Pavel Bárta
27. prosince 2015 • 07:37

SKVĚLÉ! Boston uvolnil na dvacítky Pastrňáka, stihne Slováky

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pastrňák si zahraje potřetí za sebou šampionát dvacetiletých. Jak potvrdil novinářům generální manažer Don Sweeney o první přestávce sobotního utkání Bostonu s Buffalem, Bruins ho uvolnili pro mistrovství světa ve Finsku. K českému týmu by se měl podle jeho slov připojit v pondělí 28. prosince, kdy dvacítku čeká druhý zápas proti Slovensku. „Uvolníme ho na určitou dobu, pokud nedojde ke zraněním, která by nám diktovala zachovat se jinak,“ uvedl Sweeney.



Pastrňák utrpěl koncem října při blokování střely zlomeninu levé nohy. Po sedmi týdnech se vrátil na led a mezitím byl poslán na rozehrání na farmu v Providence, kde nastoupil ke dvěma zápasům. „Zranění si vyžádalo delší dobu a my si chtěli být jistí, že bude úplně zdravý. Teď je naším zájmem, aby se vrátil do formy, kdy bude pro tým přínosem,“ řekl manažer klubu.

K tomu by měl přispět právě jeho start na juniorském šampionátu dvacetiletých, na němž David Pastrňák hrál už v předchozích dvou letech. Stříbrný medailista z mistrovství světa do 18 let 2014 by se měl připojit l českému týmu zítra 28. prosince. Dnes o půlnoci bostonského času totiž končí lhůta vymezená pravidlem NHL pro změny na soupiskách. Podle něj mohl být Pastrňák uvolněn pod podmínkou, že nebude v sestavě ligového týmu, a nemusí místo toho hrát za farmářský celek v Providence.

David Pastrňák už v NHL odehrál 56 zápasů a vstřelil 12 gólů David Pastrňák už v NHL odehrál 56 zápasů a vstřelil 12 gólůFoto Profimedia.cz

O této variantě se mluvilo delší dobu, prvotním zájmem Bostonu však bylo, aby se Pastrňák plně zotavil a následně se vrátil do někdejší formy. Český tým v jeho start věřil, trenér Jakub Petr na soupisce nechal jedno volné místo. Rozhodující však byl přístup Bostonu. „Souhlas jsme dali také na základě Davidových zkušeností z turnaje, s jakým sebevědomím a jakým způsobem si na něm vedl. Věříme, že bude připravený stejně jako loni. David sám se chce vrátit na úroveň, na níž chce být a my očekáváme totéž,“ pravil Don Sweeney.

Před rokem na šampionátu v Montrealu rozhodl Pastrňák v prodloužení zápas s Dánskem, v němž český tým bojoval o přežití. K tomu přidal pět asistencí. Po návratu do Bostonu zářil a po zbytek sezony patřil k jeho klíčovým hráčům, sbíral body a stal se miláčkem tribun.

„Tohle je pro Davida příležitost dostat velký prostor na ledě, nastupovat do všech situací, a to na velmi, velmi vysoké úrovni, hrát proti svým vrstevníkům. Myslím, že to je unikátní situace – svým načasováním, jeho výpadkem, zraněním a vůbec věcmi, které se tak najednou sešly. Věřím, že to pro něj bude velká příležitost, jak už jsem řekl, aby se vrátil na očekávanou úroveň a byl schopen stát se znovu platným hráčem našeho týmu,“ dodal GM Bostonu.

Boston čekal, jestli se někdo nezraní

Pastrňák přiletí do Finska už dnes v podvečer, kolem šesté hodiny místního času. Trenér Jakub Petr s ním počítá už na Slováky.

„Měl by nastoupit. Večer se připojí k týmu a ráno na rozbruslení by si měl zatrénovat s hráči, kteří v zápase se Slovenskem nenastoupí,“ prohlásil český lodivod, kterého přílet Pastrňáka překvapil.

Původně i podle Pastrňákových slov měl šikovný útočník přiletět o dva dny později. Rozhodnuto o jeho uvolnění pro šampionát už ale bylo už pár dní, ale vedení Bostonu čekalo, jestli se někdo z hráčů nezraní. Pak teprve vydalo oficiální prohlášení, které uvolnění potvrdilo.

Ruští hokejisté se radují z vyrovnávacího gólu v úvodním duelu MS dvacítek proti Česku
Ruští hokejisté se radují z vyrovnávacího gólu v úvodním duelu MS dvacítek proti Česku

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud