Miroslav Horák
14. června 2023 • 13:00

Gretzkyho poslední dres vydražili za 16 milionů. Já to nebyl, směje se Nedvěd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Psalo se 18. dubna 1999, z Madison Square Garden se stalo slzavé údolí. S kariérou se loučil ten největší. Wayne Gretzky. Ve slavné newyorské aréně odehrál svůj 1487. duel NHL, v němž díky nahrávce zapsal 2857. bod kariéry v nejlepší světové lize. V těchto dnech se památný večer znovu připomíná, dres Rangers s číslem 99, v němž legenda legend nastoupila, byl vydražen za rekordní sumu: v přepočtu za 15,8 milionů korun. „Kdo si ho koupil? Já to určitě nebyl,“ směje se Petr Nedvěd, tehdejší spoluhráč a kamarád The Great One.



V branži se ví, že ti dva k sobě měli blízko. Během společného angažmá u Blueshirts spolu často chodili na večeře, rozuměli si i mimo hokej, dodnes si občas zavolají nebo napíší textovku. Nynější bývalý generální manažer národního týmu byl Gretzkym nejednou zván k pobytu v jeho sídle na Floridě.

Tenkrát na jaře před 24 roky byl finálový duel ročníku obrovským svátkem nejen pro Nedvěda, ale i pro Jaromíra Jágra. Byť ten se na konci zápasu necítil zrovna excelentně. Byl to on, kdo gólem v prodloužení na 2:1 zařídil, že Gretzkyho rozlučkový duel nebyl vítězný. Snímek, kdy Jágr v dresu Penguins po utkání objímá a utěšuje kanadskou ikonu, zároveň se jí omlouvá, obletěl svět.

„Už je to dlouho, ale tehdy to bylo hodně velké,“ vzpomíná Nedvěd. „Když se s hokejem loučí taková legenda, děvčata pláčou, jak se říká. Nám všem, co jsme byli přímo u toho, bylo smutno.“

Nejproduktivnější hráč historie NHL odešel do penze v sedmatřiceti, tehdy ještě zvládl za jednu sezonu trhnout velmi dobrých 62 bodů (9+53) v 70 partiích. „Wayne i tenkrát míval večery, kdy byl nejlepším hráčem na ledě, ale už ne pokaždé jako dříve a jak býval zvyklý. Z toho, jak jsme se spolu bavili, jsem pochopil, že nechtěl jít pod svůj velmi vysoký standard, a tak svou neskutečnou kariéru ten den uzavřel,“ líčí Petr Nedvěd.

Podepsaný artefakt se prodal v neděli prostřednictvím aukce Grey Flannel Auctions za 715 120 dolarů, což je nová maximální hodnota za hokejový trikot vydražený na území USA. Byl překonán rekord z roku 2013, kdy si za dres Mikea Eruzioneho ze ZOH v Lake Placid 1980 (památný „Zázrak na ledě“) zaplatil zájemce 657 250 dolarů.

Nejdražší dres všech dob ale oblékal Wayne Gretzky. Když jej ze sebe na jaře roku 1988 po duelu s Los Angeles svlékal, asi netušil, že se jednou prodá za 1 452 000 dolarů. Pětatřicet let starý unikát z posledního vystoupení ikony za Edmonton Oilers, s nímž vyhrál čtyřikrát Stanley Cup, opustil aukční síň loni.

Druhý dres na světě se sedmicifernou částkou v dolarech, jenž našel nového majitele, je od Paula Hendersona ze slavné Summit Series Kanady proti Sovětskému svazu. V roce 2010 byl prodán za 1 275 000 dolarů.

Gretzkyho číslo 99 se v historii sportu stalo jedním z nejikoničtějších, podobně jako číslo 42 Jackieho Robinsona, prvního černocha v historii profesionální MLB, a číslo 6 Billa Russella, první černošské hvězdy NBA.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud