17. dubna 2019 • 20:15

Jako Tampa! TOP výbuchy v 1. kole NHL: kocovina Detroitu i hrdina Quick

Autor: pab, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Konec Tampy Bay v letošním Stanley Cupu se zařadil mezi největší překvapení v historii úvodního kola play off NHLKonec Tampy Bay v letošním Stanley Cupu se zařadil mezi největší překvapení v historii úvodního kola play off NHLFOTO: Profimedia.cz

    Totální výbuch! I tak se dá nazvat konec Tampy Bay v prvním kole play off NHL proti Columbusu. Suverén základní části se stal prvním vítězem Presidents Trophy, který na úvod Stanley Cupu vyletěl v nejkratším možném čase, ve čtyřech zápasech. Lightning se zařadily do výčtu nejpřekvapivějších konců favorita. Naposledy se něco podobného stalo před sedmi lety, když Jonathan Quick zavřel branku v sérii proti Vancouveru. Ve výčtu nechybí ani kocovina Detroitu, řádění Wayna Gretzkého proti Montrealu i malé přispění Dominika Haška.

  • 2012: Vancouver (1.) - Los Angeles (8.) 1:4

    Sezonu předtím byli Canucks jeden zápas od vítězství ve Stanley Cupu, ve finále však padli s Bostonem 3:4. V sezoně 2011/12 obhájili Presidents Trophy, o 16 bodů horší Kings jim však v play off ukradli oba úvodní zápasy ve Vancouveru a šli do trháku. Hrdinou série se stal brankář Jonathan Quick. Ve druhém utkání pochytal 46 ze 48 střel, ve třetím na ledě Los Angeles všech 41, vítězství 1:0 vystřelil Dustin Brown. Canucks vypadli v pěti zápasech, Kings nakonec získali Pohár.

  • 1981: Montreal (3.) - Edmonton (14.) 0:3

    V roce 1981 neměla NHL ještě tak komplikovaný a někdy nespravedlivý systém jako dnes. Z 20 týmů do play off postupovalo 16, nasazovány byly proti sobě podle celkového pořadí. Oilers nejlepší léta čekala, v Montrealu končila dynastie, jež vyhrála na konci 70. let čtyřikrát za sebou Stanley Cup. Rychlonozí Oilers favorita s hvězdami jako Guy Lafleur, Larry Robinson a Steve Shutt smetli ve třech zápasech se skóre 15:6. Tehdy 20letý Gretzky si připsal 10 bodů (3+7).

  • 2003: Detroit (2.) - Anaheim (7.) 0:4

    Klasický příklad kocoviny po triumfu ve Stanley Cupu. Proti celku nabitému celebritami jako Fjodorov, Hull, Shanahan, Robitaille nebo Lidström se postavilo mužstvo plné neznámých vojínů, snad až na Paula Kariyu a Adama Oatese. Pod vedením nováčka Mika Babcocka však smetlo tým snů ve čtyřech zápasech. Jean-Sebastien Giguere inkasoval za selou sérii jen šest gólů a Ducks dotlačil až do finále proti New Jersey. Po něm i přes porážku převzal Conn Smythe Trophy.

  • 1984: Boston (1.) - Montreal (8.) 0:3

    Stará dobrá Adamsova divize s týmy jako Montreal, Boston, Quebec, Buffalo bývala našlapaná. Canadiens urvali postup v tehdejší Konferenci Prince Waleského v poslední chvíli se ziskem o 29 nižším, než Bruins. Ti měli vzadu mladého Raye Bourqua a vpředu zavedené střelce Barryho Pedersona a Ricka Middletona. V brance Montrealu zazářil neznámý gólman Steve Penney. Za tři zápasy dostal dva góly a pochytal 76 střel. O dva roky později pomohl Canadiens ke Stanley Cupu.

  • 1993: Boston (2.) - Buffalo (8.) 0:4

    Sabres prohráli s Bruins v prvním kole play off tři z pěti předchozích sérií. Boston předtím byl dvakrát ve finále konference a v roce 1990 dokonce ve finále Stanley Cupu. Mladší celek Buffala s Patem Lafontainem (148 bodů) a Alexandrem Mogilným (76 gólů) šokoval všechny. Grant Fuhr už dřív v Edmontonu poznal, jak vyhrávat. Vychytal tři vítězství, čtvrté přidal Dominik Hašek , jenž přišel před sezonou z Chicaga a ve čtvrtém duelu veterána vystřídal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud