26. května 2019 • 22:29

Zázrak dokonán! Finové jsou mistři světa, finále rozhodl kapitán Anttila

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský hokejový zázrak je na světě! Hokejisté Suomi ovládli světový šampionát na Slovensku jen se dvěma hráči z NHL. Ve finále dokázali otočit utkání proti Kanadě z 0:1 na 3:1. Dvěma trefami včetně vítězné branky se blýskl obrovitý kapitán Marko Anttila. Třetí gól přidal v závěru třetí třetiny Harri Pesonen. Výborný výkon podal brankář Kevin Lankinen, který si připsal 43 úspěšných zákroků. Finové se vrací na světový trůn po osmi letech, kdy shodou okolností slavili rovněž v Bratislavě.



Finové, jejichž tým tvořili více než z poloviny hráči z domácí nejvyšší soutěže, navázali na triumf z předchozího světového šampionátu na Slovensku před osmi lety a vůbec poprvé dokázali ve finálových bojích na vrcholné akci Kanadu porazit. Předešlé tři vzájemné souboje o titul prohráli.

První výraznou šanci otevřít skóre měl v 6. minutě Kaski, který měl výhodu trestného střílení po faulu Chabotta na Sallinena. Obránce Lahti, jenž na turnaji nevstřelil ani jeden gól, ale trefil jen beton brankáře Murrayho.

I díky tomu se v 11. minutě mohla dostat Kanada do vedení. Obránce Theodore využil práce Manthy a zakončil akci střelou nad Lankinenovu lapačku. Zámořští hráči byli střelecky aktivnější, Myers ale trefil jen tyč.

Nejúčinnější přesilovkou se na šampionátu mohli pochlubit Kanaďané, ve finále ale v početní výhodě udeřili Finové. Ve 23. minutě potrestal faul střelce první branky zápasu kapitán Seveřanů Anttila, jenž potvrdil, že v play off se mu daří. Skóroval i ve čtvrtfinále a semifinále.

Finové výrazně ožili a dokázali soupeře častokrát zatlačit do obrany. Murray ale chytal stejně jako jeho protějšek výborně. Za oběma se ale ve druhé třetině rozezněla branková konstrukce, blízko gólu byli Anttila a Dubois.

Střelecky aktivní Anttila se ale nakonec druhého gólu ve finále dočkal. Prosadil se přesně 20 minut po své první trefě. Kanaďané měli následně drtivý tlak, Larkinen byl v neustálé permanenci, ale místo vyrovnání přišla další finská branka, o kterou se postaral Pesonen.

Favorizovaní zámořští hráči pak riskovali při power play, zápas už ale nezdramatizovali. Kanaďané tak nedosáhli na 27. titul, kterým by vyrovnali rekord Rusů, získali ale jubilejní 50. medaili.

 

Góly

Domácí: 10:02. Theodore

Hosté: 22:35. Anttila, 42:35. Anttila, 55:54. Pesonen

Sestavy

Domácí: M. Murray (Hart) – Nurse, Severson, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, P. Myers, Jost – Marchessault, Dubois, Mark Stone (A) – Cirelli, Couturier (A), S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, D. Strome, Joseph.

Hosté: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Rajala, Tyrväinen, Ojamäki – Pesonen, Manninen, Kakko – Savinainen (A), Sallinen, Kuusela – Kiviranta, Lammikko, Anttila (C).

Rozhodčí

Björk (SWE), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Lhotský (CZE)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9085 diváků

 

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud