14. ledna 2021 • 09:30

Tampa se slávou počká na fanoušky. Stamkos dojal, Palát jako Prospal

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci zámořského hokeje se dočkali, NHL je zpět! A dočkal se i Steven Stamkos, který se po zranění vrátil ve velkém stylu gólem a dvěma asistencemi. Kapitán Tampy Bay byl při honbě za Stanley Cupem v loňské sezoně vinou zranění především motivátorem a tmelem pro nakonec vítězný tým. Šampioni tradičně v úvodním zápase nové sezony věší ke stropu haly banner oslavující poslední triumf. Hala však byla na úvod sezony stále bez diváků, a tak banner zůstal pouze napůl cesty. Kapitán Stamkos v dojemném videu sdělil, že dokončení ceremoniálu proběhne, až fanoušci zase dorazí na stadion.



Steven Stamkos k zisku Stanley Cupu v loňské sezoně na ledě přispěl jen epizodně, když odehrál necelé tři minuty. Během nich sice stihl dát i gól, ale také si obnovil zranění (natržený břišní sval). Jeho přínos pro vítězný tým byl i přesto obrovský. Své spoluhráče neustále motivoval a ti následně přiznali, že celé play off bojovali i za svého kapitána.

V noci na čtvrtek naskočil kanadský útočník po téměř roční odmlce do kompletního zápasu, naposledy hrál 22. února 2020. „Takhle skvěle jsem se dlouho necítil,“ přiznal po vydařeném úvodním zápase nové sezony Stamkos, který si připsal gól a dvě asistence navrch. „To, že jsem nastoupil s Braydenem Pointem a Ondřejem Palátem, mi návrat na dost usnadnilo,“ vyzdvihl týmový lídr své útočné parťáky.

Zásah, kterým zvyšoval už na 4:0, byl jeho typickou akcí. Dělovkou z první z levého kruhu nedal brankáři Subbanovi šanci. Definitivně ukázal, že je zpět a v plné síle. Lightning duel s Chicagem opanovali a nakonec se radovali z vítězství 5:1.

Bez fanoušků není oslava kompletní

Úkolem šampionů je na začátku další sezony vyvěsit ke stropu haly banner připomínající vítězství ve Stanley Cupu. V organizaci Lightning se rozhodli jinak, banner sice přestavili, ale zůstal napůl cesty. „Říká se, že trofeje jsou pro tým, prsteny pro hráče a tenhle ceremoniál pro fanoušky. Rozhodli jsme se, že s jeho vytažením vzhůru počkáme, až s námi znovu budete v hale,“ vysvětloval plány slavnostního aktu Stamkos.

I když banner nebyl tentokrát vytažen až ke stropu, jedna zajímavá shoda okolností slavnostní ceremoniál provázela. Úvodní gól prvního zápasu nové sezony po zisku Stanley Cupu vstřelil v 11. minutě po dorážce Ondřej Palát. Když naposledy (a také poprvé v historii) získala organizace z Floridy nejslavnější hokejovou trofej světa, v úvodním zápase nové sezony poprvé pálil jiný Čech.

Většina už asi tuší, že je řeč o současném trenérovi Českých Budějovic Václavu Prospalovi, který s Tampou dobyl hokejový vrchol v sezoně 2003/04. A kterému v zámoří a především pak v Tampě nikdo neřekne jinak než „Vinny“.

Ondřej Palát si na rozdíl od Prospala (zatím) nezahrál za jinou organizaci. A zdá se, že má v Tampě pevné místo a hned tak do jiného týmu nezamíří. Rodák z Frýdku-Místku nese úspěšný český odkaz v modrobílém dresu Tampy, která bude mít chuť dotáhnout zisk Stanley Cupu s uzdraveným kapitánem Stamkosem na ledě.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud