29. května 2023 • 14:10

Těžká skupina pro MS v Praze! Češi si vyžádali Kanadu, slíbila hvězdy NHL

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté se na domácím mistrovství světa v příštím roce utkají v Praze v základní skupině B s Kanadou, Finskem, Švýcarskem, Dánskem, Norskem, Rakouskem a Velkou Británií. Oproti původnímu plánu si tak na základě přání organizátorů vyměnily pozice Kanada a USA. Ve skupině A v Ostravě se společně s Američany představí Švédsko, Německo, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko. Informovali o tom dnes pořadatelé.



„Až do posledního zápasu letošního mistrovství světa jsme nevěděli přesné složení skupin. To rozhodl v Tampere až zápas o zlato. Jako pořadatel disponujeme možností jedné změny. Prioritou číslo jedna pro nás bylo umístění českého týmu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto směru nám ranking přinesl štěstí a nemuseli jsme tuto výměnu řešit,“ uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý v tiskové zprávě s tím, že druhou prioritou byl start kanadských hráčů v české metropoli.

Česká reprezentace se tak ve skupině utká s aktuálně nejlepšími zeměmi podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Kanadou a Finskem a zároveň s týmy, které ovládly poslední čtyři odehrané světové šampionáty. Kanada získala titul letos a v roce 2021, Finsko v letech 2019 a 2022.

„Naše předběžná jednání s reprezentanty javorových listů jsou taková, že pokud budou hrát v našem hlavním městě, můžeme očekávat příjezd hokejových hvězd a využít tak potenciál aktuálních světových šampionů v pražské aréně. Rádi bychom divákům zprostředkovali zážitek ze sledování největších možných hvězd současného hokeje. Myslím si, že rozdělení nemohlo dopadnout pro fanoušky lépe,“ řekl Černý.

Vrcholný turnaj v Česku se konal naposledy v roce 2015 a na utkání zavítalo celkem 741.690 diváků, což je rekord MS. Organizátoři věří, že se jim podaří skvělou návštěvnost zopakovat.

„Rádi bychom se k ní přiblížili a navázali na úspěšný šampionát. Jak pražská, tak i ostravská skupina slibuje souboj atraktivních týmů. To, že Češi budou hrát v Praze a slovenská reprezentace v Ostravě, slibuje opět vysokou návštěvnost v obou arénách. Navíc se po více než dvou dekádách můžeme na mistrovství těšit na Poláky, kdy věříme, že vzhledem k malé vzdálenosti pomůžou zaplnit ostravskou arénu,“ uvedl předseda organizačního výboru Petr Bříza.

Složení skupin musí ještě formálně schválit Rada IIHF, marketingový partner federace společnost Infront a oba zámořské státy. Šampionát se příští rok uskuteční od 10. do 26. května, přesný program turnaje bude zveřejněný v průběhu léta.

Nejhorší české umístění v žebříčku

Čeští hokejisté po osmém místě na mistrovství světa v Tampere a Rize klesli v žebříčku mezinárodní federace IIHF ze šesté na osmou pozici se ziskem 3735 bodů. Je to jejich nejhorší umístění od zavedení žebříčku v roce 2003. Dosud nejníže byli po loňský únorových olympijských hrách v Pekingu, kdy klesli na 7. příčku. Nejlépe byli v roce 2006 po světovém šampionátu v Rize druzí.

Do čela se posunula zlatá Kanada s 4150 body, druhé je Finsko (4080). Následuje Rusko (4050), které bylo vyloučeno z MS kvůli válečné agresi na Ukrajině, Spojené státy americké (3940) a stříbrné Německo (3835). Čechy přeskočili vedle Němců také nově sedmí Švýcaři (3775).

Žebříček IIHF hodnotí země podle úspěšnosti za poslední čtyři roky, přičemž se započítávají umístění na světových šampionátech a olympijských hrách. Přidělené body ze tří předešlých šampionátů jsou každý rok redukovány o 25 procent.

Složení skupin MS v Česku 2024

Skupina A (Ostrava): USA, Německo, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko.

Skupina B (Praha): Kanada, Finsko, Švýcarsko, ČESKO, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Vstoupit do diskuse
5

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud