14. května 2013 • 15:02

5 důvodů Sportu: Proč to českým hokejistům proti Norům vyjde?

Autor: fan, zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnozí to překřtili na předkolo play off. A tohle přirovnání sedí. Dnešní zápas s Norskem nenechává prostor pro spekulace. Vítěz jde do čtvrtfinále, poražený se s mistrovstvím světa loučí. Až v 16.15 (ČT sport) padne puk na led, bude se hrát na jedné straně o senzaci, na druhé o únik blamáži. V play off totiž česká reprezentace na šampionátu nikdy nechyběla. Černé prognózy stranou, deník Sport nabízí pět důvodů, proč by si tým měl věřit.



1. Hvězdná dvojice spásy

Sami se zaklínají, že je hlavně nikdo nesmí brát jako zachránce. Dorazili ze zámoří pocuchaní, jeden omlácený, druhý bez tréninku na ledě.

Ale stejně. Už jen jejich přítomnost zásadně pomůže, to bez pochyb. Uleví na zodpovědnosti ostatním parťákům, uklidní kouče Hadamczika. Posily z NHL Tomáš Plekanec a Marek Židlický přivezly vítěznou náladu, kdyby nic jiného.

„Pleky je jeden z nejlepších centrů, Židla zase umí dát nahrávku jako nikdo jiný. Při výluce nám to klapalo, tak snad to dokážeme přenést i sem,“ zadoufal Jiří Tlustý, který s Plekancem bude hrát v útoku stejně jako v Kladně.

2. Kanada ukázala cestu

Prohráli. Dali jen jeden jediný gól. Byli často na trestné a v závěru si nedokázali vytvořit bůhvíjaký tlak. Ale přesto, český v výkon v neděli proti Kanadě vrátil zkamenělým borcům sebevědomí. Ukázali si, že i na tomhle šampionátu dokážou zahrát dobrý zápas, když se neštítí zabrat a pořádně se vyždímat. „Když budeme hrát dál s takovým nasazením jako teď, nemám o nás strach,“ nechal se po duelu slyšet kapitán Jiří Novotný. A stejně mluvili i další členové mužstva. Hráči v hlavách mají právě poslední představení a sami pochopili, jak je hokej bavil víc, když do toho šli od podlahy.

3. Z nejhoršího jsou venku

Takhle: Pořád to může být ve Švédsku průšvih jako hrom. Rupnout s Nory by znamenalo příliš brzkou zpáteční letenku. Ale pořád by za všechno mohla porážka od konkrétního soupeře ve vzájemném utkání, ne součet zbylých výsledků. Švýcarská výhra nad norským celkem v neděli večer přinesla Čechům úlevu, že si všechno můžou uhrát sami. „A jestli ani teď Nory nedáme, tak si to fakt můžeme sbalit a poletíme domů,“ vystihnul brankář Ondřej Pavelec.

Už je vidět daleko víc úsměvů a živější pohyb na tréninku dává naději, že ustrašená svízel se z českých hokejek vytratila.

4. Teď všem ukážou!

Byl to i jeden z motorů odmakané partie s Kanadou. Naštvání! „Proč už nám zase nevěří? To zas bude fanoušků, až nás budou plácat po zádech,“ honilo se v hlavách hokejistům, jejichž výkony proti papírově slabším protivníkům budily rozpačitost a někdy i úsměvy. „Na začátku se psalo, že tým není špatný a může jít hodně daleko, teď už nás lidé možná odepisují. Takže to může být naše výhoda. Doufejme, že nás to semkne,“ vyhlašoval během bojů ve skupině útočník Zbyněk Irgl. Najednou tu je velká naděje, že proniknout do medailových vod není tak neřešitelné. Tak do toho!

5. Jedna prohra stačila

Norsko už v české kabině snad ani nelze podcenit. Vážně ne. Nejen, že tenhle výběr rok co rok trápí i ty největší favority a čtvrtfinále si zahrál dvakrát po sobě, ona v řadě českých hráčů pořád přetrvává trpká zkušenost z mistrovství světa v Německu 2010, kde Seveřané nadšeně zmákli tým vedený Jaromírem Jágrem 3:2. Šlo o jedno z největších negativních překvapení v české historii. „Jsou zarputilí, hodně dobří bruslaři, mají i dobré individuality jako je Thoresen, kteří dokážou rozhodnout zápas. Nečeká nás nic lehkého,“ ví Jiří Novotný, jeden z pamětníků mannheimského procitnutí.

Česká hokejová reprezentace má za sebou na letošním MS oficiální fotografování. Pod taktovkou Slavomíra Lenera vše Češi zvládli v rekordním čase 2:41. Focení stihly i hvězdy Židlický s Plekancem, posily dostaly místo v první řadě
Česká hokejová reprezentace má za sebou na letošním MS oficiální fotografování. Pod taktovkou Slavomíra Lenera vše Češi zvládli v rekordním čase 2:41. Focení stihly i hvězdy Židlický s Plekancem, posily dostaly místo v první řadě

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud