Jan Pikous
12. března 2018 • 19:40

Montreal byl s Jeřábkem silnější. Výměna byla chyba, říká analytik

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šel za velkým snem. Obránce Jakub Jeřábek před aktuální sezonou poprvé v kariéře zamířil do NHL, když o něj projevil zájem Montreal. Ve svém prvním zámořském působišti ale vydržel jen do konce února, než ho Canadiens vytrejdovali do Washingtonu. Podle analytika webu The Athletic Marca Dumonta se přitom ze strany „Habs“ nejednalo o dobré rozhodnutí. „Hrál lépe než spousta jiných beků v mužstvu,“ říká v rozhovoru pro Sport kanadský novinář.



Bývalý hráč Plzně odehrál za Canadiens 25 zápasů, zbytek sezony strávil na farmě v AHL. Když ovšem příležitost v hlavním týmu dostal, nevedl si Jakub Jeřábek podle novináře z Montrealu vůbec špatně.

„Jeho největší předností byla schopnost kontrolovaně vyvézt puk z pásma, což je něco, což mnoha obráncům Canadiens úplně nejde. Na druhou stranu, když si dovolíte něco s pukem, občas ho taky ztratíte a trenéři v NHL tohle riziko nemají rádi. Preferují hráče, jejichž přínos pro hru není takový, ale nedělají chyby,“ vysvětluje Marc Dumont.

S Jeřábkem na ledě navíc podle něj tým trenéra Claudea Juliena předváděl obecně lepší výkony. „Patřil mezi lepší beky, pokud šlo o kontrolování tempa hry. Když byl na ledě, měl Montreal víc střel než soupeř, což u jiných obránců neplatilo. To samé platilo o gólových šancích. Bohužel ale nikdy nedostal pořádnou šanci v Montrealu zazářit.“

V únoru ho totiž Canadiens vyměnili do Washingtonu za výběr v pátém kole draftu. „Julien ho prostě nevyužíval. Když máte hráče, který nehraje a stal by se v červenci volným hráčem, je lepší za něj aspoň něco dostat. Frustrující ovšem je, že těch šancí mohl letos i případně příští rok dostat víc. Není to tolik věc Bergevina, jako spíše Julienova chyba při rozvoji jeho talentu,“ připojuje svůj názor Dumont.

Doba řízných a mohutných beků končí

Za největší nedostatek 26letého beka přitom bývá označována fyzická hra. Prý není tak silný, jak by obránce v NHL být měl. Podle kanadského novináře by to ale pro Jeřábka neměla být překážka.

„Možná kvůli jeho menší síle a vzrůstu nedostane příležitost u trenérů, jako je právě Julien. Nicméně NHL si pomalu, ale jistě uvědomuje, že obránci hrající s pukem jsou důležitější než pomalí beci, kterým se říká defenzivní obránci. Defenzivní obránce je termín pro někoho, kdo neumí moc bruslit a celkově není moc dobrý hráč,“ vysvětluje Dumont.

Doba řízných a mohutných beků už podle něho pomalu končí. „Týmy si začínají uvědomovat, že hráči jako P. K. Subban nebo Erik Karlsson jsou mnohem důležitější než silní, ale pomalí beci. Jasně, pomalý obránce neudělá tolik chyb, na druhou stranu nepřispívá k týmovému úspěchu. I když kreativní bek občas puk ztratí, stále z dlouhodobého hlediska více podpoří ofenzivu, což celkově má větší význam pro tým,“ domnívá se analytik.

Jakub Jeřábek (28) přihlíží gólové radosti Brocka McGinna z Caroliny
Jakub Jeřábek (28) přihlíží gólové radosti Brocka McGinna z Caroliny

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud