14. června 2019 • 21:30

Nová dvacítka, noví lídři. Kdo může táhnout juniorskou reprezentaci?

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou nové tváře hokejové dvacítky?Kdo jsou nové tváře hokejové dvacítky?FOTO: koláž iSport.cz

    Mistrovství světa do 20 let se na přelomu roku odehraje v Ostravě a v Třinci. Česko nasadí do akce ročník 2000, který má stříbro z Memoriálu Ivana Hlinky (2017) a na šampionátu do 18 let skončil čtvrtý. Síla téhle generace je hlavně v tom, že se rvou, když jim teče do bot, semknou se. Přesto je mezi nimi už teď vidět několik hráčů, kteří by měli ostatní táhnout. Představujeme vám silnou pětku.

  • Lukáš Dostál

    Ilves Tampere/Finsko, brankář

    Za Ilves 2018-2019:
    10 zápasů

    Technicky je na tom velmi dobře, působí v bráně, jako kdyby byl o pár let starší, osmnáct byste mu nehádali. První liga mu už v minulé sezoně byla malá, v Kometě bylo plno, takže ho klub pustil do Finska, kde dochytával za Ilves Tampere. Ve stejném klubu bude působit i dál, pokud Anaheim, který ho před rokem draftoval, nezavelí jinak. Existuje varianta, že by kariéru skončil Ryan Miller, takže v organizaci může být volné místo na farmě. Ale tady není kam spěchat, Finsko mu prospěje.

    Brankář Lukáš Dostál by měl patřit k největším tahounům současné české dvacítkyFoto Karel Švec (Český hokej)

  • Libor Zábranský

    Fargo Force/USHL, obránce

    Za Fargo 2018-2019:
    30 zápasů, 16 bodů (4+12)

    Dovede ostatní vést, proto byl kapitánem na MS18 v roce 2017. Má za sebou dva roky za mořem, během minulé sezony přešel z kanadské juniorky do americké, draft se mu zatím vyhnul. Ale přesně na něj sedí charakteristika jako na celý ročník – má vůli, dovede jít na hranu, vymáčkne se, neřeší sebe, ale tým. Když na to přijde, klidně se na ledě i porve, ovšem není to věc, kterou by vyhledával. Sedl mu příchod do USHL, kde se stal jedním z nejvytěžovanějších beků týmu.

    Libor Zábranský v dresu národního týmuFoto Profimedia.cz

  • Jakub Lauko

    Rouyn-Noranda Huskies/QMJHL, útočník

    Za Rouyn-Norandu 2018-2019:
    44 zápasů, 41 bodů (21+20)

    Před rokem ho Boston draftoval ve třetím kole. I když už měl za sebou dva roky v extralize za Chomutov, domluvil se s ním, že pro jeho vývoj bude lepší, když dá v Kanadě trochu zpátečku a ještě jeden rok odehraje v juniorce. Vyhrál Memorial Cup, tedy trofej pro nejlepší juniorský tým Kanady, ve finálové fázi byl nejproduktivnějším hráčem. Je to hodně pracovitý útočník, který výborně splní i defenzivní úkoly. V tomhle výběru bude mít ale v popisu práce i střílení gólů.

    Jakub Lauko přišel na draftu NHL na řadu ve třetím kole, vybral si ho BostonFoto Profimedia

  • Matěj Pekař

    Barrie Colts/OHL, útočník

    Za Barrie 2018-2019:
    33 zápasů, 36 bodů (14+22)

    Moc podobných útočníků Česko nemá. Jeho charakteristika? Na ledě je to pořádně otravný prevít, umí se dostat pod kůži, máte pocit, že ho to dokonce i baví. Před rokem po draftu sestřelil v Buffalu jedničku výběru mladíků Rasmuse Dahlina, pište si, že moc dobře věděl, po kom jde. Švédský bek mu to potom oplatil, Pekař ho zase po chvíli vykoupal kličkou a následně se všemu usmíval. Žádné nepřátelství, jen styl hry, který nebudete mít rádi. Líbí se mu Brad Marchand, to taky něco znamená.

    Matěj Pekař v obležení kanadských obránců na MS dvacítekFoto Profimedia.cz

  • Michal Teplý

    Liberec, útočník

    Za Liberec 2018-2019:
    15 zápasů, 2 body (0+2)

    Je na něm vidět liberecká politika, s mládeží v klubu pracují dobře, vybírají si talenty z celé republiky a oni do klubu rádi chodí. Je odchovancem Havlíčkova Brodu a pod Ještěd se přesunul teprve před dvěma lety. Letos Čechů v první stovce draftu nebude moc, prognózy ale říkají, že on se tam určitě nacpe. Je vysoký, měří 191 cm, postupně mu přibudou kila, už jenom tohle láká. K tomu má dobré hokejové myšlení. Sám o sobě několikrát říkal, že potřebuje zrychlit první tři kroky a zdokonalit střelu.

    Mladý liberecký útočník Michal Teplý ochutnává extraligový hokejFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud