Pavel Bárta
19. dubna 2020 • 15:00

Nejslavnější masky NHL: Lebka hrůzy, kobra, druhé já či přilba od studentky

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejoví brankáři si již od 70. let minulého století různě zdobí a zkrášlují své masky. Některé z "vylepšených" přileb se staly doslova legendamiHokejoví brankáři si již od 70. let minulého století různě zdobí a zkrášlují své masky. Některé z "vylepšených" přileb se staly doslova legendamiFOTO: koláž iSport.cz

    Hokejoví brankáři si začali zdobit masky v 70. letech. Krášlili je hlavně barvami a znaky klubů, přibývaly však vynalézavější výtvory a ze zdobení masek se vyvinul nový druh umění. Některé se staly legendárními. Proslavila se i strohá, černá přilba Cooper s rovnou mřížkou, kterou v Buffalu nosil Dominik Hašek. Naproti ní však byli třeba orlové v různých barevných variacích, podle toho, kde zrovna chytal jeho současník Ed Belfour. ISport.cz si pro vás připravil výběr těch nejslavnějších "vylepšených" masek, ve kterých chytali brankáři NHL. 

  • Děsivá lebka

    Gary Bromley
    Vancouver Canucks

    V NHL nezanechal hlubokou stopu, ale předběhl dobu. Když se Gary Bromley začátkem 80. let postavil do branky Vancouver Canucks s děsivou maskou s věrným motivem lidské lebky, nevzbudil tak velký rozruch. V dnešní době internetu a sociálních sítích by zasáhla víc lidí. Někdejší náhradník však už tehdy svojí naturalisticky propracovanou lebkou se zubatou čelistí na krytu vyvolávající mráz po zádech i po letech nastolil trend, který pokračuje doposud.

    Detailní pohled na hrůzu nahánějící přilbu gólmana Garyho Bromleyho z VancouveruFoto twitter.com

     

  • Cheeversovo druhé já

    Gerry Cheevers

    Boston Bruins

    Gerry Cheevers získal s Bostonem dvakrát Stanley Cup, je členem Síně slávy. Prvních deset stehů mu na masku namaloval fi xou masér Bruins. Tenhle unikát vznikl na truc. Cheevers dostal na tréninku pukem do hlavy, kouč Harry Sinden ho ještě seřval. Maska se pak stala jeho druhým já. Kdykoli ho příště ochránila po zásahu pukem, přidělal v příslušném místě další štychy. V roce 2003 nosil v Bostonu na jeho počest podobný výtvor Steve Shields. V horní části měl dokonce přimalováno Cheeversovo čelo a po stranách uši.

    Maska se štychy gólmana Gerryho Cheeverse vznikla údajně na truc po jednom nepříjemném tréninku BruinsFoto twitter.com

  • Kobra Simmons

    Gary Simmons

    California Golden Seals

    V NHL prohrál víc zápasů, než v kolika pomohl k vítězství. Gary Simmons nejvíc proslul maskou s vyobrazením kobry, kterou nosil v 70. letech v barvách California Golden Seals. Námět hada plazícího se vzhůru mezi jeho očima vznikl ze Simmonsovy přezdívky. Dostal ji od novinářů kvůli stylu chytání, při zákrocích často končil vleže na břiše. Designér Greg Harrison kobře přimaloval chřestící články, které má na těle jiný druh hadů, nicméně v torontské Síni slávy schraňují hned dva exempláře.

    Brankář Gary Simmons v NHL sice prohrál víc zápasů, než kolik jich vychytal, se svojí helmou s kobrou se ale stal legendouFoto twitter.com

  • Lev Gratton

    Gilles Gratton

    NY Rangers, St. Louis Blues

    Gilles Gratton byl zvláštní povaha, zčásti nepochopený, také se o něm psalo mnoho nepravd. Stejně tak si podle něj svět mylně vysvětluje výjev na masce, kterou nosil v ročníku 1976/77. Obecně se má za to, že zobrazuje řvoucího lva. Někdejší gólman New York Rangers a St. Louis se v tomto znamení narodil. Sám však tvrdí, že ta kočkovitá šelma je tygr. Nápad se zrodil během cesty letadlem, když si Gratton pročítal časopis National Geographic. Na soupeře před brankou pak prý během zápasu zlostně vrčel. Ale třeba je to jen povídačka.

    Legendární lev na masce brankáře Rangers Gillese GrattonaFoto twitter.com

  • Válečník Bannerman

    Murray Bannerman

    Chicago Blackhawks

    Jiné masky byly možná slavnější, ale málokterá naháněla hrůzu jako ta, kterou v Chicagu nasazoval Murray Bannerman. Nástupce dlouholeté opory Tonyho Esposita na ni vedle loga Blackhawks nechal zhotovit motivy, jaké si před bojem malovali na obličeje indiánští válečníci. Zatímco znak klubu po stranách a drobné malůvky v obličejové části odkazují na původní Severoameričany, bílý podklad připomíná spíš prvky tradičního japonského divadla. Maska nestrašila jen malé děti, ale i střelce.

    Chicagský brankář Murray Bannerman zaujal svojí maskou s indiánskými motivyFoto twitter.com

  • Ostrovan Resch

    Glenn Resch

    NY Islanders

    Glenn Resch chytal za New York Islanders v době, kdy byli na vzestupu a stihl ještě jejich první triumf v roce 1980. To už kryl záda Billymu Smithovi v přilbě s mřížkou. Předtím však nosil masku tmavě modré barvy s písmeny NY a obrysy Long Islandu, jaký měl jeho klub ve znaku. Zatímco jiní spolupracovali už tehdy s renomovanými tvůrci, jeho motiv vymyslela vysokoškolačka a fanynka týmu Linda Spinellová.

    Maska gólmana Glenna Resche z New York Islanders vznikla podle návrhu vysokoškolské studentkyFoto twitter.com

     

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud