Patrik Czepiec
7. února 2024 • 13:34

Videa jako důkaz? Sexuální skandál zlatých hochů z NHL žije, hrozí jim...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před šesti lety ovládli světový šampionát juniorů, čímž v rodné Kanadě automaticky vstoupili mezi bohy. Ne na dlouho. Pět hráčů z mistrovského výběru čelí obvinění z nechutného sexuálního incidentu, který se měl odehrát právě po zlatém dýchánku. Policie původně případ uzavřela už v únoru 2019, ale předloni v létě se objevily nové důkazy včetně záznamů, které ji donutily jej znovu otevřít. Výsledky soudního líčení budou mít zásadní dopad na celkovou pověst kanadského hokeje.



Oběť ženského pohlaví, kterou v zámoří pochopitelně drží v anonymitě, přišla se svým obviněním už v červnu 2018. Popsala v něm, jak s jedním z kanadských juniorů vyrazila ve městě London na hotel, kde spolu souložili. To, co následovalo pak, ji ovšem naprosto šokovalo.

Mladík dle vyjádření žalující strany přivolal na pokoj další parťáky z reprezentace, kteří se na dívce měli vyřádit. Údajně ji znásilňovali několik hodin, dokonce na ni plivali, přidávali nemístné urážky. Když své běsnění ukončili, měl k ní promluvit chlapec, s nímž původně na místo dorazila. „A půjdeš na policii?“ tázal se podle obžaloby.

V únoru 2019 případ utichl pro nedostatek důkazů. Kanadský svaz si oddechl, přežil totiž kauzu, která otřásla veřejností a znepokojila sponzory. Jenže předloni ontarijská policie narazila na nová svědectví a vyšetřování znovu otevřela. Podle TSN má k dispozici video i audio záznamy incidentu, na nichž se snaží hráči dívku přesvědčit, aby pronesla, že k nechutným hrátkám přistoupila dobrovolně.

„Natáčíš mě? Dobře, dobře, na všem jsme se dohodli. Užila jsem si to, bylo to fajn, se vším jsem souhlasila,“ říká oběť na dvanáctisekundové nahrávce.

Z původně osmi obžalovaných jich nyní zbývá pět – dvojice z New Jersey Cal Foote a Michael McLeod, brankář Philadelphie Carter Hart, útočník Calgary Dillon Dubé a Alex Formenton, někdejší forvard Ottawy, nyní působící ve švýcarském klubu Ambri-Piotta. Všichni byli odstavení ze svých týmů a čekají na verdikt. V pondělí se nezúčastnili krátkého soudního slyšení, které mělo spíše procedurální charakter, hned po něm však poprvé veřejně promluvili vyšetřovatelé.

„Chci se omluvit oběti a její rodině za to, kolik času zabralo, než jsme se dostali aspoň do tohoto bodu. Nikdo z toho není šťastný. Můžu vás ujistit a věřím tomu, že už se to nikdy nebude opakovat,“ řekl ředitel policie z Londonu Thai Truong.

O skandál panuje v Kanadě ohromný zájem, k soudnímu dvoru dorazilo podle serveru The Athletic na 70 zástupců médií. Pověst svazu Hockey Canada je na nejvyšším stupni ohrožení, už také přišel o spolupráci s vlivnou firmou Nike, kterou byl podporován bezmála čtvrt století.

„Uznáváme, že jsme v minulosti byli příliš pomalí, a abychom dosáhli výrazné změny, jakou očekávají všichni Kanaďané, musíme pracovat pečlivě a urgentně zároveň,“ uvědomuje si prezidentka svazu Katherine Hendersonová. „Potřebujeme se ujistit, že dáme vše nezbytné do pořádku, abychom si znovu získali důvěru.“

To nebude snadné. I když se na hráče dosud pohlíží jako na nevinné, opětovné otevření případu naznačuje mnohé. Vlastní vyšetřování rozjela i NHL, jeho výsledky však sdělí až po oficiálním rozsudku. Klubům, které kvůli vyšetřování přišly o své hokejisty, však liga měla zaručit, že s platy obviněných budou moci dále nakládat. Ty tak nebudou mít vliv na jejich přestupní či podpisovou politiku.

Kdyby soutěž k tomuto rozhodnutí nesáhla, nejvíc utrpí Philadelphia, kde bral gólman Hart 3,979 milionu dolarů za sezonu (v přepočtu zhruba 92,25 milionu korun). „Nyní jsou zapojení hráči mimo své kluby, a tak je v této fázi nejzodpovědnější počkat na závěr soudního líčení. Podle toho pak dále zareagujeme,“ uvedl komisionář NHL Gary Bettman během víkendové přestávky kvůli All-Star Game.

Aktuálně mají právní zástupci hráčů několik týdnů na to, aby si důkazní materiály znovu prošli. Od právničky Maeghan Cunninghamová je měli obdržet v průběhu tohoto týdne. Kromě řady svědectví podle TSN obsahují záznamy z hotelového pokoje, kde se sexuální případ odehrál.

O dalším osudu obžalovaných více napoví další slyšení, které je v plánu 30. dubna tohoto roku. Mělo by určit i termín finálního soudu, k němuž podle odhadů dojde až v roce 2025 či 2026. Pokud by hráče shledal jako vinné, hrozí jim až deset let za mřížemi, pravděpodobnější je ovšem dvouletý trest.

Útočník Calgary Dillon Dubé se podezřele odpojil od týmu a nejspíš se musí dostavit na policii v Ontariu
Útočník Calgary Dillon Dubé se podezřele odpojil od týmu a nejspíš se musí dostavit na policii v Ontariu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud