30. května 2023 • 10:55

Florida píše historii. Proč je po 27 letech ve finále? Pochvala i pro GM

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
1
  • Florida Panthers si po 27 letech zahrají finále Stanley CupuFlorida Panthers si po 27 letech zahrají finále Stanley CupuFOTO: ČTK / AP / Frank Gunn

    V sobotu to vypukne. Nejsledovanější série sezony, a sice finále Stanley Cupu. Východní konferenci v závěru play off NHL bude reprezentovat Florida, která prožívá až neuvěřitelný příběh. Do vyřazovacích bojů se totiž Panthers dostali až na poslední chvíli, aby v nich postupně vyřadili favority jako Boston, Toronto a Carolinu. Bude to stačit i na Las Vegas? V článku iSport.cz se podívejte kdo především má podíl na vynikající sezoně klubu ze Sunrise. 

  • Bill Zito

    Byť hvězdami play off jsou Sergej Bobrovskij a Matthew Tkachuk, nikdo by neměl zapomínat na generálního manažera Floridy. Do klubu přišel před necelými třemi roky. A i za tak krátký čas dokázal přivést několik nových hráčů, výrazně pozměnit tvář klubu. Patric Hörnqvist, Brandon Montour, Sam Bennett, Ben Chiarot, Claude Giroux či Tkachuk. Všichni tito borci patří do výčtu, které se podařilo Zitovi získat pro Panthers pomocí výměn. Některé z nich sice neudržel po delší dobu, ale už jen těmito trejdy se okamžitě zařadil mezi nejlepší generální manažery NHL. Před následující sezonou navíc má pod stropem volných dalších 10 milionů dolarů. Lze očekávat další posílení.

  • Sergej Bobrovskij

    V létě 2019 se ruský brankář upsal Floridě na 7 let jako volný hráč, tedy na maximální možnou délku. Ročně zabírá v platovém stropu rovných 10 milionů dolarů. Dale Tallon, tehdejší generální manažer Panthers, byl za tuto smlouvu ostře kritizován. A právem. Bobrovskij v prvních dvou sezonách patřil mezi vůbec nejslabší brankáře NHL. Každopádně se zdá, že se rozhodl vykoupit v současném play off. Ve 14 duelech pochytal už více než 19 gólů nad očekávání! Druhá nejvyšší hodnota? Necelých 9 od Igora Šesťorkina. Nemalý rozdíl, který jen potvrzuje naprosto excelentní výkony fantoma z Floridy.

  • Matthew Tkachuk

    Každý hokejový fanoušek si vybaví ten boom, kdy Florida oznámila výměnu s Calgary. Jonathan Huberdeau s MacKenziem Weegarem za Matthewa Tkachuka. Většina příznivců považovala Flames za jasné vítěze výměny. Analytici, včetně nás, ale varovali před tím, že nejlepším hráčem ve výměně je právě Tkachuk, který by měl mít navíc nejlepší roky teprve před sebou. A pětadvacetiletý rodák ze Scottsdale se to rozhodl potvrdit ihned ve svém prvním ročníku v dresu Panthers. Nasbíral 109 bodů v základní části, nový individuální rekord, stal se tváří organizace, srdcem týmu. Své kvality potvrzuje i ve vyřazovacích bojích, kde nasbíral už 21 bodů. Produktivnější je pouze Roope Hintz z Dallasu (24 bodů).

  • Paul Maurice

    Za období ve Winnipegu (2014-2021) býval často kritizován, až se sám rozhodl odstoupit. Při odchodu naznačoval, že cosi není v pořádku v kabině Jets. A zdá se, že měl pravdu. S podobnými slovy na konci aktuální sezony totiž přišel i Rick Bowness, současný trenér kanadského klubu. Zatímco Maurice dostal důvěru od Panthers a ihned v prvním ročníku si zahraje se svými svěřenci o Stanley Cup. A je mu třeba dát kredit především za to, jak silnou mentalitu dokázal ve svých hráčích vytvořit. Když dojde Florida do prodloužení, můžete si na ni v podstatě vsadit. Z šesti případů hned šestkrát totiž zvítězila. Anomálie, která se vidí zřídkakdy.

  • Brandon Montour

    Prožívá životní ročník. Obránce, kterého Zito získal dva roky zpět za pouhý výběr ve 3. kole draftu z Buffala, nasbíral v základní části 73 bodů v 80 utkáních. Ve výborné sezoně směrem do ofenzivy pokračuje i v play off. V dosavadních 16 utkáních vstřelil už 6 branek. Je nejvyužívanějším hráčem Panthers. V průměru na utkání doposud odehrál více než 27 a půl minuty. Brandon Montour je jedním z mnoha živoucích důkazů, že i v dnešní době stále můžete pomocí trejdů (a zároveň téměř zadarmo) položit stavební kameny pro úspěch. Stačí jen být výborným generálním manažerem, který je ochoten naslouchat i svým podřízeným včetně analytického oddělení.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud