Pavel Bárta
27. prosince 2022 • 03:20

Česko - Kanada 5:2. Senzační šok na úvod MS! Dvacítka srazila giganta

Autor: Pavel Bárta, inf
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je bomba! Šampionát teprve začal a česká dvacítka už se zapsala do dějin. V úvodním zápase utkání zaskočila Kanadu, největšího favorita porazila v Halifaxu 5:2. Postarala se o první vítězství nad javorovými listy po třiceti letech, ještě k tomu na jejich ledě. Hostitelům připravila šok, juniorskému mistrovství světa zařídila obrovskou senzaci hned na začátku. „Nikdy jsem neměl lepší pocit. Je to neskutečné,“ radoval se po utkání český kapitán Stanislav Svozil.



Tohle byl teprve začátek. Jenže kdo by řekl, že čeští mladíci nasypou Kanadě pět gólů a ještě k tomu za necelou polovinu utkání? Asi by mu položili na hlavu studený obklad a předepsali léky na uklidnění. Jenže parádní vstup svěřenců Radima Rulíka do turnaje proti našlapanému a sebejistému soupeři nebyl vůbec náhodný.

Kdy česká „20" bodovala s Kanadou

2022 - 5:2 (?. místo)
2014 - 5:4 sn (6. místo)
2000 - 1:1 (1. místo)
1997 - 3:3 (4. místo)

Napřed se zdálo, že vše poběží podle obvyklého scénáře. Kanaďané v úvodní části tlačili, gól z 11. minuty jejich sebevědomí ještě posílil. V přesilovce otevřel skóre Shane Wright tečí Zellwegerovy střely, dovolili si potom i různé fígle a parádičky. Zrovna Wright a Adam Fantilli vytasili lacrossovou fintu, ale v zakončení s „Michiganenm“ neuspěli.

Záhy je přešly roupy dělat takové věci. A pak nestačili zírat. Český výběr nezalezl do kouta. Stačil v rychlosti, tvrdosti i efektivitě, hrál takticky, týmově a postupně převzal režii zápasu. Javorové listy se začaly třást, klid se vytratil, hra se rozpadala. Marně hledaly recept, čím českou obranu překonat.

Connor Bedard ukázal, jak výjimečný je hráč. Dal gól, až do konce byl nejlepším Kanaďanem na place. Jeho spoluhráč z Reginy v juniorské WHL a český kapitán Stanislav Svozil ho ovšem v utkání bodově předčil. Připravil gól Davidu Špačkovi, další vstřelil na začátku druhé třetiny sám. Obránci obstarali tři české trefy. Skóroval ještě David Moravec, na branku přihrál opozdilec David Jiříček, jehož start byl i kvůli zatoulané výstroji ještě dopoledne před zápasem nejistý.

Hlavním hrdinou a strůjcem české senzace se však stal brankář Tomáš Suchánek. Už na srpnovém odloženém šampionátu vychytal vítězství ve čtvrtfinále nad Američany, tentokrát pokryl 36 kanadských střel a postaral se o další senzaci. A ještě k tomu si připsal asistenci u pátého zásahu.

Prvním klíčovým momentem byl odvolaný gól Brandta Clarka za stavu 1:0 pro Kanadu. Česká střídačka si vyžádala trenérskou výzvu a po prozkoumání na videu se potvrdilo, že ráně kanadského beka předcházel kanadský ofsajd. Dvacítka pak otočila a odskočila o dva góly, to však vydrželo jen 55 sekund.

Ovšem ve 25. minutě přišlo vyloučení Zacha Deana, který ramenem sundal Aleše Čecha. Pětiminutová přesilovka přišla Kanadu draho. Vypadala dlouho jalově, jenže pak svěřenci Radima Rulíka během půlminuty dvakrát zavěsili. A tříbrankovou ztrátu už nevydýchala ani zaskočená Kanada, která marně hledala záchytný bod a na konci hrála téměř čtyři minuty bez brankáře.

„Byl to neskutečný zápas, šli jsme do něj s obrovskou pokorou. Věděli jsme, jakou má Kanada sílu, ale zároveň jsme věděli, že naše mužstvo je semknuté. Musím před klukama smeknout za to, jakým způsobem utkání zvládli,“ zdůraznil po zápase kouč Rulík.

Zdálo se, že vítězství Švýcarů nad Finskem ve druhém skupině v Monctonu nic nepředčí. Zápas Čechů s Kanadou to překonal. Naposledy zněla po utkání s javorovými listy na dvacítkách česká hymna před devíti lety, kdy v Malmö zvítězili junioři 5:4 v prodloužení.

„Nikdy jsem neměl lepší pocit. Ano, je to poprvé, co jsme je porazili. Je to neskutečné. Máme radost, že se to povedlo. Po našem pátém gólu jsme měli hru pod kontrolou. Ale byl to jen první zápas v turnaji. Víme, že k postupu do play off potřebujeme dvě vítězství. Jsou to obrovské tři body, čeká nás však další utkání. Musíme vyhrát znovu,“ řekl obránce Svozil.

Poslední výhra v běžné hrací době se datuje k lednu 1993, kdy na turnaji reprezentoval poslední výběr Československa, jež s příchodem roku zaniklo. Poté urvali mladíci jen bod v roce 2000, kdy se nakonec stali mistry světa, a dva před devíti lety ve Švédsku. Dalším soupeřem české dvacítky bude dnes v noci Rakousko (0:30 SEČ), jež v prvním zápase utrpělo se Švédskem debakl 0:11.

Góly

Domácí: 17:38. Špaček, 18:23. Moravec, 20:44. Svozil, 28:14. Chmelař, 28:47. Menšík

Hosté: 10:33. Wright, 21:29. Bedard

Sestavy

Domácí: Suchánek (Král) – Jiříček (A) Ticháček, Špaček, Svozil (C), Hamara, Moravec, Čech – Šalé, Šapovaliv, Kulich (A) – Chmelař, Brabenec, Szturc – Ryšavý, Menšík, Kos – Hauser, Marcel, Měchura.

Hosté: Gaudreau (29. Milic) – Zellweger, Del Mastro (A), Clarke, Hinds, Allan, Korchinski, Matier – Othmann, Wright (C), Guenther (A) – Stankoven, Fantilli, Roy – Gaucher, Dean, Ostapchuk – Bankier, Bedard, Dach.

Rozhodčí

Hronský, Tcherrig – Knox, Konc

Stadion

Scotiabank Centre (Halifax)

Návštěva

10 030 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 4 3 0 1 0 24:6 10
2. Kanada 4 3 0 0 1 29:8 9
3. Švédsko 4 2 1 0 1 16:7 8
4. Německo 4 1 0 0 3 7:22 3
5. Rakousko 4 0 0 0 4 2:35 0

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud