9. května 2011 • 11:08

Expert Kysela: Ovečkin se na Jágra vykašlal!

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Alexander Ovečkin narychlo přiletěl ze zámoří, ani den po náročném přesunu už stál na ledě proti českému týmu. Hvězda NHL proti Hadamczikově partě propadla, útočník Washingtonu se vůbec neprosadil. Podle Roberta Kysely, který utkání komentoval pro iSport.cz, se dokonce podepsal na gólu Jaromíra Jágra.



Jejich souboj pozorně sledoval každý fanoušek. Ovládne led nestárnoucí „osmašedesátka“? Nebo českou družinu rozpráší ruský bombarďák? Nedělní utkání dopadlo jednoznačně. Jágr na ledě řádil, dal gól a další šance připravil. Zato Ovečkin byl úplně neviditelný, v ruském týmu zapadl.

„Vůbec se nedostával do šancí, měl tam jen pár zatažení puku. Otázka, jestli hře Rusů vůbec prospěl,“ hodnotil Kysela výkon možná největšího jména na šampionátu.

Ovečkin to měl v prvním utkání na mistrovství hodně těžké, šel na led prakticky hned po příletu z Washingtonu. „ Aklimatizace po náročné cestě asi nebyla ideální. Dneska bych ho vůbec nevyzdvihoval. Spíš se mi líbil Zaripov nebo Afinogenov, ten předvedl spoustu nebezpečných akcí,“ všiml si Kysela.

Podle mistra světa z roku 1996 dokonce mohl za gól, kterým Jágr zvyšoval na 2:0. „Gól padá na vrub Ovečkina. Ten měl Jágra hlídat, ale vykašlal se na to a nevrátil se,“ myslí si Kysela. „Přesně tady se projevil rozdíl v pojetí obou týmů. Rusové hráli strašně individualisticky, zato naši předvedli skvělý kolektivní výkon,“ dodává.

Souboj Jágra s Ovečkinem zapadl ve stínu řádění tvrďáka Arťuchina, který v utkání zboural Milana Michálka a Karla Rachůnka. „Rozhodčí měl určitě písknout faul na Michálka, byť to nevypadalo tak dramaticky. Rachůnka Arťuchin trefil dlouho po tom, co puk opustil jeho hokejku. Tam šlo o jasné napadení minimálně za dvě minuty. Měl sice ruce dole, ale když do vás narazí 120 kilo živé váhy, je to znát,“ hodnotí Kysela.

Arťuchin se v Česku přes noc stal nenáviděnou a proklínanou osobou. Jeho nešetrné zákroky vyvolaly zlobu mezi hráči i fanoušky. „Arťuchin je blb, na ledě nemá co dělat,“ nebral si servítky gólman Ondřej Pavelec.

„Arťuchin je vysokej, takoví hráči to mají těžké. Museli by mu pískat skoro každé trefení do těla. Všechny jeho zákroky jsou na hraně. S hokejkou to moc neumí, nezbývá mu nic jiného, než to takhle řezat,“ přidává Kysela.

Český tým naštěstí jeho ataky ustál, mužstvo udrželo těsné vítězství 3:2. A za obětavý výkon si opět může vychutnávat oslavné chorály. „Rozhodla lepší disciplína, nenechali jsme se vyprovokovat. Rusů se kluci nezalekli, ukázali, že se jich nebojí,“ chválí českou družinu Kysela.

„Musím vyzdvihnout kolektivní výkon celého týmu, nad kterým vyčníval skvělý gólman Pavelec. Platí, že mistrovství ve finále málokdy vyhraje favorit. Pro nás je to trochu nebezpečná role, ale jsme jedno z mála mužstev, které tuhle úlohu může zvládnout. Důležité bude udržet vnitřní sílu a disciplínu jako doteď,“ uzavírá Kysela.

Jevgenij Arťuchin nebezpečně sráží Milana Michálka, který pak zápas s Ruskem nedohrál
Jevgenij Arťuchin nebezpečně sráží Milana Michálka, který pak zápas s Ruskem nedohrál

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud