Pavel Ryšavý
18. srpna 2022 • 07:15

Zázrak na MS U20! Česko složilo ve čtvrtfinále USA, zahraje si o medaile

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná jste se po ránu dívali na ten výsledek třikrát. Fakt to není sen? Ne. Není. Česko opravdu porazilo ve čtvrtfinále MS dvacítek USA. Výhra 4:2 se rodila po extrémně silném týmovém výkonu. Národní tým prohrával, ale kapitán Myšák zatroubil k návratu do zápasu. A pak se favorit rozklepal, sestava, kterou jistil v bráně skvělý Tomáš Suchánek, rozjela svůj velký den.



Od roku 2011 Česko na šampionátu dvacítek neporazilo Spojené státy ani jednou. Až teď. Od roku 2006 národní tým prošel přes čtvrtfinále jen jednou, tak těžké to jsou poslední dobou počty. Tým pod vedením kouče Radima Rulíka čeká v pátek semifinále proti Kanadě (22:00). Tohle není malý zázrak. Spíš velký.

V závěru Jiří Kulich ujel a do prázdné brány potvrdil výhru. Parta v červených dresech po sobě skákala na lavičce. Za chvíli všichni naskákali na led. Fantazie! A jede se dál.

Kritickou chvíli si Česko prožilo 11 minut před koncem, kdy za stavu 3:1 si řekl faulem kolenem o trest do konce zápasu Stanislav Svozil. Jeho vyloučení v útočném pásmu chvíli předtím navíc i pokazil českou pětiminutovou přesilovku. Ale i tohle se podařilo přežít. V oslabení Suchánek inkasoval jen jednou, čtyřky před ním výborně vykrývaly prostor a blokovaly střely.

Lotyšská lekce změnila český přístup. Kapky a šokující porážka posadily partu na zadek. A taky přiměly český trenérský štáb překopat sestavu. Nejvýraznější změnou bylo, že se do branky dostal Tomáš Suchánek. Dosavadní jednička Jan Bednář se dokonce ani nesvlékal a zůstal na tribuně.

Dvacítku probudil proslov kapitána. Po senzačním vítězství čeká hokejisty Kanada
Video se připravuje ...

Byla to velká sláva, když Česko otočilo na 2:1. Nejdřív Jan Myšák skvěle tečoval před brankou puk. Pak Petr Hauser favorita zmrazil. Před turnajem mu Adam Měchura omylem rozřízl na tréninku bruslí tvář. Obličej mu opravily čtyři vnitřní stehy a šest vnějších. Jeho víko ale veškeré bolavé vzpomínky zastavilo. Další trefu přidal Matyáš Šapovaliv a náskok už si Myšák a spol. utéct nenechali. Výsledek urvali.

Velkou trefou se stal brankář. Suchánek podal brilantní výkon, nechyboval. USA sice vedly, když se puk odrazil od mantinelu nečekaně jinam, takže Logan Cooley relativně v klidu trefil poloprázdnou bránu. Suchánek v tu chvíli pod maskou zaklel. Nemuseli jste být odborníkem na odezírání, abyste poznali zuřivé slůvko, které zařval.

Za gól nemohl, měl pech. A pak? Pak vrata zamknul. Klíčový zákrok vytasil proti Brettu Berardovi za stavu 1:1, když na břiše nastavil jeho míchání vyrážečku s betonem.

Čekali jste, že USA budou rychlí, silní, dominantní. Ano, platilo to, hodně v první třetině, nejvíc v prvních 10 minutách. Jenže český tým byl hodně disciplinovaný, hráči dokázali držet hodně blízko u sebe, nevznikaly díry, takže se favorit moc nedostával do slotu. A už vůbec ne k dorážkám.

Mladí Češi si pak užili úplně jiné emoce než po blamáži s Lotyšskem na konci základní skupiny. Teď zářili!

Hrdina české dvacítky Tomáš Suchánek začíná oslavovat senzační vyřazení USA
Hrdina české dvacítky Tomáš Suchánek začíná oslavovat senzační vyřazení USA

Góly

Domácí: 12:03. Cooley, 51:31. Mazur

Hosté: 17:55. Myšák, 27:34. Hauser, 30:45. Šapovaliv, 58:28. Kulich

Sestavy

Domácí: Mbereko (Keopple) – Faber (C), Hughes, Kaiser, Truscott, Kleven, Peart, Moore – Bordeleau (A), Slaggert (A), Mazur – Coronato, Cooley, Knies – Samoskevich, James, Berard – Duran, Pastujov, Savage – McKown.

Hosté: Suchánek (Čajan) – Jiříček (A), Ticháček, Špaček, Svozil (A), Čech, Hamara, Š. Němec – Myšák (C), Šapovaliv, Kulich – Urban, Gut, Szturc – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Ivan, Hauser – Herčík.

Rozhodčí

Hiff (CAN), Holm (SWE) – Mackey, Oliver (oba CAN).

Stadion

Rogers Place, Edmonton

 

Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud