Zdeněk Janda
2. května 2019 • 14:30

Rvačka o MS vrcholí! Češi mají v kádru 36 hráčů, budou muset přijít škrty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do autobusu se vejdou jen tak tak. Na ledě se trénuje na dvě party. Jinak by nebylo k hnutí. V závěrečné fázi přípravy českého týmu na šampionát je rekordní počet 36 hráčů. Přitom na soupisku v Bratislavě se vejde maximálně 25 hokejistů (3+22). Takže začíná tuhý boj. Kouč Miloš Říha i před dnešním prvním utkání v rámci Carlson Hockey Games (17.30 s Finy) naznačil, že nikdo nemá nic jistého...



Góly

Domácí: 19:45. Manninen, 33:04. Rajala, 58:42. Manninen

Hosté: 39:33. Hronek, 59:33. Gudas

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Lankinen) – Lehtonen (A), Koivisto, Sund, Jokiharju, Mikkola, Kaski, Lindbohm, O. Leskinen – Rajala, Ilomäki, Savinainen (C) – Pesonen (A), Manninen, Jo. Nättinen – Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki – Sallinen, Lammikko, Anttila.

Hosté: Jakub Kovář (Bartošák) – J. Krejčík, Gudas (A), Jeřábek, Kundrátek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Hronek – Zaťovič, Jan Kovář, Voráček (C) – Jaškin, Simon, Frolík (A) – D. Kubalík, R. Hanzl, Řepík – Sekáč, Chytil, H. Zohorna – Tomášek.

Rozhodčí

Olenin, Romasko – Lhotský, Ondráček

Stadion

DRFG Aréna

Návštěva

7700 (vyprodáno) diváků

Jeden primát už má. V posledních letech nebyl kádr v posledním týdnu před mistrovstvím tak široký. Miloš Říha, jenž se v trenérské roli chystá na premiérový vrcholný turnaj, v něm stále drží 36 jmen.

Když hokejisté vycházejí z haly, je to dlouhý zástup… V tomto počtu je zahrnutý i útočník Jakub Vrána, poslední vítěz Stanley Cupu, který by se měl k mužstvu připojit v pátek. Vedle hvězdných posil z NHL jako Jakub Voráček, Michael Frolík, Ondřej Palát nebo Radko Gudas si kouč stále drží i další hráče, kteří prošli evropskou Tour. O místo tedy bude velká tlačenice. Každý má prý šanci…

Trenér i včera prohlásil, že konkurence je správná. „Frolík to řekl velmi dobře. I když jsou hráči z NHL, vidí zájem o šampionát a ti kluci si to uvědomují. To je dobře. Že sem nepřijeli jen do sestavy a nemají to na sto procent jisté. Jsou to stejní hráči jako z KHL a extraligy, kdo bude v momentální formě nejlepší, ten bude na mistrovství světa.“

Narážel na slova ostříleného útočníka Michaela Frolíka, jenž odehrál za reprezentaci už čtyři vrcholné turnaje. Jednatřicetiletý harcovník s téměř 800 starty v NHL po úterním tréninku prohlásil: „Je nás tady hodně, co jsem tak nějak viděl. Každý si to asi bude muset vybojovat a já myslím, že je to správně. Konkurence musí být, uvidíme, jak to dopadne. Vím, že to bylo řečeno, že nikdo nemá nic jistého. Možná jen pár kluků. A jen dobře, že si o to budeme moct zahrát tady v Brně.“

David Tomášek překonal Marka Čiliaka
David Tomášek překonal Marka Čiliaka

Sestava se během turnaje Carlson Hockey Games hodně protočí, trenér nechce hráče přetěžovat. Až podle série tří zápasů proti elitním týmům se pak rozhodne, jak se finální výběr pro Bratislavu vykrystalizuje.

„Jasno ještě úplně není. Právě tenhle turnaj nám hodně napoví a rozhodne o tom. Nechceme spekulovat dopředu, že už máme jasno. Nemyslím si to,“ reagoval Říha.

V Brně se nečeká žádný tuctový turnaj. Naopak. Po ledě se budou prohánět světová esa v čele s ruskými bombarďáky Ovečkinem, Kučerovem nebo Malkinem. Mimořádně nabitá je i švédská sestava. „Určitě to bude skvělý turnaj. Moc se těším,“ předesílal obránce Filip Hronek, který po příletu ze zámoří absolvoval včera první trénink.

Už během něj se v hale rozcvičovali Finové. Na písknutí skákali po schodech, protahovali se. Právě proti Suomi se dnes Češi postaví. Zatím v přípravě vyhráli všech šest zápasů (dvakrát proti Rakousku, Německu i Slovensku), ale při vší úctě k soupeřům: teprve teď přichází ten správný test.

„Každý hráč by měl odehrát určitě jeden zápas. Někteří, kteří dlouho nehráli, budou hrát dva. Nebo ti, u kterých máme otazník, abychom si udělali úplně jasno,“ reagoval Říha. Turnaj by se měl odehrát před báječnou kulisou. Navíc bude mít hvězdné obsazení. „Já se těším neskutečně. Lidi jsou s námi, to je vidět na každém kroku,“ dodal kouč.

Dnes jdou Češi do akce i s kapitánem Voráčkem, největší hvězdou týmu. Ten si zahraje opět s centrem Janem Kovářem, je možné, že tohle napojení vydrží až do šampionátu. Palát, jeden z ofenzivních lídrů Tampy Bay, naopak do dnešního zápasu ještě nezasáhne. Až o víkendu.

V neděli večer pak přijde finální nominace - jak by mohla vypadat česká sestava na MS se podívejte zde »

Klukům věřím. Musíme už smůlu prolomit, věří olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud