17. ledna 2020 • 08:59

Rittich začaroval Toronto a vtipkoval. Nejlepší zákrok? Zeptejte se třísla

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední dobou to byl spíš jeho konkurent Cam Talbot, který v brance Calgary zářil, ale ve čtvrtek v Torontu český gólmanský akrobat David Rittich potvrdil svou kvalitu a také ukázal, proč byl dodatečně nominován na blížící se Utkání hvězd. Na ledě tradičního klubu pochytal 35 střel, několikrát se zaskvěl výtečným zákrokem, a po utkání tradičně přidal pár vtipných průpovídek. A poslouchal chválu. „Kloubouk dolů před ním, několikrát se úžasně předvedl," řekl domácí Auston Matthews.



Sedmadvacetiletý Rittich se o pozvánce mezi hokejovou elitu dozvěděl ve středu. Přišla poté, co se ukázalo, že zranění Darcyho Kuempera z Arizony je tak vážné, že ho zkrátka do exhibiční akce nepustí. Přitom než Flames přijeli na led Toronta vychytal Rittich jedinou výhru ze čtyř zápasů, jenže nominace mezi nejlepší ho evidentně dost motivovala.

Maple Leafs jsou poslední dobou v celkem slušné formě, minimálně v té střelecké. Jedenadvacet branek v pěti posledních zápasech mluví za všechno. Rittich ale na tohle nedbal. Lapil například devět ran (a následně i nájezd) Austona Matthewse, čtyři střelecké pokusy Kasperiho Kapanena a Travise Dermotta či tři rány Johna Tavarese, Tysona Barrieho a Williama Nylandera.

„Dneska byl naším nejlepším hráčem. Jednoznačně. Za to, jak chytal, jsme ho chtěli samozřejmě odměnit,“ řekl pro Calgary Herald útočník Matthew Tkachuk, jenž celý zápas rozhodl v nájezdech a stal se tak třetí hvězdou zápasu.

O čem přesně mluvil? Například o zákroku ze 32. minuty, když se protáhl a po bleskovém přesunu skryl do lapačky dorážku Andrease Johnssona. To byla paráda! Ale Rittich se takhle v utkání předvedl několikrát, jednou například i v prodloužení, takže bylo jasné, kam budou směřovat po utkání žurnalisté se svými dotazy.

„Který z mých zákroků byl dneska nejlepší? Nevím, zeptejte se mého třísla,“ pobavil.

Co bylo ale možná důležitější, bylo to, že umlčel kritiky svých výkonů z povánoční pauzy. Tam se totiž Rittichovi vážně nedařilo a jednou musel být dokonce střídán.

Ale poslední dva zápasy znovu ukázaly muže, který si vysloužil přezdívku Big Save Dave. Pouhé tři obdržené branky ze 73 střel proti Montrealu a Torontu (které je mimochodem nejofenzivnějším týmem ligy) ho vrátily na výsluní a Flames pomohly k šesté výhře z posledních sedmi zápasů.

VIDEO: Nejhezčí Rittichův zákrok

„My dneska neměli moc štěstí, ale jejich brankář byl opravdu dobrý,“ chválil pro NHL.com Ritticha trenér domácího mužstva Sheldon Keefe.

Rittich posléze ukázal charakter a nezapomněl podtrhnout také výkon svého soka. I Frederik Andersen byl velmi dobrý a pustil jediný gól z 31 střel. „Šancí bylo dost, ale nepadalo moc branek. Je třeba říct, že Freddiemu to taky sedlo,“ chválil gólman Calgary.

Moc se ale dál rozpovídávat nechtěl a hnal se rychle do letadla. A odpočívat.

„Těší mě, že jsme je dneska takhle zavřeli, ale už jsem vážně unavený. Toronto má pět až šest hráčů, kteří umí skórovat kdykoliv mají puk, takže je třeba říct, že to dneska nebylo snadné.“

VIDEO: Sestřih utkání Toronto - Calgary

Góly

Domácí: 48:35. W. Nylander

Hosté: 27:34. D. Ryan, . Tkachuk

Sestavy

Domácí: Andersen (Hutchinson) – Holl, Dermott, Barrie, Marinčin, Ceci, Sandin – Marner (A), Matthews (A), Hyman – W. Nylander, Tavares (C), Engvall – Kapanen, Kerfoot, A. Johnsson – Spezza, F. Gauthier, Timashov.

Hosté: Rittich (Talbot) – Brodie, Giordano (C), Hamonic, Hanifin, R. Andersson, Kylington – Tkachuk, E. Lindholm, Mangiapane – Backlund (A), Monahan (A), J. Gaudreau – Dubé, D. Ryan, Lucic – Rieder, Jankowski, S. Bennett.

Rozhodčí

Michael Markovic, Marc Joannette – Scott Cherrey, David Brisebois

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19 462 diváků

Toronto mělo velký problém Davida Ritticha překonat
Toronto mělo velký problém Davida Ritticha překonat

VIDEOGRAFIKA: České body v NHL za 10 let. Jasný král, kam se vrátil Jágr?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud