17. února 2021 • 15:00

Nasypali jim miliony, teď už spíš litují. Kdo v NHL nenaplňuje očekávání?

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdní hráči s obrovskými kontrakty, kteří nenaplňují potenciálHvězdní hráči s obrovskými kontrakty, kteří nenaplňují potenciálFOTO: Koláž iSport.cz

    Mnohaleté kontrakty s obřím milionovým ohodnocením hokejistů mohou klubům NHL zajistit setrvání týmové hvězdy po většinu kariéry. Ale zároveň jde vždy o risk, protože ne každý hráč naplní potenciál. Takové smlouvy mohou mít důsledek pro budoucnost organizace, potýkají se s tím třeba v Los Angeles, San Jose či v Buffalu. Přehled velkých jmen zámořské soutěže, jejichž ústupu ze slávy neodpovídají současné smlouvy, přinesl web Sports Illustrated. Za iSport.cz přidáváme na závěr jedno české jméno, jehož kontrakt v době podpisu vyvolal řadu otázek.

  • Drew Doughty

    Jednatřicetiletý obránce byl základním stavebním kamenem veleúspěšného týmu Kings. V letech 2012 a 2014 s Los Angeles slavil zisk Stanley Cupu, v té době pobíral průměrně sedm milionů dolarů ročně. Za tuhle cenu se elitní bek rozhodně vyplatil. Jenže superkontrakt, který podepsal před minulou sezonou, může být problém. Doughty je druhým nejlépe placeným obráncem soutěže s 11 miliony dolarů (cca 237 mil. korun) ročně. V momentě, kdy se celá organizace Kings trápí, jde o zbytečnou zátěž platového stropu, i když Doughty zatím podává solidní výkony. Vydrží mu to? Kontrakt má až do 38 let.

  • Erik Karlsson

    Navazujeme na Doughtyho, protože právě obránce San Jose je nejlépe placeným bekem NHL s 11,5 miliony dolarů (cca 247 mil. korun) ročně. Nedá se však říct, že by se tahle částka vyplácela. San Jose se trápí podobně jako Los Angeles, společně patří k nejhorším týmům ligy. Bývalý hráč Ottawy, kde naprosto dominoval nejen v obraně, ale i v útočné produkci, zůstává u Sharks za očekáváním. Je logické, že jeho produkce šla dolů, v San Jose se body rozloží mezi více hráčů, než u Senators. I tak se zkrátka čekal větší vliv na tým, který se trápí už druhý rok. Karlssonovi bude na konci kontraktu už 37.

  • Matt Duchene

    Velký kontrakt s Nashvillem podepsal před minulou sezonou, přináší mu osm milionů dolarů (cca 172 mil. korun) ročně. Předtím bývalá hvězda Colorada, které si ho vybralo na třetím místě draftu v roce 2009, během necelých dvou let vyměnila další dva kluby – Ottawu a Columbus. Ducheneho produkce je postupně na lehkém ústupu, letos zatím zapsal tři góly a pět asistencí v 15 duelech. Čerstvě třicetiletý útočník má před sebou ještě šest let z kontraktu. Nakopne Predators i svoji kariéru, nebo vše skončí výměnou?

  • Jeff Skinner

    Ještě o milion víc než Duchene bere ročně Skinner. Přijde si na devět milionů dolarů (cca 194 mil. korun), které se tedy v úvodu letošní sezony těžce nevyplácí. Bývalý nadějný útočník Hurricanes si zatím letos v dresu Buffala v deseti zápasech připsal jediný bod za asistenci. Jeho pozice u bídných Sabres slábne, odehraje kolem 14 minut na zápas. Skinnerovi bude letos 29 let, měl by být v nejproduktivnějších letech, ale trápí se. Přitom před dvěma roky začal v Buffalu skvěle, když zaznamenal 40 gólů v sezoně. Loni však spadnul na 14 a zdá se, že ústup ze slávy pokračuje. Na konci kontraktu mu bude 35 let.

  • Sergej Bobrovskij

    Na webu Sports Illustrated dali na stejnou úroveň smlouvy Bobrovského a Price. Je pravda, že hvězdě Canadiens v brankovišti bude na konci kontraktu na 10,5 milionů dolarů (cca 226 mil. korun) ročně už 39 let, ale u brankáře by to nemusel být problém. Na rozdíl od Bobrovského (10 milionů dolarů) ale stále vypadají Priceova čísla o mnoho lépe. Ruský gólman Floridy v úvodu letošní sezony odchytal sedm duelů s úspěšností zákroků 88,4 % a s průměrem 3,33 inkasovaných gólů/zápas. Od hvězdného brankáře přeci jen čekáte víc. Kontrakt s Floridou mu poběží až do 38 let.

  • Oliver-Ekman Larsson

    V Coyotes má podobnou pozici jakou měl v Senators Erik Karlsson. Jakožto obránce už mnoho let patří k hlavním útočným hvězdám týmu. Hned sedmkrát se přehoupnul před hranici deseti gólů v sezoně, v ročníku 2014/15 dal dokonce 23 branek, o rok později 21. Hvězdný kontrakt na 8,25 milionů dolarů (cca 177 mil. korun) podepsal před uplynulou sezonou. Zrovna po ročníku, který se mu nepovedl především z pohledu chyb v obraně. Zvláštní rozhodnutí Arizony, která si poté pojistila Švéda až do jeho 36 let. Bude zajímavé sledovat, jestli se nakonec trápící se organizaci vyplatí.

  • Jakub Voráček

    Možná překvapí, že jedna z největších českých hvězd v NHL by mohla do žebříčku patřit. V sezoně 2014/15 skončil pátý v bodování celé soutěže s 81 body (22+59), o rok později byla jeho produkce nižší (55 bodů v 73 utkáních). I přes to si vysloužil skvělý kontrakt na 8,25 milionů dolarů (cca 177 mil. korun) ročně a zámořští experti měli spoustu pochybností. Může „Jake“ Voráček táhnout Philadeplhii až do svých 35 let? V současných jednatřiceti je jeho bodový přínos stále slušný (letos zatím za 13 zápasů 3+9), ale jeho hlavní prací je být tahounem a vzorem pro mladé hráče jako jsou Noel Farabee, Travis Konecny či Nolan Patrick. Pokud chtějí Flyers konečně uspět, musí si položit otázku, jestli plat stárnoucích hvězd Voráčka a také Girouxe (bere 8,275 milionů dolarů) příliš nezatěžuje rozpočet. Pokud by úspěch v podobě Stanley Cupu nepřišel do dvou let, tak budou mít s platovým stropem při podpisu mladších hráčů ve Philadelphii velké potíže. Stárnoucí duo navíc může s každoročním přílivem talentů z draftu ztrácet rychlostně.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud