16. května 2015 • 13:15

Dvakrát Vídeň i Nagano. Šest památných BITEV s Kanadou

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Nagano i dvakrát Vídeň... Připomeňte si památné bitvy s Kanadou!Nagano i dvakrát Vídeň... Připomeňte si památné bitvy s Kanadou!FOTO: Profimedia.cz, koláž iSport.cz

    ONLINE 15.15 | Vzpomínáte na Procházkův výraz po rozhodujícím gólu necelých dvacet vteřin před koncem finále MS ve Vídni 1996? Na začarovanou branku Dominika Haška a Reichlův nájezd v semifinále v Naganu? Připomeňte si památné hokejové bitvy české reprezentace s Kanadou. Přidá se k nim dnešní semifinále MS v Praze?

  • MS 1996 Vídeň: finále 4:2

    Martin Procházka rozhodl o titulu v roce 1996 Martin Procházka rozhodl o titulu v roce 1996Foto Zdeněk Janda (Sport)

    Střela přes obránce a už mohl Martin Procházka zahazovat hokejku, pak rukavice a do volných rukou chytat nadšené spoluhráče. Devatenáct sekund a osm desetin před koncem základní hrací doby finále dal gól na 3:2 a odstartoval oslavy. „Jsme mistři světa! Jsme mistři světa!“ pak po pojistce z hole Jiřího Kučery hlásala i vaše televize. První samostatný titul byl vybojován.

  • MS 1997 Helsinky: semifinálová skupina 5:3

    Další velká výhra. Ale více než výsledek možná zůstala v pamětech závěrečná bitka, kdy Kanaďané lynčovali útočníka Vladimíra Vůjtka. Nejprve mu způsobil otřes mozku Owen Nolan, pak Vůjtek čelil dalším atakům. Mstil ho Jiří Šlégr.

    Oslabení Češi pak padli v závěrečném zápase semifinálové skupiny se Švédskem (0:1) a zahráli si jen o bronz. Úspěšně.

  • ZOH 1998 Nagano: semifinále 2:1 sn

    Mistrovský nájezd Roberta Reichla. Puk je za zády kanadského brankáře Patricka Roye. Mistrovský nájezd Roberta Reichla. Puk je za zády kanadského brankáře Patricka Roye.Foto Profimedia.cz

    Opravdu je třeba tuhle bitvu z Nagana připomínat? Pro jistotu... Českou cestu do finále nejprve zatarasil Trevor Linden v čase 58:58. Totální šok. Parta Ivana Hlinky se však zlomit nenechala, prodloužení dovedla do nájezdového rozstřelu. A tam už dominoval Dominik Hašek. Z devíti nájezdníků byl úspěšný jediný. Robert Reichel. Češi šli pro ZLATO.

    Robert Reichel právě proměnil nájezd proti Kanadě
    Robert Reichel právě proměnil nájezd proti Kanadě

  • MS 2000 Petrohrad: semifinále 2:1

    Další velký večer, který si pro svou slávu rezervoval Robert Reichel. Vyrovnanou partii za stavu 1:1 rozhodl střelou od modré čáry, která totálně překvapila kanadského brankáře Josého Theodora, a znovu nalajnoval cestu za zlatem. To si v další historické bitvě uhrál tým trenérů Josefa Augusty a Vladimíra Martince proti Slovensku.

  • SP 2004 Toronto: semifinále 3:4 p

    Tragické úmrtí trenéra Ivana Hlinky těsně před Světovým pohárem mužstvo semklo do těsného celku, s nepřízní osudu se pod vedením Vladimíra Růžičky dokázalo poprat. A v semifi nále svedlo nádherný souboj s Kanadou, kdy se dokázalo vrátit ze stavu 0:2, 2:3 a podlehlo až v prodloužení po opakované střele Vincenta Lecavaliera.

  • MS 2005 Vídeň: finále 3:0

    „A je to tady, ještě jeden večírek pro tuhle partu,“ křičel Robert Záruba z komentátorského stanoviště, když se do Vídně vrátila česká zlatá radost. Tohle finále bylo jasnou záležitostí, pevně třímané v rukou Jaromíra Jágra a spol. Legendární útočník ho odehrál se speciální dlahou na malíčku, Kanada po dvou zlatých šampionátech brala jen stříbro.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud