12. března 2018 • 09:29

Výsměch sudím. Trest za vstřelený gól? Nestěžujte si veřejně, varuje NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona ještě ani nemusela zamířit ke svému konci a už bylo jasné, že tohle se nepovedlo. Vedení NHL se rozhodlo zpřísnit pravidlo o pohybu hráčů v brankovišti, ale velmi rychle se ukázalo, že z hokeje nejde udělat bezkontaktní sport. Další vlnu nevole zvedl neuznaný gól v sobotním zápase Toronta s Pittsburghem. „Tohle je největší úlet, který jsem viděl za hodně dlouhou dobu," napsal například bývalý útočník Jeremy Roenick.



Maple Leafs vedli v závěru druhé části hry 3:0, ale pak se k nečekanému sólu odhodlal muž, od kterého se to v zápasech nečeká. Obránce Brian Dumoulin je spíš defenzivním specialistou, do této sezony dal v 163 zápasech jen dvě branky v základní části. O téhle trefě mohl klidně říkat, že byla nejhezčí v jeho kariéře.

Místo toho branka neplatila a šestadvacetiletý zadák musel na dvě minuty na lavici hanby. „Takže dvě minuty za skórování? Aha," napsal si například na svůj Twitter kapitán Dallasu Jamie Benn, který nechápal rozhodnutí rozhodčích.

Ti byli skutečně dost přísní, Dumoulin zavadil o masku dánského brankáře Frederika Andersena jen lehce, navíc prakticky až ve chvíli, kdy jeho akce už byla u konce a puk mířil do brány. „Vymezení tohohle pravidla je letos fakt brutální. Je třeba to dát dohromady, proberte se," vybízí Roenick, který nejde pro ostré slovo daleko.

Nebylo to poprvé, co se Roenick proti některému z neuznaných gólů ostře vyjádřil. Ale nelze se mu divit, co dokáží rozhodčí kvůli striktně vypsaným pravidlům letos natropit, mnohdy přidělává vrásky na čele fanouškům, hráčům i trenérům.

„Za chvíli už hráči nebudou smět vstoupit do brankoviště. Tohle by se mělo vyřešit než začne play off, ničí to hokej," zlobí se zase bývalá brankářská hvězda Bostonu Byron Dafoe. Ten navíc upozorňuje na další, podle něj ještě větší problém.

„Gólmani teď začnou pracovat na svých hereckých výkonech a začnou si přikrášlovat pády a budou se méně soustředit na hru. Kdy uvidíme také trest za simulování pro gólmany?" pokračoval Dafoe, který v NHL odchytal 415 bitev.

Pro Pittsburgh navíc v sobotu neuznaný gól znamenal ještě větší problém, Leafs totiž během následné přesilovky navýšili skóre, a tak místo nadějnějšího stavu 1:3 poslední ligový šampion prohrával 0:4 a došel si pro prohru 2:5.

„Navíc jsem ani nemohl využít coach´s challenge, prý to nešlo, když nám rozhodčí odpískal faul. Tohle je záležitost celé ligy, mluví se o tom od začátku roku a snad každý týden se nějaké rozhodnutí zpochybňuje," odpovídal po zápase trenér Mike Sullivan.

A Sullivan má pravdu, liga zvýšený počet stížností vnímá, nicméně reakce je trochu nečekaná. „Informace z vedení jsou takové, že množství stížností celému procesu nepomáhá. Brzy by mělo dojít na diskuzi, jakým směrem se vše vyvíjí, ale je tu jasný vzkaz pro všechny a ten je, že není žádoucí, aby hráči a trenéři všechny podobné věci po zápasech probírali na veřejnosti a v médiích," napsal novinář Chris Johnston.

Trochu ostré, nemyslíte?

VIDEO: Sestřih utkání Toronto - Pittsburgh

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud