25. května 2021 • 22:15

SOUHRN: Švédové smetli Švýcary 7:0! USA srazily Kazachy. Slaví i Finsko

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spící severský obr se probudil! Švédští hokejisté po bídném startu na mistrovství světa v Lotyšsku ožili v třetím zápase se Švýcarskem, které rozstříleli 7:0. Po vysoké výhře se tak se třemi body dostali před českou reprezentaci v tabulce skupiny A. Z druhého vítězství na turnaji se ve skupině B radují Finové, jenž skolili Norsko rozdílem 5:2. V odpoledním duelech vybojovali výhru hráči USA (3:0 nad Kazachstánem) a Dánska (3:2 v prodloužení nad Velkou Británií).



Zaražené Švédsko odšpuntoval Frödén

"Potřebovali jsme dnes po předešlých dvou porážkách do týmu dostat více energie a myslím si, že se nám to povedlo," řekl útočník Mario Kempe, který poprvé v reprezentaci nastoupil v jedné formaci s mladším bratrem Adrianem. "Vždy jsme o tom snili, takže i díky tomu byl pro nás zápas výjimečný," uvedl hráč Arizony. "Reprezentovat Švédsko je vždy skvělé, ale tohle bylo něco víc. Myslím, že jsme odehráli solidní utkání," doplnil jej Adrian Kempe.

Švédové nastoupili již bez svého dosavadního nejproduktivnějšího hráče Klingberga, pro kterého turnaj kvůli zranění skončil. Místo něj se do sestavy dostal Frödén, který v 9. minutě otevřel skóre. Útočník Skelleftey chytře tečoval střelu Piluta od modré čáry. "Je skvělé dát první gól na mistrovství světa. Vyhrál jsem souboj, snažil se jít před brankáře a podařilo se mi tečovat puk," řekl Frödén. O 85 sekund později Seveřané vedli již 2:0, když brankáře Genoniho překvapila střela Adriana Kempeho ze střední vzdálenosti.

Další krok k premiérové výhře udělali hráči Tří korunek ve 23. minutě, kdy se v přesilové hře prosadil Olofsson. Když v polovině utkání prostřelil Genoniho podruhé Frödén, bylo o úspěchu švédského týmu prakticky jasno. Pro nejistého švýcarského brankáře zápas skončil, na jeho místo se postavil Nyffeler.

Na začátku třetí části sice Švédové nevyužili přesilovku pět na tři, čtyři sekundy po jejím skončení však v klasické početní výhodě zvýšil na 5:0 Nygren. Seveřané si první vydařený duel na turnaji užívali až do konce a přidali ještě dvě branky.

"Je to docela frustrující. Nehráli jsme svoji hru, jako v předešlých dvou zápasech, a byli jsme za to potrestáni. Zasloužili jsme si takhle prohrát," uznal útočník Andres Ambühl. "Příliš jsme to soupeři usnadnili. Švédsko bylo jednoznačně lepší. Z pohledu šancí to bylo podobné, takže nebylo všechno špatné. Budeme se muset podívat na to, co jsme dělali dobře a co ne," řekl trenér Patrick Fischer.

Góly

Domácí:

Hosté: 08:35. Frödén, 10:00. A. Kempe, 22:33. Olofsson, 30:24. Frödén, 41:18. Nygren, 47:14. Lundkvist, 50:46. Tömmernes

Sestavy

Domácí: Genoni (31. Nyffeler) – Untersander, Moser, Diaz (C), Geisser, Heldner, Alatalo, Loeffel, Müller – Meier, Hischier (A), Ambühl (A) – Simion, Corvi, Hofmann – Andrighetto, Kurashev, Rod – Praplan, Bertschy, Scherwey.

Hosté: Reideborn (Fasth) – Lundkvist, Tömmernes (C), Pudas, Pilut, Lööv, Dahlbeck (A), Nygren – Rakell (A), P. Lindholm, O. Lindberg – Rasmussen, A. Kempe, M. Kempe – Olofsson, Lundeström, Sörensen – Friberg, Wingerli, Frödén.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Sidorenko – Goljak, Jaroslav (všichni BLR)

Stadion

Olympic Sports Centre, Riga

Debutant pojistil výhru Finů

Norům vyšel ideálně vstup do utkání, již po 90 sekundách využili chyby finského brankáře Olkinuory v rozehrávce a Mathis Olimb otevřel skóre. První třetina byla střelecky chudá, oba týmy vyslaly v součtu na branku jen devět pokusů. Finům jedna z pěti střel stačila k vyrovnání, o které se postaral v 15. minutě tečující Pakarinen.

"Věřili jsme ve vlastní hru a snažili se hrát stále lépe a lépe. A myslím si, že po prvním inkasovaném gólu jsme hráli dobře," řekl útočník Jere Innala, který se postaral o jeden z pěti gólů vítězů. "Mají čtyři dobré útoky, které dokáží kontrolovat puk a hrají i dobrým systémem. Bylo pro nás těžké něco vytvořit," uznal norský útočník Mathis Olimb.

Ve druhé části Finové zlepšili pohyb, zvýšili střeleckou aktivitu a vypracovali si dvoubrankový náskok. Nejprve se po krásném pasu Ruotsalainena trefil po přečíslení Lundell a poté oslavil svůj debut na MS brankou obránce Nousiainen.

Na začátku třetí části se sice Lindströmovi po přečíslení podařilo snížit, žádné drama se ale nekonalo. Finové využili první přesilovou hru v zápase a ve 48. minutě získali dvoubrankový náskok zpět. Poslední slovo měl po rychlém protiútoku Björninen.

"Hráli jsme dobře, ale pořád můžeme hrát lépe. Snažili jsme se celou dobu tvrdě makat, vytvořili jsme si hodně šancí a v tom musíme pokračovat," řekl Petri Kontiola.

Góly

Domácí: 14:24. Pakarinen, 21:40. Lundell, 25:55. Nousiainen, 47:17. Innala, 53:25. Björninen

Hosté: 01:30. M. Olimb, 41:13. Lindström

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Säteri) – Sund, Koivisto, Pokka, Määttä (A), Kaski, Ohtamaa, Nousiainen (C), Seppälä – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Lundell, Ojamäki, Ruotsalainen (A) – Innala, Kontiola, Pakarinen – Ruohomaa, Puustinen, Sallinen.

Hosté: Arntzen (Haukeland) – Holos (C), Lilleberg, Lesund, Espeland, Krogdahl, Kaasastul, Bjorgvik Holm – Pettersen, K. A. Olimb, Rosseli Olsen – Trettenes (A), Olden, Lindström – M. Olimb (A), Haga, Valkvae Olsen – Kristiansen, Henriksen, Röymark – Salsten.

Rozhodčí

Bruggeman (USA), Fraňo (CZE) – McCrank (CAN), Oliver (USA)

Stadion

Britský šok na úvod, Dány spasil Lauridsen

Zápas začal šokem na úkor favorizovaných Seveřanů. V třetí minutě skončil dalekonosný pokus O'Connora v horním růžku Dahmovy branky a Britové slavili vedení. Dánský tým se hnal za vyrovnáním, jenže narážel na výborně chytajícího Bownse, který už v předchozím duelu notně potrápil slovenské hokejisty.

Dánové se dočkali vyrovnání v 11. minutě, kdy Bownse překonal bekhendovým zakončením Jakobsen. Ve 13. minutě měli Seveřané první přesilovku a touto nabídkou nepohrdli. Po necelé minutě vrátil hříšníka Venuse předčasně zpět do hry tečovaným pokusem Nicklas Jensen. Pro hvězdu dánského výběru to byla už čtvrtá branka na šampionátu.

Zkraje druhého dějství sehráli Britové parádní akci přímo po buly a moc nechybělo, aby Lake v pádu zblízka vyrovnal. Dahm však skvěle zasáhl. Dobrou možnost ke zvýšení náskoku pak nezužitkoval Boedker, na druhé straně pozlobil dánského gólmana bekhendem Dowd.

Na herní i střeleckou převahu z první třetiny nedokázali Seveřané navázat ani ve třetí třetině. Čím dál více se pak koncentrovali na to, aby uhlídali především plný bodový zisk. Nakonec se jim to nepodařilo, protože v 57. minutě Lake zamotal Dánům hlavu, připravil zakončení pro Hammonda a ten propálil Dahma.

V prodloužení se Britové hned dvakrát provinili proti pravidlům a druhou početní výhodu už Dánové využili ke vstřelení vítězného gólu. V čase 64:35 ho dal obránce Markus Lauridsen.

Góly

Domácí: 02:33. O'Connor, 56:18. Hammond

Hosté: 10:19. Jakobsen, 13:44. Nicklas Jensen, 64:35. M. Lauridsen

Sestavy

Domácí: Bowns (Whistle) – Richardson (A), Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Swindlehurst, Clements, Jones – Davies, Myers, J. Phillips (C) – Kirk, Connolly, Dowd (A) – Perlini, Hammond, Lake – Venus, Betteridge, Long.

Hosté: Dahm (Dichow) – Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo (C), O. Larsen, O. Lauridsen (A), Kristensen, Bruggisser – Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker – Storm, Jesper Jensen, Hardt – True, From, Olesen – Andersen, Madsen, Poulsen (A) – Meyer.

Rozhodčí

Sternat, Tscherrig – Merten, Obwegeser

Stadion

Olympic Sports Centre, Riga

Čisté konto pro Petersena

Američané si góly rozložili rovnoměrně do každé z třetin. Hned v úvodu začali náporem a jejich aktivita se promítla i do poměru střel za první dějství, který byl 25:8 (celkem 52:18). Na konci sedmé minuty uklidnil favorita vedoucím gólem Clendening.

Hodně důležitý byl nástup do druhé části. Po 93 sekundách zvýšil Moore a v tu chvíli bylo zřejmé, že pokud se Kazaši chtějí pokusit o další překvapení na účet favorita, potřebují co nejdříve odčarovat Petersenovo kouzlo. Šance však přibývaly hlavně na straně Američanů. Dvě z nich nevyužil Robinson, přestože byl gólu hodně blízko.

Zámořský celek zvládl na výbornou rovněž nástup do třetí třetiny, kdy Drury přizvedl Donatovo nahození a Bojarkin potřetí kapituloval. V tu chvíli bylo o vítězi rozhodnuto. Tím spíš, když o chvilku později nebyl uznán gól Petuchova pro úmyslné hraní nohou.

Góly

Domácí: 06:57. Clendening, 21:33. T. Moore, 41:58. Drury

Hosté:

Sestavy

Domácí: Petersen (Oettinger) – Roy (A), Wolanin, Tennyson, Z. Jones, Clendening, Hellickson, Ch. Wideman – Rooney, Chmelevski, Robinson – Beniers, Donato, Drury – T. Moore, Robertson, Garland – Blackwell (A), Labanc, Abdelkader (C) – B. Boyle.

Hosté: Bojarkin (Šutov) – Dietz (A), Makljukov, Blacker, Orechov, Šalapov, Stěpaněnko, Samat Danijar – Paňukov, R. Starčenko (C), Ševčenko – Michajlis, Valk, Savickij – Šin, Šestakov, Rymarev – Petuchov, Akolzin, Sagadějev – Asetov (A).

Rozhodčí

Jeřábek, Šír – Hynek (všichni CZE), Synek (SVK)

Stadion

Riga Arena

Tabulky skupin

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 21:8 18
2. Finsko 7 4 2 1 0 19:10 17
3. Německo 7 4 0 0 3 22:14 12
4. Kanada 7 3 0 1 3 19:18 10
5. Kazachstán 7 2 2 0 3 22:18 10
6. Lotyšsko 7 2 0 3 2 15:16 9
7. Norsko 7 2 1 0 4 17:21 8
8. Itálie 7 0 0 0 7 11:41 0

Sýkora po zápase s Běloruskem: Chyběl systém. Zakončení je naše slabina
Video se připravuje ...

Program MS 2021 a vše, co potřebujete vědět >>>

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud