3. ledna 2018 • 11:30

Švýcarský kouč: Proti Kanadě prohrajeme 999 999 zápasů z milionu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to upřímnost, nebo pokus soupeře psychicky nalomit? Švýcarský kouč Christian Wohlwend připravil před čtvrtfinále MS do 20 let proti Kanadě až nebezpečnou rétoriku a svou partu jasně pasoval do role odpadlíka. Výsledek 8:2 pro favorita mu dal za pravdu a kouč helvétského týmu se také po utkání o svém netradičním proslovu rozpovídal.



O roli psychiky ve sportu a vlastně i v životě asi není třeba dlouhosáhle diskutovat. Správně nastavená mysl dokáže vyhrávat zápasy a rozhodovat momenty, které mohou být podle papírových předpokladů odepsané. Wohlwend na to šel trochu jinak, místo frází o tom, že jeho mužstvo se pokusí giganta překvapit, přišel s rolí mužstva, které rozhodně vypadne.

V zámoří, kde je vítězná nátura vštěpována sportovcům už od mládí, leckoho zmátl. „Jsou rychlejší, větší, silnější, lépe střílejí, lépe přihrávají. Jsou lepší ve všem,“ tvrdil o Kanadě. (Vzdal se předem? Více čtěte ZDE>>>)

Nesvůj z toho byl i známý televizní komentátor ze stanice TSN James Duthie, který si nebyl jistý, jestli přístupu čtyřicetiletého kouče má fandit, nebo jestli se spíš mračit.

Wohlwend mu rázem své úmysly vysvětlil a přiznal, že si nic nevyčítá. „Mluvil jsem s klukama před zápasem na rovinu. Víme, že Kanada je lepší, ale výzvu jsme brali. Můžeme proti nim hrát milionkrát, ale je to tak, že prohrajeme 999 999 zápasů. Jenže tenhle v roce 2018 mohl být zrovna ten jeden vítězný, to jsem přesně klukům řekl," přiznal v rozhovoru.

VIDEO: Sestřih utkání Kanada - Švýcarsko

Komentátor Duthie každopádně pokračoval. Chtěl vědět, jak se pohovor vládce střídačky s jeho týmem odvíjel slovo po slově. Skutečně předstoupil trenér před mužstvo v šatně a sdělil mu, že je bez šance?

„Takhle to nebylo, vzal jsem to opačně, chtěl jsem aby se kluci příležitosti chopili, protože nikdy nevíte, kdy zase budete mít možnost zahrát si proti Kanadě čtvrtfinále," řekl Wohlwend.

A netradiční slova neměla ani fungovat jako způsob, jak se dostat soupeři do hlavy. „To bylo tak 1%. Vím, jací to jsou hokejisté. Ve švýcarské lize máme Kanaďanů mnoho, a to jsou hoši, kteří hrají naplno celých 60 minut a nikdy se nevzdávají," dodal.

Jeho výroky začal favorit na zlatou medaili potvrzovat hned v 1. minutě a když o 27. minutě později talent St. Louis Blues Jordan Kyrou poslal puk do sítě Švýcarska, vedla Kanada už 5:0. Jasno tedy bylo od začátku.

„Hráli jsme tu hned proti několika hokejovým velmocím, Švédsku, Rusku i Česku, to jsou také výtečné týmy, ale Kanadané jsou nejlepší. Odlišuje je, že mají čtyři dobré útoky a vyhrají to," myslí si Wohlwend a jeho slova o vyrovnanosti kanadské sestavy potvrzuje tabulka produktivity. Kanada sice na šampionátu má nejvíce vstřelených branek, přesto má v TOP 10 bodování jediného hráče.

Dalším soupeřem Kanady jsou Češi. S jakými výroky přijde před utkáním trenér Filip Pešán?

Góly

Domácí: 00:48. B. Howden, 08:29. Makar, 12:06. Batherson, 26:12. Batherson, 27:24. Kyrou, 32:19. Timmins, 51:12. Dubé, 59:09. Comtois

Hosté: 28:46. Rohrbach, 50:26. Simic

Sestavy

Domácí: Hart (C. Point) – Timmins, Makar, Fabbro (A), Clague (A), Bean, C. Foote – Dubé (C), Steel, Kyrou – Katchouk, Raddysh, Thomas – Comtois, B. Howden, Formenton – Gadjovich, Steenbergen, Batherson – M. McLeod.

Hosté: Wüthrich (28. Ritz) – Geisser, Gross (A), Le Coultre, Riva, Berni, Egli, Barandun, Cavalleri (A) – Miranda (C), Eggenberger, Kurashev – Müller, Jäger, Heim – Maillard, Nussbaumer, Simic – Sigrist, Leuenberger, Rohrbach.

Rozhodčí

Grumsen (DEN), Sjoqvist (SWE) – Jensen (DEN), Sysujev (RUS)

Stadion

Key Bank Center, Buffalo

Návštěva

5 533 diváků

Program hokejového MS hráčů do 20 let:

Čtvrtek 4. ledna (Key Bank Center):

18:00 o udržení - 2. zápas: Dánsko - Bělorusko,

22:00 semifinále: USA - Švédsko.

Pátek 5. ledna (Key Bank Center):

02:00 semifinále: ČR - Kanada,

18:00 o udržení - případný 3. zápas: Bělorusko - Dánsko,

22:00 o 3. místo.

Sobota 6. ledna (Key Bank Center):

02:00 finále.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud