaly proti aktivitám Penguins jako z jiné ligy.

S popisem situace znovu přišel obránce Letang. „Dneska jsme se nesnažili, nedali jsme tam všechno," řekl klíčový zadák mužstva. A trenér Mike Sullivan souhlasil. „Vypadalo to, jako kdybysme chtěli ten zápas dostat zadarmo," řekl pro Post-Gazzette.

Kromě katastrofálních statistik (Olli Määttä, Kris Letang a Conor Sheary končili s bilancí - 5) na zápas nejvíce doplatili oba gólmani. Niemi si pamatuje halu Chicaga trochu jinak, aby ne, když tu v roce 2010 slavil Stanley Cup. Murray už se pak jen vezl a i kdyby se snažili sebevíc, nemohl zastavit příval branek.

„Vážně mi jich je líto, oba se snažili a tohle si nezasloužili. Hlavně pro Anttiho je to do začátku špatné, myslím, že mu teď něco dlužíme," zpytoval svědomí Letang.

Na podobně nehezkou porážku si musí v Pittsburghu pořádně zapátrat v paměti. Deset gólů Penguins naposledy schytali od San Jose v roce 1996, prohra o 9 branek přišla v roce 2003 od Tampy Bay. „Byla to tvrdá lekce, ale snad si z ní něco vezmeme a bude to pro nás budíček," burcuje Crosby.

V opačné šatně bylo naopak hodně veselo. Blackhawks se stali teprve pátým týmem historie a prvním od Calgary v roce 1989, jenž dokázal v prvním utkání sezony vstřelil deset branek. Tým táhli Ryan Hartman, který pěti body (1+4) v úvodním utkání přepsal klubovou historii, navrátilec Brandon Saad a jeho hattrick a čtyřbodový Patrick Kane.

VIDEO: Jan Rutta a jeho první bod v NHL

„Máme teď hodně co dokazovat," vysvětloval ofenzivní explozi Hartman a připomněl jarní kolaps s Nashvillem v prvním kole play off. „Pořád nás to dost štve, tak jsme chtěli do sezony vstoupit dobře a všem ukázat, že na to pořád máme," řekl třiadvacetiletý Američan pro NHL.com.

Velkou slávu si ve čtvrtek pořádně užil také Jan Rutta, který ve svém prvním utkání v NHL strávil na ledě 20 minut a 45 vteřin a byl druhým nejvytěžovanějším mužem týmu. Kanonádu podpořil jednou asistencí, jeho ránu z poloviny zápasu podal Nick Schmaltz parťákovi Richardu Pánikovi a Chicago vedlo 7:1.

Pokud se reprezentační obránce pořádně rozhlédl, na ledě v tu chvíli byli Sidney Crosby, Kris Letang, Matt Murray, Olli Määtta a Bryan Rust. Tahle partička má doma dohromady 12 prstenů pro vítěze Stanley Cupu. O tom se mu před rokem určitě ani nesnilo...

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Pittsburgh

Góly

Domácí: 06:21. Hartman, 07:06. Saad, 07:34. Schmaltz, 09:16. Saad, 17:01. Sharp, 23:49. P. Kane, 29:18. Pánik, 30:40. Schmaltz, 45:21. Saad, 53:45. Seabrook

Hosté: 22:05. Kessel

Sestavy

Domácí: Crawford (A. Forsberg) – Keith (A), Seabrook (A), Kempný, C. Murphy, Forsling, Rutta – Saad, J. Toews (C), Pánik – Hartman, Schmaltz, P. Kane – Sharp, Anisimov, DeBrincat – Bouma, Kero, Hayden. Hlavní trenér: Joel Quenneville.

Hosté: Niemi (10. M. Murray) – Dumoulin, Letang (A), Määttä, J. Schultz, Hunwick, Cole – Guentzel, Crosby (C), Sheary – Rust, Malkin (A), Kessel – Hagelin, McKegg, Kühnhackl – S. Wilson, Rowney, Reaves. Hlavní trenér: Mike Sullivan.

Rozhodčí

Graham Skilliter, Brad Meier. Čároví: Ryan Daisy, Mark Wheler

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

21705 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud