Jan Denemark
4. října 2021 • 19:30

TOP 5 ruských rebelů v NHL: miliony za odchod, útěk i návrat pro Pohár

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Kteří Rusové už v NHL rebelovali kvůli vyšší výplatě či touze odejít...Kteří Rusové už v NHL rebelovali kvůli vyšší výplatě či touze odejít...FOTO: Profimedia.cz

    Rozhodně to není jen ruská specialita, ale mít v NHL pod smlouvou hvězdu z velké země na pomezí Evropy a Asie, nemusí být žádný med. Naposledy trochu cuchal nervy GM Minnesoty Kirill Kaprizov, když se dlouho zdráhal podepsat nový kontrakt. Nebezpečí bylo nakonec zažehnáno, jiní šéfové ovšem takové štěstí neměli - kteří slavní Rusové si vyvzdorovali odchod či přímo zmizeli do KHL?

  • Alexej JAŠIN

    Ruský centr zažil v roce 1999 životní sezonu. Získal 94 bodů, v hlasování o Hart Trophy skončil druhý za Jaromírem Jágrem. Bral tehdy 3,6 milionu, ale usmyslel si, že chce víc, a nenastoupil v Ottawě do kempu, ačkoli měl platnou smlouvu. Vynechal ročník, kontrakt dohrál až napřesrok. Pak byl vyměněn do Islanders, kde podepsal kontrakt na deset let za 87,5 milionu dolarů. Jde o jeden z nejhorších dealů vůbec, protože u Isles odehrál jen pět let a musel být ze smlouvy vyplacen. Dostal celkem 17 milionů za to, že už za newyorský klub nebude hrát...

    Alexej Jašin odehrál u Islanders pět sezon.Foto Profimedia

  • Pavel BURE

    Tady sehrála roli touha po změně prostředí. „Ruská raketa“ se po úspěšných letech ve Vancouveru rozhodla razantně utnout vztahy s vedením a jednou provždy si výměnu vydupat. Chtěl pryč za každou cenu a hokej si kvůli tomu nezahrál čtyři měsíce. Po výměně na Floridu v lednu 1999 ale rozkvetl, bořil střelecké rekordy a ničil soupeře. Změna se povedla, dodnes platí Bureho rekordy v počtu získaných gólů a bodů za sezonu v dresu Panthers.

    Pavel Bure po svém vytrucovaném odchodu na Floridu v roce 1999Foto Profimedia.cz

  • Sergej FJODOROV

    Jeden z nejkomplexnějších hráčů historie se v létě 1997 zařekl, že chce zkrátka dostat přidáno. Jako chráněný hráč v Detroitu vynechal 59 utkání. Mezitím si odskočil do Nagana na turnaj století, aby po návratu sledoval, jak Carolina poslala vedení Red Wings offersheet na šestiletou smlouvu v hodnotě 36 milionů. Red Wings nabídku dorovnali a elegantní bruslař se znovu mohl vrátit do sestavy. Stihl to včas, aby parťákům pomohl k obhajobě Stanley Cupu.

    Sergej Fjodorov v dresu Detroitu v roce 2002Foto Profimedia.cz

  • Ilja KOVALČUK

    Řádně drahý špás. New Jersey se v roce 2010 rozhodlo „zamknout“ ve svém kádru Ilju Kovalčuka na dlouhých patnáct let. Proč? Ruský snajpr byl na vrcholu, jen Jarome Iginla nasázel v první dekádě nového tisíciletí víc branek. Avšak po pouhých třech letech se Kovalčukovi zastesklo po rodné hroudě a zamířil do Petrohradu. Devils i celá liga vydýchávali řádný šok. I kvůli tomu se zavedlo pravidlo, že nový kontrakt může mít délku maximálně osmi let.

    Ruský snajpr Kovalčuk pláchl Devils po třech letech z 15leté smlouvyFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Vadim ŠIPAČOV

    Šlo o první velké jméno, které do kádru nalákal nový tým z Las Vegas. Centr přišel jako hvězda KHL a měl vést jednu z prvních dvou formací. Výsledek? Pouhá tři utkání a uražený odchod. Stěžoval si na vedení i na to, že mu město nepřirostlo k srdci. „Ve Vegas je těžké žít. Je možné tam vyrazit na týden za zábavou, ale ne tam pobývat delší čas,“ rozohnil se později pro Sport Express. Golden Knights museli narychlo shánět nového lídra útoku.

    Vadim Šipačov za novou organizaci NHL odehrál jen 32 minut ve třech utkáních a raději se uklidil do Petrohradu KHL.Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud