6. října 2008 • 10:32

Alfredsson: Byl to neuvěřitelný zážitek

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ottawského kapitána Daniela Alfredssona premiérové představení NHL v Stockholmu nadchlo. V neděli se pětatřicetiletý útočník podílel dvěma přihrávkami na výhře Senators nad Pittsburghem 3:1.



Hokejisté z kanadské metropole tak oplatili Penguins sobotní porážku 3:4 v prodloužení. Alfredsson byl jediným švédským hráčem v týmech, které se při projektu NHL Premiere představily v historicky prvním utkání NHL ve Skandinávii.

"Je to zážitek, který si budu navždy pamatovat a bude patřit mezi nejdůležitější v mé kariéře," řekl Alfredsson novinářům po nedělním utkání.

Je možné, že se jednalo o jeho poslední vystoupení ve Švédsku v profesionální kariéře. Prohlásil totiž, že v budoucnu po odchodu z NHL už neplánuje návrat do švédské ligy.

V prvním utkání vyšel Alfredsson naprázdno, v neděli připravil dvě branky v přesilových hrách pro Danyho Heatleyho. Kanadský útočník byl v hale Globen vyhlášen první hvězdou, druhou byl Alfredsson. Ottawa si odvezla ze Švédska tři ze čtyř možných bodů.

"Náš výkon je povzbudivý. Heater (Heatley) nás pomohl vykročit dvěma skvělými góly. Pittsburgh měl několik šancí, ale Alex Auld chytal velmi dobře," pochválil Alfredsson gólmana, který po trefě Alexe Goligoskiho přišel o čisté konto až dvě vteřiny před koncem.

"Jsme opravdu spokojení, protože oni mají výborný tým a po minulé sezoně jsou hodně sebevědomí," dodal Alfredsson na adresu finalisty Stanley Cupu s hvězdným Kanaďanem Sidneym Crosbym.

Držitel klubových rekordů Senators s 855 odehranými zápasy, 849 body, 331 góly i 518 asistencemi byl také rád, že švédským fanouškům ukázal sílu své formace s Heatleym a Jasonem Spezzou.

"Mluvil jsem o nich hodně ve švédských médiích a teď mohli všichni vidět, jak jsou to skvělí hráči. Hodně se s nimi na ledě bavím a Dany ukázal proč," řekl Alfredsson.

"V tréninkovém kempu trvalo něco přes týden, než se naše souhra vrátila, ale o víkendu jsme to ukázali. Známe se tři roky a je to pro nás proto jednodušší," doplnil Heatley, který se trefil o víkendu celkem třikrát.

Ve Stockholmu se z českých hokejistů představil jen obránce Filip Kuba. Nová posila Ottawy z Tampy Bay zaznamenala na úvod svého působení v novém klubu ve dvou zápasech tři asistence. Původně měl druhou přihrávku i u třetí branky Ottawy v nedělním utkání, ale ta byla nakonec přiznána Chrisu Kellymu. Jinak mohl český bek po čtyřech úvodních zápasech vládnout kanadskému bodování soutěže.

Po přestupu do Ottawy přišel Kuba o představení NHL na české půdě v dresu Lightning proti New Yorku Rangers, ale jako jediný český hokejista dokázal při utkání NHL v Evropě bodovat.

V Praze se to nepovedlo Václavu Prospalovi, Radimu Vrbatovi z Tampy Bay ani Michalu Rozsívalovi a Petru Průchovi z Rangers, bitkař David Kočí se do sestavy Lightning nevešel.

Loni při historické premiéře NHL v Evropě v Londýně mezi Anaheimem a Los Angeles se tehdejší obránce kalifornského klub Jaroslav Modrý do statistik také nezapsal. Ve Stockholmu kvůli zranění třísel chyběl Penguins útočník Petr Sýkora.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud