6. ledna 2020 • 09:52

Kanadský obrat: ke zlatu pomohla „jejich“ kamera, bavilo vracení mobilů

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první gól finále juniorského mistrovství světa v hokeji se nečekaně čekalo až do poloviny zápasu, ale pak přišla smršť s překvapivým závěrem. Hokejisté Kanady slavili zlato nad Ruskem díky výhře 4:3, a to i přesto, že soupeř v čase 48:46 zvyšoval na 3:1. Jenže zámořská parta předvedla nezapomenutelný obrat, kterému pomohla i kamera televizní stanice TSN. Čerství šampioni pak byli ocenění, navíc rovnou dvakrát. Jakto?



Poslední desetiminutovku utkání Rusové nezvládli. Nejprve v čase 49:20 snížil na 2:3 Connor McMichael, o 121 vteřin později vyrovnal kapitán Barrett Hayton a v čase 56:02 dokonal obrat Akil Thomas. Zaskočený soupeř se už o minutu později pustil do hry bez gólmana, kterou navíc velmi rychle pro Rusy vylepšil faulující obránce Kevin Bahl.

Jenže to nemělo být všechno.

Necelé dvě minuty před koncem totiž přišel hodně kuriózní moment. Rusové hráli přesilovou hru 6 na 4 a dožadovali se dalšího kanadského vyloučení. Útočník Aidan Dudas, který mimo jiné v průběhu šampionátu podepsal kontrakt s Los Angeles Kings, vyhodil kotouč z vlastního pásma mimo hru a měl putovat na trestnou lavici a svůj tým tak poslat do tří.

„Měly to být dvě minuty,“ zlobil se po utkání ruský trenér Valerij Bragin a postěžoval si na hrubou chybu sudích.

Jenže všechno asi bylo trochu jinak, muži v pruhovaném nechali hru běžet pravděpodobně správně. Dudas totiž kotoučem se štěstím trefil kameru kanadské televizní stanice TSN a v tomto případě by nejspíš trest neměl být udělen. Objasnit toto rozhodnutí se pokusil analytik James Duthie, který na svém Twitteru přišel s výňatkem z pravidel IIHF kde stojí například zhruba toto:

„Hráč, který vyhodí puk z obranné zóny a zasáhne časoměřič či jakýkoliv jiný statický objekt nad ledem, a způsobí tím zastavení hry, nebude trestán.“

Může to být ten důvod? A věděli to sudí, nebo celou situaci pouze přehlédli? To je otázka...

Nicméně o pár vteřin později už nehrála roli, to na ledě vypukla nefalšovaná kanadská euforie. „Tohle se slovy nedá popsat. Je to nejúžasnější moment v mém životě,“ řekl po utkání pro TSN útočník Alexis Lafreniere, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje a měl by se stát příští jedničkou draftu.

Slzy štěstí měl v očích i kanadský trenér Dale Hunter, mimo jiné vyhlášený tvrďák, který v NHL nasbíral přes tisíc bodů a s 3565 trestnými minutami je druhým nejtrestanějším hokejistou ligové historie. Stěží hledal slova a své svěřence pochválil hlavně za to, že utkání nevzdali.

To přesně pojmenoval také ruský obránce Jegor Zamula. „Zápas má 60 minut, my jsme hráli jen 55...“

A právě proto nakonec bral stříbro, zatímco pro zlato si došli mladí Kanaďané. Ti na ledě dostali hned dvě cennosti. Kromě zlatých placek na krk si každý směl vzít zpět i svůj mobilní telefon.

Góly

Domácí: 31:01. Cozens, 49:20. McMichael, 51:21. Hayton, 56:02. Thomas

Hosté: 29:37. Alexandrov, 34:46. Děnisenko, 48:46. Sorkin

Sestavy

Domácí: Hofer (Daws) – Byram, Bernard-Docker, McIsaac, Smith (A), Bahl, Addison, Drysdale – Lafreniere, Hayton (C), Foote – Foudy, Veleno (A), Cozens – McMichael, Dellandrea, Dudas – Byfield, Thomas, Lavoie – Mercer.

Hosté: Miftachov (Askarov) – A. Romanov (A), Galeňuk, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov, Malyšev – Děnisenko (C), Chovanov, Sokolov – Dorofejev, Ivan Morozov, Alexandrov – Marčenko, Voronkov, Podkolzin (A) – Rtiščev, Kruglov, Sorkin – Grošev.

Rozhodčí

Heikkinen (FIN), Vikman (FIN) – Lundgren (SWE), Synek (SVK)

Stadion

Ostravar Aréna, Ostrava

Návštěva

8 693 diváků

Zleva Grigorij Děnisenko z Ruska a brankář Joel Hofer z Kanady
Zleva Grigorij Děnisenko z Ruska a brankář Joel Hofer z Kanady

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud