Premium
28. května 2020 • 11:00

Supermani došli, svět gólmanů NHL se změnil. Turek: Belfour byl pošuk

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno se v NHL mění, i brankáři. Všimli jste si? Vymizeli Supermani. Třeba v roce 2000 byste se do krve pohádali, jestli je nejlepší Martin Brodeur, Patrick Roy nebo Dominik Hašek. Pět let předtím? To samé. A teď? Roberto Luongo skončil, Henrik Lundqvist a Ryan Miller stárnou. Kdo je teď hlavní eso? Jedna ruka by vám na jména nestačila, navíc každou sezonu se seznam mění. Totálně dominantní jedničky Brodeurova typu, které odchytají 70 zápasů, jsou pryč. Už nepřijdou. V zamčené části článku kromě jiného najdete obsáhlé statistiky i rozhovor s Romanem Turkem, který ve své době kryl záda hvězdnému Edu Belfourovi v Dallasu.



Když se budete přehrabovat rekordy Wayna Gretzkého, které už nikdo nepřekoná, je tady i jeden gólmanský. Teď vypadá jako z jiné planety, při jeho práci v New Jersey jste se přitom zase tak nevzrušovali. Martin Brodeur vyhrál 691 zápasů. Úspěch už je, pokud se nějaký brankář dostane na tohle číslo v počtu zápasů. Ale ještě jednou, u něj jde o výhry.

Chytal v éře s Patrickem Royem a Dominikem Haškem . Ano, kolem nich byli další výborní brankáři, třeba Ed Belfour, Grant Fuhr, Curtis Joseph, Ron Hextall nebo Olaf Kolzig. Ale tihle tři vynikali. Důkazem mohou být i Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře ligy. V letech 1989-2008 se jich udělilo devatenáct. Jeden ze svaté trojice ji bral třináctkrát, jen šestkrát se mezi ně někdo namíchal. Od roku 2008 bylo rozdáno 11 trofejí pro nejlepšího brankáře mezi osm různých majitelů.

„Asi jo, teď je těžší dominovat delší dobu. Pořád tam jsou ale stálice nebo hrající legendy jako Henrik Lundqvist a podobně. Velká jména najdete pořád, ale je pravda, že teď dochází ke generační obměně a teprve se čeká, kdo bude jednou z budoucích hvězd. Myslím, že je to otevřené pro každého," řekl český gólman Pavel Francouz, který chytá za Colorado.

Martin Brodeur, legenda New Jersey a celé NHL
Martin Brodeur, legenda New Jersey a celé NHL

Bývalý brankář Martin Biron s úsměvem jednou vypočítával, že Hašek byl nejdominantnějším gólmanem, který kdy dokázal nastoupit do jednotlivého utkání. Brodeur byl stroj, nezničitelným a největším brankářem, jenž kdy chytal. Ale kdyby potřeboval vyhrát jeden zápas, vybere si Roye.

Supermani však zestárli, odešli do penze. Poslední z nich v roce 2015 Brodeur. Na podobné úrovni jako jejich pronásledovatelé Belfour a spol. jsou to teď Henrik Lundqvist, Pekka Rinne, Tuukka Rask nebo Marc-André Fleury. Ale nikdo z nich není ustřelený jako svatá trojice.

Důvodem je, že se hokej radikálně změnil a jiná jsou i pravidla pro nasazování gólmanů. V téhle době brankáři

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud