Pavel Bárta
Premium
29. června 2018 • 17:35

Platil vedl v zámoří ruský supertalent: Měli jsme problém, aby tolik nedřel

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zámořskými juniorkami prošly davy českých hráčů. Z trenérského pohledu však byly neprobádaným územím. Bývalý obránce Jan Platil (35) se stal po Petru Jonákovi teprve druhým Čechem, který pracoval u elitního hokejového týmu v Kanadě. V minulé sezoně působil v OHL jako asistent kouče Dalea Hawerchuka v celku Barrie Colts. Poznal tam i talentovaného Andreje Svječnikova, ruskou dvojku letošního draftu. „Neskutečný profík,“ tvrdí o budoucí hvězdě NHL. Promluvil i výjimečných osobnostech, které potkal v roli koučů i svých dalších plánech.



Sám v Barrie působil jako hráč. Pozdější český reprezentant a hokejový světoběžník Jan Platil stále patří k nejproduktivnějším bekům v historii klubu a v minulé sezoně poznal jednu ze tří nejvyšších juniorských soutěží taky jako trenér. K tomu pomáhal vychovávat mládež v akademii bývalého skvělého útočníka Mika Gartnera.

Jakou jste si z jednoho ze špičkových juniorských týmů odnesl zkušenost?
„Měl jsem na starost práci s hráči na jejich rozvoji a dovednostech. Hlídal jsem, jestli správně jedí, zda chodí spát, kdy mají, a podobně. Při zápasech jsem byl ze začátku rozjetý a myslel si, že mi patří celá střídačka. Dale Hawerchuk ke mně přišel a povídá: ‚Musíš pomalinku, nemusí na tobě hned poznat, že jsi nový. Nech ty kluky hrát, to musíš vycítit. A když uvidíš, že je něco špatně nebo na tebe mrknu, tak to půjdeš hráči říct.‘ Když se mi tedy něco nelíbilo, tak jsem mu to řekl. Různé věci jsme s ním konzultovali, dohromady jsme na to byli tři. V kabině však měl hlavní slovo Dale.“

O OHL se mluví jako o juniorské NHL. Je taková?
„Hráči mají stejný servis jako v NHL, připravují se jako v NHL. Do kempu jich přišlo osmdesát. Tehdy už máte kostru týmu danou, noví hráči se musí ukázat a pak jimi doplníte místa, kde někdo chybí. Jde to, že kdyby někdo překvapil, tak si ho vytáhnete.“

Za Barrie Colts hrál Andrej Svječnikov, dvojka posledního draftu NHL. Jak na vás působil?
„Byl bych hodně překvapený, kdyby příští rok do NHL nešel. Dlouho jsem neviděl hráče, který žere hokej takovým způsobem. První v kabině, poslední z kabiny, to trenér rád vidí. Ze začátku jsme měli strašný problém ho tlumit, aby tolik netrénoval. On to až přeháněl, nechtěl dělat nic jiného.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud