22. července 2022 • 11:32

Čeští gólmani v NHL: útok na jedničku, jasné dvojky i skvělý náhradník

Autor: iSport.cz, ok
Vstoupit do diskuse
0
  • České brankáře čekají v nadcházející sezoně NHL nové výzvy i jiné roli. Pro některé z krajanů také začíná nové angažmáČeské brankáře čekají v nadcházející sezoně NHL nové výzvy i jiné roli. Pro některé z krajanů také začíná nové angažmáFOTO: koláž iSport.cz

    S nadcházející sezonou NHL přichází již tradičně celá řada změn v kádrech takřka všech týmů. Velké točení se týká hlavně gólmanů, z nichž už třicet stihlo zamířit do jiného klubu. S novými výzvami vstoupí do dalšího ročníku zámořské soutěže i Češi. Většina z krajanů si musí zvykat i na nové role. V článku iSport.cz si prohlédněte přehled českých brankářů nejprestižnější hokejové ligy světa a přečtěte si, v jaké budou pozici v ročníku 2022-23.

  • Vítek Vaněček

    New Jersey Devils

    Věk: 26
    Plat: 3,4 milionu dolarů

    Dvě jedničky. Nebo vlastně spíše žádná. 1A, 1B. V takové pozici byl Vaněček ve Washingtonu s Iljou Samsonovem, se kterým se v brance pravidelně točil. Nikdo neměl navrch. Teď to bude chtít po přestupu do New Jersey změnit. Brankoviště chce urvat pro sebe. V cestě mu bude stát Mackenzie Blackwood, takřka o rok mladší Kanaďan, který však neprožil ideální sezonu a byl pod palbou kritiky. Třetím do party je zdravotními patáliemi často sužovaný Jonathan Bernier.

  • Pavel Francouz

    Colorado Avalanche

    Věk: 32
    Plat: 2 miliony dolarů

    Chvíli se zdálo, že odchod jedničky Darcyho Kuempera umete Francouzovi cestičku k vysněné pozici. Jenže ouha, netrvalo to dlouho a Avalanche mu přivedli nového parťáka. A rovnou ho představili jako novou Number One. „Přesně proto jsme ho přivedli,“ řekl manažer Joe Sakic, když představoval Alexandara Georgijeva. Rus s bulharskými kořeny přišel od Rangers. A Francouz? „Skvělý náhradník. Myslím, že spolu vytvoří skvělé duo,“ přidal Sakic.

    Třetí český brankář získal Stanley Cup! Jaká byla Francouzova cesta z extraligy do NHL
    Video se připravuje ...

  • Petr Mrázek

    Chicago Blackhawks

    Věk: 30
    Plat: 3,8 milionu dolarů

    Mrázka po příletu do Chicaga čeká staveniště. Tým v totální přestavbě, která nějaký čas potrvá. Dá se očekávat, že výsledky Blackhawks nebudou valné. „Je ale šance tam chytat,“ ví rodák z Ostravy. V klubu skončil Fin Kevin Lankinen a už před koncem minulé sezony taky legendární Marc-André Fleury. Jediným konkurentem je zatím Mrázkovi už 34letý Alex Stalock, který pobírá minimální gáži ve výši 750 tisíc dolarů. „Věřím, že když zůstanu zdravý, mám na to být jedničkou,“ říká český gólman.

  • David Rittich

    Winnipeg Jets

    Věk: 29
    Plat: 900 tisíc dolarů

    V uplynulém ročníku si v dresu Nashvillu moc nezachytal. Naskočil do pouhých sedmnácti zápasů, za Finem Sarosem byl jasná dvojka. A tou pravděpodobně zůstane i po přesunu do mrazivého Winnipegu, se kterým podepsal roční pakt za 900 tisíc dolarů. Brankoviště bude mít v péči primárně Connor Hellebuyck. O slovo se navíc bude v kempu hlásit taky finský mladík Oskari Salminen, jenž podepsal Jets jako nedraftovaný po senzační sezoně v barvách Jukuritu.

  • Karel Vejmelka

    Arizona Coyotes

    Věk: 26
    Plat: 2,7 milionu dolarů

    Zaujal, přesvědčil a řekl si o nový tříletý kontrakt. Dá se očekávat, že modrý „půlkruh“ Arizony bude mít Vejmelka v péči. Zatím zůstává s otázkou, zda k němu vedení Coyotes nepřivede nového kolegu. Zatím totiž za Vejmelkou není daleko žádný vážný konkurent. Podepsané dvoucestné kontrakty mají například Ivan Prosvětov nebo Jon Gillies, které by však měl český brankář předčít. Je pravděpodobné, že bude mít znovu dost práce, kvalita týmu Arizony zůstává podprůměrná.

  • Dan Vladař

    Calgary Flames

    Věk: 24
    Plat: 750 tisíc dolarů

    V kvalitním týmu Calgary je Vladař jasnou dvojkou. Je zapikolovaný za skvělým Švédem Jacobem Markströmem, který byl v elitní trojce hlasování o Vezina Trophy. V minulém ročníku odchytal Vladař 23 zápasů. Když bylo potřeba, za odpočívajícího kolegu v pohodě zaskočil. Osvědčil se, se stejným tandemem budou Flames pokračovat i dál. Má před sebou poslední rok smlouvy, bude pro něj důležité, aby nabídnuté šance využil a řekl si o nový kontrakt.

  • Kdo dál bude čekat na šanci?

    Lukáš Dostál (Anaheim Ducks)

    Jiří Patera (Vegas Golden Knights)

    Jakub Škarek (New York Islanders)

    Lukáš Pařík (Los Angeles King)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud