Pavel Bárta
15. června 2019 • 19:55

"Páprda" Bouwmeester má splněno. Které legendy čekají na Stanley Cup?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Joe Bouwmeester se Stanley Cupu dočkal, další ještě čekajíJoe Bouwmeester se Stanley Cupu dočkal, další ještě čekajíFOTO: Koláž iSport.cz

    Kapitán Blues Alex Pietrangelo nemusel dlouho přemýšlet, komu předá Stanley Cup do rukou jako dalšímu. Jay Bouwmeester na tuhle chvíli čekal 16 sezon. „Je těžší, než se zdá,“ poznamenal 35letý bek, který v NHL sehrál 764 zápasů základní části a vystřídal tři týmy, než před šesti lety poprvé nahlédl do play off. Ve vyřazovacích bojích pak nastoupil k 75 utkáním, než konečně vyhrál i ten poslední, mohl zvednout Pohár nad hlavu. Splněno.

    Dosud byl třetím nejdéle sloužícím hráčem NHL, který Stanley Cup ještě nezískal. Z aktivních hokejistů čekají na první triumf déle jen Patrick Marleau (1657 zápasů) a Joe Thornton (1566). Jay Bouwmeester vyhrál olympiádu, mistrovství světa i Světový pohár dokonce dvakrát. Na nejvzácnější klubovou trofej si sáhnul až letos.

    „Nedokážu popsat, jak si toho chlapa vážím. Bez něj bych nebyl hráč, jaký jsem. Bo si to zaslouží,“ chválil Pietrangelo. Bo je Bouwmeesterova přezdívka, on sám si říká „starý páprda“. Jeho cesta k věčné slávě byla dojemná. Začátkem sezony už se ocitl mimo sestavu, v play off však patřil ke klíčovým bekům St. Louis. Po 1184 zápasech v NHL se dočkal. A stal se 30. členem Triple Gold Clubu (triumf na MS, ZOH i v NHL).

    Tady je přehled dalších zajímavých borců, kteří stále na zisk Stanley Cupu ještě čekají.

  • Patrick MARLEAU

    39 let, Toronto

    útočník

    1657 zápasů v NHL

    Většinu kariéry strávil v San Jose, se kterým si v roce 2016 zahrál finále proti Pittsburghu. Nikdy jindy se v play off tak daleko nedostal. Poslední dvě sezony působil v Torontu a patří k hráčům, o jejichž odchodu se spekuluje, aby Maple Leafs ušetřili v platovém limitu peníze na smlouvu pro Mitche Marnera. Dvojnásobný olympijský vítěz i mistr světa už není takovým postrachem jako kdysi. Ale je vůdčí typ a hraje na křídle i v centru. Mluví se o návratu do Kalifornie, největší šanci stát se šampionem by měl opět v Sharks.

    Patrick Marleau a Toronto opět v play off nevyzráli na BostonFoto Reuters

  • Joe THORNTON

    39 let, San Jose

    útočník

    1566 zápasů v NHL

    Sharks měli v letošním play off nakročeno velice slibně, vyřadili loňské finalisty z Vegas, potom Dallas, ale ve finále Západní konference ztroskotali na pozdějších šampionech ze St. Louis. Vousatý kmet se stal nechráněným volným hráčem. V play off mnohdy předváděl svůj nejlepší hokej, jenže v červenci mu bude už 40 let. Prohrané finále před třemi lety ho ještě nemusí mrzet, ale pokud se chce ještě pokusit se Sharks o další útok na Stanley Cup, musí slevit, protože 5 milionů dolarů (112,5 milionu korun) nedostane ani náhodou.

    Joe Thornton skončil letos se San Jose ve finále konferenceFoto Reuters

  • Ryan SUTER

    34 let, Minnesota

    obránce

    1073 zápasů v NHL

    Patří v posledních letech trvale k nejvytíženějším obráncům v celé NHL. Nejvíc času na ledě trávil i v poslední sezoně, kdy série zranění připravila Minnesotu o účast v play off. Jeho strýc Gary Suter získal Stanley Cup s Calgary v roce 1989, on se zatím nepodíval ani do finále. A může to mít těžké, protože Wild opět vypadají, že zapadnou do šedi průměrnosti. Suterovi stále zbývá šest let z dlouhodobé smlouvy. Blíží se čtyřicítce a s platem 7,54 milionů dolarů (asi 170 milionů korun) ročně bude pro případné zájemce stále míň atraktivní.

    Ryan Suter čeká zatím v Minnesotě na Stanle Cup marněFoto Reuters

  • Jason SPEZZA

    36 let, Dallas

    útočník

    1065 zápasů v NHL

    Vždycky patřil v play off k nejlepším hráčům mužstva a solidní práci odvedl i letos v Dallasu. Nicméně od finále ještě s Ottawou v roce 2007 už se Spezza ve vyřazovacích bojích nikdy tak daleko neprokousal. V Dallasu podle všeho končí a stane se volným hráčem. Po drastickém propadu v produktivitě a několika zápasech v press boxu bude zajímavé sledovat, kolik uchazečů o něj se v létě najde. Ale pokud některý tým zatouží po zkušeném lídrovi mimo šestici elitních útočníků, může být jako centr ještě použitelný.

    Jason Spezza vypadl v letošním play off s pozdějším vítězemFoto Reuters

  • Roberto LUONGO

    40 let, Florida

    brankář

    1044 zápasů v NHL

    Jediný stále aktivní brankář NHL s tisícovkou zápasů na krku. V roce 2011 byl s Vancouverem jedno vítězství od triumfu ve Stanley Cupu, Boston však za stavu 2:3 na zápasy sérii ještě otočil. Luongo patrně už nebude týmovou jedničkou, zvlášť pokud Florida podepíše Sergeje Bobrovského. Ale s ním a případně ještě Artěmijem Panarinem by šance Panthers mohly výrazně stoupnout. Na druhou stranu to může ohrozit Luongovu budoucnost v klubu. Do 500 výher v NHL mu schází 11, což bude jeho asi poslední významný počin.

    Robertovi Luongovi už ve 40 letech moc času na zisk poháru nezbýváFoto Reuters

  • Henrik LUNDQVIST

    37 let, NY Rangers

    brankář

    857 zápasů v NHL

    Nejblíž měl k Poháru v roce 2014, kdy se výrazně podílel na tažení Rangers až do finále. Porážkou s Los Angeles to však pro Lundqvista zhaslo. Teď to spíš vypadá, že Švéd bude vzpomínán jako jeden z nejlepších gólmanů, na něž se nedostalo. Tým z Manhattanu má v současné době k nejvyšším metám dost daleko, a to i kdyby ho po draftu posílil finský zázrak Kaapo Kakko. V příštích pár letech ještě může Lundqvist zůstat jedničkou, nicméně je otázka, zda jako olympijský vítěz a mistr světa ještě vstoupí do Triple Gold Clubu.

    Švédský gólman Henrik LundqvistFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud