22. ledna 2019 • 14:05

Rittich dojal okradeného brankáře. Proto je NHL jedinečná, těšilo hvězdu

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sledujete NHL? Pokud ano, "bitva o Albertu" pro vás bude známý pojem. Naposledy se nesmiřitelní konkurenti Calgary a Edmonton utkali v noci ze soboty na neděli. David Rittich chytal znovu famózně, Connor McDavid si ani neškrtl (0+0) a Flames zvítězili 5:2. Místo tradičního špičkování po utkání ale zástupci obou kanadských organizací spojili síly a připravili životní zážitek pro mladého fanouška Jacka, kterému neznámý zloděj nedávno odcizil brankářskou výstroj.



Mladičký brankář mládežnického celku Crowfoot Coyotes za smutných okolností málem předčasně ukončil sezonu. Žádné betony a lapačka - žádné tréninky a zápasy. Společně s gólmanským vercajkem zloděj ukradl ze zaparkovaného automobilu i notebook a další věci jeho otce. Rychlý sled událostí naštěstí naznačil, že se Jack vrátí na led dříve, než on i jeho rodina zamýšleli.

Flames a Oilers ve spolupráci se Sport Central (kanadský distributor sportovních potřeb), Sports Equip Bank a za finančního příspěvku řady obyčejných obyvatel Alberty sesbírali velmi rychle potřebnou sumu a Jackovi pořídili „nové“ vybavení. A co víc, Jack se zúčastnil pondělního předzápasového tréninku Flames, na kterém Rittich a spol. ladili formu na úterní zápas proti Carolině.

Pro mladého Jacka a jeho kolegu to byl životní zážitek. Potkali se jak s českým přízrakem letošní sezony, tak s ikonickým Mikem Smithem, od obou navíc dostali dresy a další dárky s klubovou tématikou. "Zdar hoši, jak se máte," přivítal se s návštěvníky kabiny David Rittich po svém příchodu z ledové plochy. "Dobře, děkujeme! Ooooooo, tolik šmouh od puku," divil se mladý Jack, když poplácal Rittichovu vyrážečku.

"O situaci s vykradeným autem jsme se dozvěděli ve čtvrtek a hned jsme ji začali řešit ve spolupráci s komunitou v Calgary. Už o víkendu jsme tak mohli koupit novou tašku, brusle, všechno co mladý brankář potřebuje," popsal v rozhovoru pro BardDown.com Jeff Shepherd z Comries Sports Equip Bank.

"Když se mi to stalo, byl jsem smutný. Teď už je mi dobře, můžu dál hrát hokej. Doufám, že budu dobrý a jednou si zahraju za Calgary Flames. Když jsem dozvěděl, že půjdu do kabiny Flames, byl jsem strašně šťastný, skoro jsem nemohl spát," dojímal se obdarovaný Jack. "Dostal jsem dresy, podepsanou hokejku a kartičky a starší výstroj, můžu jít zase na trénink."

"Když jsem byl malý, nikdy jsem neměl tu šanci navštívit kabinu klubu NHL, takže věřím, že to byl pro něj super zážitek. Právě takovéhle drobnosti dělají NHL tak skvělou a speciální ligou, kterou je," přidal svůj pohled na věc Mike Smith, který v neděli proti Oilers seděl na střídačce a sledoval povedené vystoupení svého konkurenta Ritticha.

Mike Smith a David Rittich pózují s mladým brankářem Jackem, kterému zloděj ukradl hokejovou výstroj.
Mike Smith a David Rittich pózují s mladým brankářem Jackem, kterému zloděj ukradl hokejovou výstroj.

Před Rittichem smeká i generální manažer Calgary

Rodák z Jihlavy 22 úspěšnými zákroky pomohl k vítězství 5:2, inkasoval jen po akcích Ryana Nugenta-Hopkinse a Milana Lucice. Connor McDavid se neprosadil a bylo to teprve posedmé v sezoně, co kanadská superstar odešla do kabiny bez bodu.

Pro Ritticha byl skalp Oilers desátým duelem za sebou, v němž mančaft s ním na ledě bodoval. Dechberoucí šňůra, viďte? Podobný výkon v Calgary předvedl naposledy Brian Elliott (sezona 2016/17) a před ním už jen legendární Mike Vernon (ročník 1988/89).

"Chytá opravdu úžasně," ocenil spoluhráče forvard Matthew Tkachuk. "A je to taky skvělý parťák, v kabině je s ním obrovská legrace. Ať se vyhrává nebo prohrává, šíří kolem sebe pozitivní náladu."

Rittich má na svém kontě aktuálně 29 duelů, z toho 18 vítězství. Jeho úspěšnost je 91,7 procenta, brankový průměr 2,49. A co je hlavní: Calgary je druhým nejlepším klubem celé NHL s 69 body za 50 zápasů. Lepší je jen Tampa se 76 body!

"Letos se to tak sešlo, že jsme všichni na stejné vlně, máme v kabině super náladu. Nikdo v kabině není zticha v koutě. Když někdo někomu naloží, tak hned dostane bumerang zpátky. A nikdo se neurazí. Tady naloží starý mladýmu, mladý starýmu a všichni to vezmou. To je velice důležitá součást atmosféry v týmu," lebedil si v rozhovoru pro NHL.com Rittich, kterého pochválil i GM Flames Brad Treliving.

"Rittich? Vidím v něm soutěživého gólmana se skvělou kondicí, člověka do party. A taky muže, který se už jen tak z něčeho nerozklepe."

Rittichovi, který v týdnu překvapil svého autistického bratra setkáním s klubovým maskotem Harveym, po sezoně v provincii Alberta končí smlouva. Jedno je jasné, jednání o prodloužení kontraktu brzy začnou.

VIDEO: Podívejte se sestřih zápasu Calgary s Edmontonem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud