6. ledna 2009 • 04:05

Kanaďané jsou mistry světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejisté Kanady dokázali využít výhody domácího prostředí a ve finále mistrovství světa hráčů do 20 let porazili v Ottawě Švédsko 5:1.



V repríze finálového souboje z minulého šampionátu tak mladí vyslanci kolébky hokeje nejen obhájili prvenství, ale získali již celkově pátý titul za sebou. Švédové naopak nedokázali ukončit čekání na zlato trvající již od roku 1981 a skončili druzí.

V elektrizující atmosféře vyprodané haly Scotiabank Place začali Kanaďané očekávaným náporem a velmi brzy se také dočkali vedoucí branky. Jednoho z dotírajících zámořských útočníků na gólmana Markströma srazil po 22 odehraných vteřinách Backlund, musel na trestnou lavici, ale vracel se z ní již po dalších 16 sekundách, neboť ve skrumáži našel puk Subban a dorazil ho za záda ležícího Markströma. Kanada tak na turnaji vstřelila již dvacátý gól z přesilovky s pořadovým číslem 38.

ČTĚTE TAKÉ:
Slováci na bronz nedosáhli >>

Zámořský favorit hnán vpřed více než dvaceti tisíci diváky pokračoval i nadále v tlaku, Markström byl ale pozorný a držel akcie Švédů nad vodou. Ke svým šancím se naopak postupně dostávali i jeho spoluhráči, ale bez úspěchu. Přestože Seveřané přestříleli v první dvacetiminutovce svého soupeře poměrem 13:12, jedinou vyloženou šanci měli Kanaďané, když v 19. minutě trefil Hodgson tyč.

V úvodu druhé části sestřelil vyjíždějícího gólmana Markströma Esposito, vyvázl však bez trestu a také díky tomu mohl po necelé minutě sám bekhendem zvýšit skóre na dvoubrankový rozdíl. Po chvíli jeli Kanaďané v přečíslení ve třech na jednoho, vychytal je však Markström. Ve 39. mohl snížit Karlsson, bombou od modré čáry trefil jen horní tyč.

Přesně rok starou vzpomínku na finále obou soupeřů z Pardubic, kde Kanaďané vedli po druhé třetině také 2:0, ale výhru nakonec zachraňovali se štěstím až v prodloužení, zahnal po 33 vteřinách třetího dějství další využitou přesilovkou Hodgson. Na trestné lavici v tu chvíli znovu pykal nešťastník Backlund.

Švédský nápor z druhé třetiny to však nijak neotupilo a svůj tým několikrát podržel výtečně chytající Tokarski. Ve 47. minutě se již zdálo, že jeho kouzlo prolomí po povedené kombinaci Möller, ale i on selhal. O další minutu a půl později se však Švédové přece jen dočkali, když se trefil Andersson a finálové drama se stupňovalo. Přispěla k tomu i následná přesilovka, kterou však domácí s vypětím sil přežili bez úhony.

Více než dvě a půl minuty před koncem sáhli Seveřané ke hře bez brankáře, při níž nejprve Myers trefil přes celé kluziště pouze tyč, ale Eberle byl chvilku na to ze středního pásma již úspěšný a definitivně potvrdil výhru svého týmu. Švédové přesto pokračovali se šesti hráči v poli a po jejich nevyužité šanci trefil prázdnou klec ještě Hodgson.

Švédové tak i přes střeleckou převahu (40:31) opět nedokázali zopakovat svůj jediný primát z roku 1981 a získali již poosmé stříbrné medaile. Zatímco Kanada dobyla již patnácté prvenství, v počtu druhých míst kralují světovému juniorskému hokeji právě reprezentanti Tre kronor.

Kanada - Švédsko 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky:
1. Subban (Eberle, Hodgson), 25. Esposito (Di Domenico, Tavares), 41. Hodgson (Ellis), 59. Eberle (Cormier), 60. Hodgson (Eberle) - 49. Andersson (Svensson-Pääjärvi). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Novák (SR), Terho (Fin.). Vyloučení: 9:7. Využití: 2:0. Diváci: 20.380 (vyprodáno).

Kanada: Tokarski - Hickey, Teubert, Goloubef, Subban, Aulie, Myers, Pietrangelo, Ellis - Esposito, Tavares, Di Domenico - Boychuk, Hodgson, Eberle - Della Rovere, Cormier, Kane - Benn, Sonne, Ennis.

Švédsko:
Markström - Karlsson, S. Eriksson, Rundblad, Hedman, Torp, Ekbom, Erixon, Gustafsson - Möller, Backlund, Lasu - Hjalmarsson, Andersson, Svensson-Pääjärvi - Petersson, Ullström, Tedenby - Josefson, Persson, Johansson.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud