22. května 2021 • 22:04

SOUHRN: Dánsko poprvé v historii skolilo Švédsko, Finsko přetlačilo USA

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhý hrací den mistrovství světa v hokeji přinesl souboj velikánů. Finsko přetlačilo Spojené státy americké 2:1 a do tabulky zapsalo tři body. Rusko naopak jednoznačně přehrálo outsidera z Velké Británie, kterému nasázelo sedm branek. Do turnaje vstoupilo Švédsko, které podlehlo poprvé v historii Dánsku a to 3:4, Německo si naopak s přehledem poradilo s Norskem. Ve večerním duelu zase Kazachstán předčil po samostatných nájezdech Lotyšsko 3:2, jež nenavázalo předchozí na výhru s Kanadou.



Rusko uspělo i podruhé, Británii nastřílelo sedm gólů

Hokejisté Ruska porazili v utkání základní skupiny A na mistrovství světa Velkou Británii vysoko 7:1. Sborná tak po výhře nad Čechy (4:3) zvládla v Rize i druhý zápas a zůstává stoprocentní. Třemi body za dvě branky a nahrávku se pod úspěch obhájců bronzu z Bratislavy podepsal útočník Anton Burdasov.

V brankovišti ruského týmu dostal tentokrát přednost Bočarov, za celý zápas si však připsal pouze deset úspěšných zásahů. Jeho protějšek Whistle byl naopak pod palbou celkem 42 ran, jen za úvodní třetinu jich na něho favorit vyslal patnáct a z toho čtyřikrát slavili Rusové vstřelený gól.

V končící šesté minutě využil první přesilovku zápasu Burdasov. Už o 86 sekund později přidal naopak v oslabení druhý gól Grigorenko. S ohledem na další vývoj zápasu byl pro něho nakonec i vítězný. Právě Grigorenko přitom rozhodl páteční bitvu s Čechy jen 19 sekund před koncem.

Rusové se však neukolébali nabytým vedením a nadále ho navyšovali. O další dvě minuty později se podruhé v utkání prosadil Burdasov a vynikající nástup sborné potvrdil na konci 11. minuty ještě Tolčinskij. Britové se dočkali alespoň malé radosti v podobě Kirkova snížení.

Poměr přesných střel na branku byl ve druhém dějství ještě drtivější (18:3), Rusům se však podařilo přidat jen jediný gól zásluhou Karnauchova. Zbytek zápasu si mohli užít v poklidném tempu, i tak navýšili rozdíl ve skóre ve třetí třetině ještě Kuzmenko a Slepyšev.

Góly

Domácí: 18:46. Kirk

Hosté: 05:53. Burdasov, 07:19. Grigorenko, 09:21. Burdasov, 10:51. Tolčinskij, 30:08. P. Karnauchov, 49:59. Kuzmenko, 53:10. Slepyšev

Sestavy

Domácí: Whistle (Bowns) – D. Phillips, O'Connor, Richardson, Tetlow, Ehrhardt, Clements, Garside – Perlini, Kirk, Connolly – Hammond, Dowd, Lake – Lachowicz, Hook, Betteridge – Myers, Ferrara, J. Phillips – Davies.

Hosté: Bočarov (Samonov) – Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov – Tolčinskij, Šalunov, Barabanov – P. Karnauchov, Grigorenko, Slepyšev – Ivan Morozov, Burdasov, Kuzmenko – Švec-Rogovoj, E. Galimov, Kameněv – Voronkov.

Rozhodčí

Sternat, Tscherrig – Merten, Seewald

Stadion

Olympic Sports Centre

Dánsko srazilo favorizované Švédsko

Hokejisté Dánska porazili na mistrovství světa v Lotyšsku poprvé v historii šampionátů Švédy. Na výhře 4:3 se podílel čtyřmi body útočník Nicklas Jensen. Osmadvacetiletý útočník Jokeritu Helsinky se zkušenostmi z NHL zaznamenal hattrick a nahrávku. Vítěznou branku vstřelil ve 49. minutě.

Pro oba severské celky, které patří mezi soupeře českého týmu v základní skupině A, to bylo dnes první vystoupení v Rize. Favorizovaný výběr Tre kronor vedl po bezbrankové úvodní třetině 1:0 a 2:1, ale soupeř především zásluhou Jensena otočil stav až na 4:2. Švédům nakonec nebylo nic platné ani tříbodové vystoupení útočníka Carla Klingberga, jenž dal dva góly a na třetí nahrál.

Úvodní dějství skončilo sice bez branek, ale vlažný výkon Švédů tak trochu předznamenal dění v dalších třetinách. Dánové vyhráli na střely mezi tyčky 7:3. Sörensen sice už ve druhé minutě rozezvučel horní tyčku za zády dánskégo gólmana Dahma, ale pak nevyužil dvě slibné příležitosti True.

Brankostroj ve druhé části odstartoval Klingberg, jemuž však kotouč do šance naservíroval velmi nepovedenou přihrávkou dánský útočník Meyer. Po polovině utkání bylo vyrovnáno, když načal své parádní vystoupení Nicklas Jensen. Na jeho teč Jakobsenova nahození neměl Fasth šanci zareagovat.

Přestože Švédové si vzali ve 36. minutě vedení zpět, už při odchodu do kabin během druhé přestávky prohrávali 2:3. Nicklas Jensen nejprve zavěsil bekhendem do horního růžku při hře ve čtyřech na obou stranách a jen o 36 sekund později krásně našel Kristensena, který nezaváhal. Fastha pak při další šanci Dánů zachránila branková konstrukce.

Ve 46. minutě vytáhl velmi důležitý zákrok Dahm proti Olofssonovi, který na něho jel sám, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. Disciplinovaní Dánové nehráli za celý zápas ani jediné oslabení. Sami se pak prosadili v přesilovce a Nicklas Jensen završil hattrick. V 51. minutě odpověděl svou druhou trefou Klingberg. Znovu pak neuspěl Olofsson.

Už dvě minuty před koncem to Švédové zkusili v šesti bez gólmana. Jen chvilku nato měli štěstí, když dalekonosný pokus Larsena skončil těsně mimo. Následoval oddechový čas favorita, který pak až do závěrečné sirény mačkal Dány před Dahmem, ale bez úspěchu v podobě kýženého vyrovnání.

Góly

Domácí: 30:40. Nicklas Jensen, 37:33. Nicklas Jensen, 38:09. Kristensen, 48:22. Nicklas Jensen

Hosté: 22:06. C. Klingberg, 35:09. Tömmernes, 50:56. C. Klingberg

Sestavy

Domácí: Dahm (Dichow) – Lassen, M. Lauridsen (A), O. Lauridsen, Jensen Aabo (C), O. Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker – Andersen, Jesper Jensen, Hardt – True, Bau Hansen, Meyer – Poulsen (A), From, Olesen – Madsen.

Hosté: Fasth (Reideborn) – Tömmernes (C), Lundkvist, Pilut, Nygren, Dahlbeck (A), Lööv, Pudas – Lundeström, Rakell (A), Olofsson – A. Kempe, Holmberg, Sörensen – Friberg, M. Kempe, Rasmussen – P. Lindholm, O. Lindberg, C. Klingberg – Wingerli.

Rozhodčí

Stadion

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Lotyšsko prohrálo s Kazachstánem po nájezdech

Hokejisté Kazachstánu oslavili návrat do elitní divize mistrovství světa výhrou 3:2 po samostatných nájezdech nad domácím Lotyšskem. Utkání základní skupiny B rozhodl v osmé sérii nájezdů Jevgenij Rymarev. Lotyšsko tak v Rize nenavázalo na páteční senzační výhru nad Kanadou. Kazaši byli po celé utkání výrazně střelecky aktivnější a mohli vyhrát i v základní hrací době.

Kouč domácí reprezentace Hartley udělal po páteční historické výhře nad Kanadou dvě změny v sestavě a do hry se vedle trojice obránců Freibergs, Cibulskis, Balinskis dostal i čtvrtý extraligový zástupce Bičevskis.

Role favorita jim ale příliš neseděla, v první třetině si připsali jen čtyři střely na branku. Kazaši, kteří se do elitní skupiny vrálili poprvé po sestupu v roce 2016, prověřili gólmana Lotyšů Kivleniekse osmkrát.

Bezbrankový stav se změnil až v 28. minutě, kdy po Daugavinšově přihrávce zpoza branky otevřel skóre Darzinš. Střelecky aktivnějším Kazachům se však 61 sekund před koncem druhé třetiny podařilo vyrovnat, když se v přesilové hře prosadil Šin.

V 45. minutě mohl Kazachy posunout do vedení Rymarev, brejk ale ideálně nezakončil. O minutu později hosté špatně střídali a po Cibulskisově přihrávce se do nájezdu dostal Rihards Bukarts, který vrátil Lotyšům vedení. Radovali se z něj ale jen dvanáct sekund, než pohotově dorážející Blecker opět vyrovnal.

Kazaši byli poté aktivnější a měli i blíže ke vstřelení rozhodující branky, v největší šanci ale Svedberg trefil jen tyč. V prodloužení poté Lotyši přestáli i oslabení a vítěze tak určily až samostatné nájezdy. V základních sérii pěti nájezdů se na každé straně prosadili tři hráči, následně ale kralovali brankáři. Až v osmé sérii zápas ukončil Rymarev.

Góly

Domácí: 27:44. Darzinš, 45:25. Rihards Bukarts

Hosté: 38:59. Šin, 45:37. Blacker, . Makljukov

Sestavy

Domácí: Kivlenieks (Punnenovs) – Balinskis, Rubins, Cibulskis, Jaks, Sotnieks, Freibergs, Zile – Darzinš (A), Abols, M. Redlihs – Rihards Bukarts, Džerinš (A), Roberts Bukarts – Daugavinš (C), Indrašis, Bičevskis – Marenis, Dzierkals, Keninš – Karsums.

Hosté: Bojarkin (Šutov) – Dietz (A), Makljukov, Blacker, Svedberg, Stěpaněnko, Šalapov, Samat Danijar – Šin, R. Starčenko (C), Rymarev – Michajlis, Valk, Savickij – Akolzin, Sagadějev, Ševčenko – Paňukov, Šestakov, Asetov (A) – Petuchov.

Rozhodčí

Frandsen (DEN), Nord (SWE) – Kroyer (DEN), Yletyinen (SWE)

Stadion

Riga Arena

Finsko začalo cestu za obhajobou vítězně

Hokejisté Finska porazili ve svém úvodním utkání na mistrovství světa v Lotyšsku v základní skupině B tým USA 2:1. V prvním vystoupení obou celků v Rize padaly branky jen ve druhé třetině. Finové si vypracovali dvoubrankové vedení, vítězný gól dal Iiro Pakarinen.

Úvod zápasu patřil vcelku jednoznačně Američanům, kteří měli výrazně lepší pohyb a také několik velkých šancí. V těch nejvýraznějších vychytal strážce finské branky Olkinuora Blackwella a Labanca, nestačil jen na ránu Robinsona, která však k jeho úlevě skončila pouze na horní tyčce.

Od druhé části se Finové výrazně zlepšili, což se promítlo také do vývoje skóre. Ruotsalainen a Sund sice ještě neuspěli, ale pak zkusil ve 27. minutě štěstí Ohtamaa a jeho tečovaný pokus skončil za Petersenovými zády.

Ve 35. minutě Seveřané vůbec nezvládli přečíslení čtyř na jednoho, na druhé straně se okamžitě dostal do sóla Garland, jehož blafák do bekhendu však Olkinuora skvěle přečetl. Následně zvýšil se štěstím Pakarinen, když jeho pokusu o dorážku pomohl za brankovou čáru nešťastně betonem Petersen. Zámořský tým dostal zpátky na dostřel při početní výhodě Robertson.

Před polovinou třetí části byl blízko tomu, aby vrátil Finům dvoubrankový náskok, Anttila. Hrdina finále z roku 2019 v Bratislavě však ztroskotal na Petersenovi. Robertsona vychytal Olkinuora. Zhruba 100 sekund před vypršením základní hrací doby to Američané zkusili se šesti bruslaři bez gólmana. Boyle měl v posledních chvílích na holi vyrovnání, ale nedal.

Góly

Domácí: 26:54. Ohtamaa, 35:41. Pakarinen

Hosté: 38:01. Robertson

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Säteri) – Kaski, Ohtamaa (A), Pokka, Määttä, Sund, Lindbohm, Koivisto, Seppälä – Ruotsalainen, J. Karjalainen, Turunen – Innala, Kontiola (A), Pakarinen – Ruohomaa, Lundell, Sallinen – Anttila (C), Björninen, Mäenalanen.

Hosté: Petersen (Oettinger) – Roy (A), Wolanin, Tennyson, Z. Jones, Clendening, Hellickson, Ch. Wideman – T. Moore, Robertson, Garland – Blackwell (A), Robinson, Labanc – Donato, Rooney, Tage Thompson – Beniers, B. Boyle, Abdelkader (C) – Chmelevski.

Rozhodčí

Jeřábek (CZE), Stano (SVK) – Hynek (CZE), Ondráček (CZE)

Stadion

Arena Riga

Německo si zastřílelo i ve druhém duelu

Hokejisté Německa porazili na mistrovství světa v Rize Norsko 5:1 a vyhráli i druhý zápas na turnaji. Stejně jako v pátek proti Itálii si i dnes Němci vypracovali klíčový náskok ve druhé třetině, ve které se třikrát střelecky prosadili. Svěřenci finského trenéra Toniho Söderholma jsou s šesti body v čele základní skupiny B a úspěšně vykročili za postupem do čtvrtfinále.

Němci nastoupili do druhého duelu na MS 18 hodin po skončení prvního, kouč Söderholm se přesto rozhodl vsadil na stejnou sestavu. Pouze vyměnil brankáře a místo Brückmanna dostal šanci Niederberger.

Nebezpečnější situace musel v první třetině řešit jeho protějšek Haukeland, který také jako první inkasoval. Šestnáct sekund před koncem úvodní části jej překonal Plachta, jenž dokázal ve vzduchu tečovat střelu kapitána Moritze Müllera od modré čáry.

Stejně jako v pátek Němci rozhodli ve druhé třetině. Nejprve Gewanke potrestal faul Lilleberga, poté využil chybu Holma v rozehrávce Pföder a ve 31. minutě podtrhl vydařenou část svého týmu z brejku Reichel, jenž na obranné modré čáře obral o puk Kaasastula.

Norové ale nerezignovali a podařilo se jim zásluhou Lilleberga, jenž lehce tečoval střelu Mathise Olimba, snížit. Žádné drama se ale nekonalo. Niederberger sice musel následně předvést několik dobrých zákroků, poslední slovo měl ale Bergmann.

Góly

Domácí: 36:21. Lilleberg

Hosté: 19:45. Plachta, 23:19. Gawanke, 26:04. Pföderl, 30:35. Reichel, 44:41. Bergmann

Sestavy

Domácí: Haukeland (Arntzen) – Holos (C), Lilleberg, Espeland, Lesund, Krogdahl, Kasastul, Bjorgvik Holm – Pettersen, K. A. Olimb, Rosseli Olsen (A) – Olden, Trettenes, Lindström (A) – Haga, M. Olimb, Valkvae Olsen – Kristiansen, Henriksen, Röymark – Solem.

Hosté: Niederberger (Brückmann) – Seider, M. Müller, Holzer, Brandt, Nowak, Wagner, Gawanke, J. Müller – Rieder, Krämmer, Kühnhackl – Reichel, Noebels, Pföderl – Plachta, Loibl, Eisenschmid – Bergmann, Kastner, Tiffels.

Rozhodčí

Bruggeman (USA), Gouin (CAN) – Constantineau (FRA), McCrank (CAN)

Stadion

Riga Arena

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 21:8 18
2. Finsko 7 4 2 1 0 19:10 17
3. Německo 7 4 0 0 3 22:14 12
4. Kanada 7 3 0 1 3 19:18 10
5. Kazachstán 7 2 2 0 3 22:18 10
6. Lotyšsko 7 2 0 3 2 15:16 9
7. Norsko 7 2 1 0 4 17:21 8
8. Itálie 7 0 0 0 7 11:41 0

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud