Pavel Ryšavý
27. prosince 2022 • 08:45

Kanada v šoku po pádu s Českem: Buď vyhrajete, nebo se učíte. My se učili

Autor: Pavel Ryšavý, inf
Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po třiceti letech porazilo Česko v základní hrací době na juniorském MS Kanadu. Když jste viděli po zápase studio TSN, bylo cítit, jaký je to šok. Kanadský server Sportsnet hledá útěchu v tom, že se i přes průšvih zase tak moc nestalo. A reakce hráčů? „Zklamání je naše nasazení i výsledek. Ale od dna se odrazíme,“ hlásila čtyřka posledního draftu NHL Shane Wright.



Ve studiu TSN spíš čekali, že se po zápase Česka s Kanadou bude řešit, kolik gólů nasypal zázračný Connor Bedard a jak vlastně celá talentovaná mašina může být dobrá. Místo toho se v kanadské televizi rozebíral šokující výsledek. Kanada padla 2:5.

„V první řadě je potřeba dát Česku kredit,“ začal výstup redaktor James Duthie. Připomněl, že velká část národního týmu dokázala na letním MS vyřadit ve čtvrtfinále letního MS do 20 let Spojené Státy. Když pak ale vypočítával, koho mají javorové listy na soupisce? Devět hráčů draftovaných v prvním kole NHL, s Bedardem a Adamem Fantillim (půjdou na řadu teď) v podstatě jedenáct. Tři si už zahráli NHL.

Expert Jeff O´Neill se u toho pochechtl. Pak bývalý útočník Toronta nebo Caroliny okamžitě přidal: „Jamesi, je to hrozné zklamání.“

Hráči byli po zápase vykolejení taky. „Zklamání je naše nasazení i výsledek. Všichni se musíme podívat do zrcadla,“ hlásil kapitán Shane Wright, dvojka posledního draftu, který už v sezoně nastoupil za Seattle. „Ale od dna se odrazíme,“ přidal.

„Nechci říkat, že jde o šok, protože když tomu samo nedáte všechno? Víte, jak dobré týmy tady jsou. Ale samozřejmě, že se věří těžko, jak zápas dopadl,“ hlásil další talent, obránce Brandt Clarke. „Nebojovali jsme, abychom se do zápasu vrátili. Ale pořád jsme na turnaji nebezpeční. Víme, že jsme nebezpeční,“ pokračoval.

V podobné duchu prohru s Českem hodnotil i server Sportsnet: „Těžko si dovedete představit horší první zápas Kanady na MS do 20 let. Je tady jen jediná dobrá zpráva, zato významná: systém turnaje zase tak moc netrestá týmy za prohru s velkým outsiderem v prvním zápase.“

Server NHL.com titulkem hlásil, že „Česko ohromilo Kanadu“ a finský Ilta-Sanomat hned v noci taky přidal: „Kanada utrpěla na juniorském MS šokující porážku.“

Hokejový svět tenhle výsledek nečekal. „Přehráli nás,“ uznal útočník Brennan Othmann, který má zlato z posledního MS juniorů a na draftu si vybrali NY Rangers. „Žádný tým nemůžete brát na lehkou váhu. Češi odehráli dobrý zápas, takže jim patří uznání. Pro nás to byla lekce. Říká se, že buď vyhrajete, nebo se učíte, my se dnes učili,“ zahlásil.

Othman pak rozebral ještě tlak, pod kterým se kanadský tým nachází: „Jasně, že kolem nás je docela slušný humbuk. Ale chcete vyhrát každý zápas, tím spíš před tímhle úžasným publikem. Za dva dny se ode dna musíme odrazit a není na škodu si někdy takovým zápasem projít.“

Góly

Domácí: 17:38. Špaček, 18:23. Moravec, 20:44. Svozil, 28:14. Chmelař, 28:47. Menšík

Hosté: 10:33. Wright, 21:29. Bedard

Sestavy

Domácí: Suchánek (Král) – Jiříček (A) Ticháček, Špaček, Svozil (C), Hamara, Moravec, Čech – Šalé, Šapovaliv, Kulich (A) – Chmelař, Brabenec, Szturc – Ryšavý, Menšík, Kos – Hauser, Marcel, Měchura.

Hosté: Gaudreau (29. Milic) – Zellweger, Del Mastro (A), Clarke, Hinds, Allan, Korchinski, Matier – Othmann, Wright (C), Guenther (A) – Stankoven, Fantilli, Roy – Gaucher, Dean, Ostapchuk – Bankier, Bedard, Dach.

Rozhodčí

Hronský, Tcherrig – Knox, Konc

Stadion

Scotiabank Centre (Halifax)

Návštěva

10 030 diváků

Vstoupit do diskuse
13

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud