Ondřej Kuchař
22. května 2022 • 19:56

Jak se píše o MS v Rusku: Medaile bez nás nemá cenu! Simon jim neunikl

Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Nikoho na světě nemůže zajímat šampionát, když se ho nemůže účastnit Rusko! Tohle je jeden z mnoha titulků ruských sportovních webů, které ve velkém plivou na letošní mistrovství světa ve Finsku. Český útok na medaili? „Bez nás stejně nemá cenu,“ pokračují na východě v kampani. Bývalému prezidentovi Renému Faselovi pak bylo doporučeno, aby do Tampere raději vůbec nejezdil.



Když jste si v minulých letech během května otevřeli hlavní stranu jakéhokoli ruského sportovního webu, všude byl hokej. Stránky byly zahlceny informacemi o mistrovství světa. Ale teď? Rolovat musíte hluboko, skoro až pod zem. Tam totiž aktuálně šampionát podle uražených Rusů patří.

Když na nějaký článek natrefíte, věnuje se buď špinění turnaje, skandálům nebo zajímavostem. Rusům například neunikl odjezd Dominika Simona od české výpravy. Proto web Championat.com psal o čtvrteční výhře Čechů s titulkem: Nejskandálnější tým šampionátu rozbil Lotyše.

Když sám Kari Jalonen i jeho hráči před šampionátem mluvili o medaili, propaganda sborné bleskově kontrovala textem o tom, že takové medaile si přece nikdo cenit nemůže. „Co by cenný kov pro Čechy asi znamenal, když my ve Finsku hrát nemůžeme? Nic,“ píše stejná stránka.

Po utkání USA s Finskem pak Rusové šokovali články o tom, že by jim Finové měli za výhru nad Američany poděkovat. Vítězství totiž režírovalo trio Manninen, Hartikainen a Lehtonen. Všichni strávili poslední sezony v KHL. „Jsou to vlastně takoví exRusové,“ stojí v textech, které mají se seriózní novinařinou společného jen málo.

I švýcarského útočníka Denise Malgina pak bez váhání označují za Rusa. Jeden z nejproduktivnějších hráčů mistrovství světa má sice ruskou rodinu, ale narodil se v Oltenu, kam jeho otec Albert v roce 1993 přestoupil a dlouho hrál za zdejší druholigový tým, dodnes ve Švýcarsku působí jako trenér.

A jinak? Ruští novináři oslavují vítězství na vlastním turnaji, kam pozvali Bělorusy a jejich i svoji juniorskou reprezentaci. „Rusko bylo izolováno, stejně však na mezinárodní scéně vítězí,“ stojí v dalším titulku, který vyvolává úsměv. Věnují se i kritice šampionátu, který podle nich nemůže bez účasti sborné vydělat a skončí fiaskem. Připomínají rovněž svoje úspěchy z 90. let minulého století i dávné historie.

Jiné servery, jako například Sovětský sport, předstírají, že letošní světový šampionát neexistuje. Nenajdete tam o něm ani zmínku.

Přímo ve Finsku není Rusko žádným tématem. Řeší se tu snad jen ve spojitosti s bývalým prezidentem IIHF Reném Faselem. Švýcarský funkcionář je totiž blízkým přítelem Vladimira Putina a i přes ruskou agresi na Ukrajině dál vyjadřuje východní zemi podporu.

Rusové s Bělorusy si v květnu zahráli jen proti sobě...
Rusové s Bělorusy si v květnu zahráli jen proti sobě...

„Válka nemůže snížit mou lásku k Rusku,“ řekl doslova Fasel. Odmítl odsoudit ruskou agresi, naopak přijal místo ve vedení KHL. Vyloučení Ruska a Běloruska z šampionátu označil za „smutný okamžik v historii hokeje“ a dodal: „Sovětský svaz hrál za dob studené války proti Kanadě i Spojeným státům a nikomu to nevadilo. I v tak napjaté situaci, jaká dnes panuje, musí sport předávat poselství míru a sjednocovat lidi.“

Bývalý finský premiér Alexander Stubb Fasela odsoudil. „Tenhle člověk je ostudou pro globální rodinu ledního hokeje. Evropská unie by ho měla zařadit na sankční seznam,“ napsal 72letý politik.

Fasel nadále zůstává čestným předsedou IIHF, proto automaticky dostal pozvánku zúčastnit se šampionátu jako host. Bylo mu však údajně naznačeno, aby to nedělal. „Mám informace o tom, že mu bylo laskavě řečeno, aby si svou účast dobře rozmyslel,“ potvrdil finské veřejnoprávní televizi Yle Matti Nurminen, generální ředitel zdejší hokejové federace.

Etická komise IIHF rovněž zahájila vyšetřování Fasela. Chce prozkoumat, zda úzké vazby na Putina neovlivnily některá důležitá rozhodnutí někdejšího mocného muže v čele světového hokeje.

Vstoupit do diskuse
13

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud