Pavel Bárta
2. května 2012 • 05:00

ANKETA: Kdo bude jedničkou na MS? Ať se brankáři točí, radí Hašek

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V předchozích letech bylo jasno. Na šampionátu v Německu i loni na Slovensku měl český tým v Tomáši Vokounovi a Ondřeji Pavelcovi předem danou jedničku. Tentokrát situace před mistrovstvím světa tak jednoznačná není. Kandidáti jsou dva. Jakubové Štěpánek a Kovář během sezony spořádali zhruba stejnou porci zápasů a vedli si dobře. „Chytat by měli oba,“ tvrdí jednoznačně Dominik Hašek, brankář olympijských vítězů z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu.



Otázka tedy zní, zda by bylo lepší, aby trenér Alois Hadamczik znovu určil předem týmovou jedničku, nebo gólmany střídal. Někdo se přiklání k první možnosti, legendární Hašek se hlásí k tomu, aby se zátěž rozdělila rovnoměrně mezi Štěpánka s Kovářem.

„Jsou vyrovnaní, chytat by měli oba,“ řekl v rozhovoru pro iSport.cz. „Samozřejmě je především věc trenérů, jak se rozhodnou. Ovšem mistrovství světa trvá dlouho, jasné závěry bych nedělal. Ve skupinách se hraje sedm zápasů, trenér si aspoň vytříbí názor a před play off se přikloní k jednomu z nich. Udělal bych to spíš takhle, než určovat jasnou jedničku. Nebylo to lehké ani během přípravy. Myslím, že tohle řešení by bylo asi nejlepší,“ dodává Hašek.

V předchozích letech byla pravidla přesně daná. Loni měl neotřesitelnou pozici Pavelec, rok předtím Hadamczikův předchůdce Vladimír Růžička jasně předeslal, že na místo jedničky počítá s Vokounem.

Jeho tým Washington Capitals stále bojuje v play off, ale dvojnásobný mistr světa se beztak předem omluvil. Pavelec odmítl účast, protože mu vypršela smlouva s Winnipegem, chystá se jednat o nové a nechtěl riskovat. Teď brankářská jednička jednoznačně daná není.

„Ale to vůbec nevadí a na tým to nemusí mít žádný vliv. Myslím, že i hráči kolem to tak berou, nedělal bych z toho vědu. Stejně tak nikdo z gólmanů nemůže být zklamaný. Takhle je to dáno víceméně od začátku, že nic není jasné. A tak by to měli brát,“ míní Dominik Hašek.

Jakub Štěpánek se ovšem nachází přece jen v trochu jiné pozici, na mistrovství světa už zastával hlavní roli před třemi lety ve Švýcarsku, kdy byl nejprve dodatečně povolán na záskok místo zraněného Martina Pruska. Hašek přesto trvá na tom, že v utkáních skupiny by se měl prostřídat s Jakubem Kovářem.

„Nedám na takové ty řeči, že brankář má mít jasno před turnajem. Pokud tam jsou výkony, tradice, mužstvo mu věří, ať to trenér udělá. Ale pokud to neprovede, nemělo by to vadit. On zná to mužstvo, zná ty brankáře. Musí se rozhodnout podle situace. Oba podávali vyrovnané výkony, zápasů je spousta a hraje se každý druhý den, takže formu nikdo nemusí ztratit. Pak se trenér rozhodne pro jednoho, o kterém si myslí, že má lepší formu,“ uzavírá Hašek.

Jako trojka byl nakonec povolán Petr Mrázek, který na juniorském šampionátu držel nad hladinou český výběr dvacetiletých. Když nic, ve Skandinávii bude mít příležitost nasát atmosféru velkého turnaje.

„Mrázek si zatrénuje, když se někdo zraní, sedne si na střídačku, ale na devadesát procent se do branky nepostaví. Jsou tam daní dva brankáři, kteří budou chytat. Trenéři by měli mít povědomí, jaký bude pro atmosféru v mužstvu. Ale je v podstatě jedno, kdo tam jede,“ tvrdí Hašek.

Anketu kdo má být jedničkou českého týmu a další informace o dění v české reprezentaci čtěte ve středečním  deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud