9. května 2016 • 04:59

Co trápí český tým na MS? Přesilovky! Chybí střelba i přímočarost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesilové hry mohou český tým posunout na ruském šampionátu k úspěchu, jenže zatím se mu příliš nedaří. Má v nich úspěšnost 22 %, ale kombinace vázne a produkce střel není tak častá. Nespokojený je i trenérský štáb v čele s hlavním koučem Vladimírem Vůjtkem. Deník Sport provedl analýzu početních výhod jejich výběru.



Český národní tým strávil v přesilových hrách proti Rusku a Lotyšsku osmnáct minut, dvakrát v nich skóroval. Je férové dodat, že úvodní trefa Tomáše Kundrátka proti sborné padla těsně poté, co ruský hráč opustil trestnou lavici, takže by úspěšnost Čechů vypadala ještě líp. Podrobná analýza však odhalí mezery českých přesilovkových formací.

Z rozboru střeleckých pozic vyplývá, že Vůjtkovi svěřenci pálí ze vzdálených míst spíše ze stran a zakončení ze slotu (předbrankového prostoru) je pramálo. Minimálně dochází ke střelám z první a křížným přihrávkám, které by rozhodily obranný blok. To byl mimochodem případ zmíněného Kundrátkova gólu, u nějž mu asistoval Jan Kovář .

VIDEO: Sestřih zápasu Česko - Rusko

Proti Lotyšům měli Češi dokonce sedmiminutovou přesilovku téměř v kuse, neproměnili ji. „Byla nemastná, neslaná, na můj vkus příliš statická. Lotyši drželi čtyřčlennou formaci a my pořád měli proti sobě nějakého hráče, tím pádem nešlo pořádně vystřelit. V takovém případě musí rychle lítat puk, anebo mít lepší pohyb hráčů,“ zhodnotil trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík, expert deníku Sport.

„Nám střelba z první taky chybí, situace moc přetahujeme, zbytečně volíme přihrávky a tlak na bránu od modré čáry není takový. Musíme víc zakončovat z osy hřiště, abychom se dostávali k dorážkám, my zato střílíme ze stran,“ přiblížil ve studiu ČT Vůjtkův asistent Josef Jandač .

Příliš přihrávek podél mantinelu

Elitní přesilovková formace Tomáše Plekance , která dala obě české branky v početních výhodách, má ve svých kombinacích několik nešvarů. Často jím jsou přihrávky podél mantinelu, podle nichž se bránící čtyřka bez problémů posouvá, navíc střílí bez clony a nedochází k tečím ani dorážkám.

Jak hrají čeští hokejisté přesilovkyFoto sport

Důležitou roli má i Roman Červenka . Pokud se ale dostane na svoji parketu za bránu, žádný ze spoluhráčů si do předbrankového prostoru nenajíždí tak, jak byl zvyklý v Chomutově.

A když jsou na puku jeho spoluhráči, rád se nabízí do kombinace, ovšem pak na hranici brankoviště schází a gólman soupeře nemá problém s výhledem.

Paradoxně to byl Červenka, kdo se dostal k výjimečné české dorážce, když proti sborné zvýšil na 2:0. Ale že by brankáři učebnicově clonil, se říct nedá. Často zakončuje David Pastrňák , ovšem jde spíš o individuální akce než střely z připravené pozice.

I tak má český tým na kontě pět bodů, a pokud se zlepší v přesilových hrách, stane se ještě nebezpečnějším. Dalším testem bude dnes (19.15) Švédsko.

VIDEO: Sestřih zápasu Česko - Lotyšsko

Podrobnou analýzu hry národního týmu a co na české přesilové hry na MS říká bývalý reprezentat Viktor Ujčík, najdete v pondělním vydání deníku Sport. Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE

Titulní strana pondělního vydání deníku Sport Titulní strana pondělního vydání deníku SportFoto sport


V deníku Sport dále najdete:

- rozhovor s českým obráncem Michalem Jordánem ;

- zajímavosti z ostatních zápasů světového šampionátu;

- situaci ve švédském týmu před zápasem s Českem;

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Devátého května se v Moskvě ve velkém stylu slavil Den vítězství
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud