24. května 2023 • 14:20

Jak na USA? Pozor na modrou i na mladíka, klíčem Vejmelka i systém hry

Autor: Adam Papoušek, inf, ok
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Ve čtvrtek čeká národní hokejový tým klíčový duel. Čtvrtfinále, které téměř vždy rozhoduje o úspěšném či neúspěšném turnaji. Čechům se do cesty postaví rozjetí Američané, kteří v základní skupině ztratili pouze jeden bod. Pokud chtějí Češi pomýšlet na postup, budou potřebovat zejména další vynikající výkon od Karla Vejmelky. Na co si musí dát pozor?

  • Bacha na mladíka z Philadelphie

    Málokdy se stává, aby se soupeř zaměřil na hráče, kterému ještě není ani dvacet let. Minimálně při hře v oslabení by ale bylo dobré si dát pozor na útočníka Cuttera Gauthiera.

    Ten na turnaji zapsal už šest gólů a je suverénně nejaktivnějším střelcem celého šampionátu. 44 střel je už nyní nejvyšší číslo za posledních 5 let. Vyrovnal Patricka Kanea z roku 2018, který ale odehrál hned deset utkání. Gauthier jich má za sebou pouze sedm.

    K tomu jsou navíc Američani s prospektem Flyers na ledě naprosto dominantní při hře v rovnovážném počtu hráčů – USA totiž vstřelilo hned 10 branek, zatímco neinkasovalo ani jednu!

    SESTŘIH: USA - Francie 9:0. Galský kohout vypelichal, desítka byla blízko
    Video se připravuje ...

  • Vyhnout se zbytečným faulům

    Disciplína. Jeden ze zásadních bodů, ve kterém musí Češi taktéž uspět. Vyhýbat se trestné lavici. Zápas se Švýcarskem ukázal, že nejlepší týmy opravdu umí otočit celý vývoj utkání jen díky přesilovkám. Něco podobného umí i Američané, kteří v základní skupině proměnili hned 33,3 % všech svých přesilovek. Stejnou úspěšnost však mají i čeští hokejisté. Zajímavé je, že kromě toho mají oba soupeři také totožný počet trestných minut.

    SESTŘIH: Švédsko – USA 3:4p. Zámořský tým ovládl skupinu A bez prohry
    Video se připravuje ...

  • Vejmelka musí mít den

    Jak už jsme naznačovali před turnajem, klíčové budou výkony Karla Vejmelky a Filipa Chytila. Útočník Rangers se ale bohužel zranil, jeho roli převzali kapitán Červenka se střelcem Kubalíkem.

    Co je ale důležité, ve více než dobré formě se nachází Vejmelka. Jednička národního týmu vychytala ve třech zápasech 1,94 branek nad očekávání, zastavila 95,6 % všech střel. Není pochyb o tom, že Vejmelkův výkon bude pro český národní tým naprosto klíčový.

    SESTŘIH: Kanada – Česko 3:1. V boji o druhé místo ve skupině Češi neuspěli
    Video se připravuje ...

  • Pozor na vstupy Američanů

    Jeden z nejdůležitějších úkolů čeká Čechy při bránění své vlastní modré čáry. Američané patřili mezi nejlepší celky ve vstupech do útočné zóny. Dominují především ve vstupech přihrávkou spoluhráči.

    Tohle je disciplína, na kterou ale Kari Jalonen umí připravit. A pokud se mu to podaří, rapidně zvýší šance českého týmu na postup. Ač se to může zdát neobvyklé od zámořského celku, pouze tři jiné reprezentace nahazovali do útočného pásma méně než právě Američané. Snaží se hrát moderní, rychlý hokej, po kterém se vytvářejí šance mnohem snadněji než po nahazování.

    Vstupy do útočného pásma přihrávkou spoluhráči

    1. USA               6,30
    2. Kanada         5,22

    11. Česko          3,77
    *Hodnoty jsou uvedeny při přepočtu na 60 minut hry.

  • USA? Nejvíc šancí ze všech

    V sedmi utkáních vstřelili hráči USA 34 branek. Žádná náhoda. Při rovnovážném počtu hráčů se k více střeleckým pokusům dostala pouze Kanada. Co je ale směrodatnější? Jsou to právě Američané, kteří se dostali k nejvíce gólovým šancím. A už nyní lze předpovědět, že tento atribut bude alfou a omegou ve čtvrtfinálovém utkání mezi USA a Českem.

    Gólové šance při rovnovážném počtu hráčů

    1. USA        5,11
    ...
    6. Česko     3,44
    *Hodnoty jsou uvedeny při přepočtu na 60 minut hry.

  • Nepouštět Ameriku do slotu

    Jestli totiž trenér Kari Jalonen a jeho realizační tým na něčem lpí, tak je to poctivé bránění slotu před svým gólmanem. V základní skupině se Čechům skutečně dařilo pouštět soupeře k co nejméně gólovým šancím.

    Když už se soupeř do prostoru před brankou či mezi kruhy dokázal dostat, Češi ukázali velkou obětavost. Většinu střel dokázali zblokovat. Jinými slovy: chtějí svému brankáři dopřát co nejlehčí práci. A tudy by mohla vést cesta. Češi potřebují eliminovat hlavní zbraň Američanů. Donutit je k tomu, aby hráli co nejdále od brány. Tedy okolo mantinelu či modré čáry.

    Rozhodně se nesmí opakovat výkon Čechů z první třetiny proti Kanadě. Hned 19 puků prošlo až na Karla Vejmelku, z toho jeden skončil za jeho zády. Na druhou stranu, a dobře pro partu okolo kapitána Červenky, přišla takhle špatná dvacetiminutovka jen jednou za sedm utkání.

    Byť se opticky mohlo zdát, že Češi byli často přehráváni, soupeřům skutečně dovolili vytvořit si jen minimum gólových šancí při rovnovážném počtu hráčů na ledě.

  • Nachystat systém

    Kariho Jalonena a jeho asistenty čeká nelehký úkol. Musí pro své svěřence nachystat systém, jak eliminovat hlavní zbraně USA. A sice jim dovolit jen minimum střel ze slotu, úspěšně zastavovat jejich zakládání útoků přes střední pásmo. Neustále svým hráčům připomínat, aby se nenechávali zbytečně vylučovat.

    Není pochyb o tom, kdo do utkání vstoupí jako jasný favorit. Pokud se ale Čechům podaří splnit všechny zmíněné body, k tomu přidá Karel Vejmelka další excelentní výkon, šance na postup do semifinále se Čechům rapidně zvýší.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud