4. listopadu 2008 • 15:43

Straka rozhodnutí nezměnil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Útočník Martin Straka trvá na svém úmyslu definitivně skončit svou reprezentační kariéru.



Jakkoliv by ho lákala představa získat společně s kamarádem Jaromírem Jágrem na jaře ve Švýcarsku další titul mistra světa, stále trvá na tom, že dnešní vítězný duel proti Slovensku u příležitosti oslav sta let českého hokeje byl tím posledním v dresu národního mužstva.

"Jasně, že to byl opravdu poslední zápas," potvrdil Straka novinářům po skončení utkání, které svěřenci kouče Vladimíra Růžičky ovládli poměrem 7:0. Uznávaný kouč, s nímž na ledě slavně dobyli zlato na olympijských hrách v Naganu 1998, ho pro dnešní duel jmenoval kapitánem.

Do budoucna s ním už však opravdu počítat nemá. "Já myslím, že tady je kapitánů dost," prohlásil již dopoledne dobře naladěný Straka. Zkušeností jako on však zase tolik dosud aktivních českých hokejistů nemá. "Myslím, že je tu spousta zkušených hokejistů a po sezoně jich bude ještě víc, až někteří kluci vypadnou v NHL," namítl Straka.

VÍCE O POSLEDNÍM ZÁPASU MARTINA STRAKY

Růžička dal však celkem jasně najevo, že by o jeho služby stále hodně stál. "Martin toho pro náš hokej udělal hodně, je to pan hráč. Super kluk. Rozhodnout se musí on. My bychom ho samozřejmě strašně rádi měli v týmu, protože je to jednoznačně jeden z nejlepších hráčů v extralize i v Evropě," vyzdvihl Straku staronový reprezentační kouč.

Pro jeho rozhodnutí má však pochopení. "Má toho za sebou hodně a kariéru skoro u konce. Není se co divit, že si chce odpočinout," řekl Růžička.

Své poslední vystoupení v pro něho nejcennějším dresu si naplno užil, stejně jako jeho spoluhráči. "Byl jsem dojatej a bylo to určitě hezký, moc si toho vážím. Bylo hezké, že padaly góly, diváci byli fantastický, takže bomba. Lepší to takhle na konec nemohlo být," děkoval Straka na dálku více než 15 tisícovkám fanoušků, kteří přišli do libeňské haly.

Český tým podle něho rozhodně nechtěl ze zápasu udělat jen krasobruslařskou exhibici. "Vláďa (Růžička) namaloval nějaký systém a ten se musí splňovat, protože těch akcí před mistrovstvím světa moc není a nelze si proto dělat na ledě, co chcete. Musí tam být nějaká taktika, kterou je třeba plnit," zdůvodnil Straka poctivý přístup k zápasu, na jehož konci byl vyhlášen nejlepším hráčem českého týmu.

Zdráhal se však vyrazit k převzetí ceny. "Protože jsem si ji nezasloužil," smál se Straka. "To bylo jen z lítosti a za zásluhy. Na tom ledě byli dneska určitě daleko lepší hokejisti, kteří by si to zasloužili," dodal vzápětí na vysvětlenou.

A jaké měl pocity, když byl vyhlášen? "Že jsem tu cenu neměl dostat!" Na mysl však přece jen přišly také vzpomínky na minulost. "Určitě jsem si vzpomněl na Nagano, to je prostě největší zážitek a největší úspěch, co jsem dokázal v hokeji," dodal vážněji.

Při přebíraní ceny mu gratulovala také další výrazná postava historie českého hokeje Václav Nedomanský. "Známe se už z Los Angeles, když tam dělal skauta. Jen mi říkal, že jsem zapomněl ještě puk. Já byl tak zblblej, že jsem hned odjel," smál se na svůj účet Straka.

Dlouholetý kamarád Jágr mu jeho rozhodnutí o konci reprezentační kariéry zatím nijak nerozmlouval. "Mluvil jsem s ním v kabině," řekl Straka. "Ale ne o hokeji," dodal vzápětí s úsměvem. Vyhrát další titul mistrů světa by ho přesto lákalo. "To mě lákalo vždycky a kvůli tomu jsem tam i zůstával," prohlásil Straka. I přesto chce Jágra nechat v této bitvě samotného. "Já myslím, že tam napospas nebude," namítl Straka.

Nechce dál reprezentovat, neboť si myslí, že jeho chvíle již skončila a měl by odejít. "Řekl jsem to už po olympiádě a nechtěl bych na tom nic měnit," připomněl Straka svá slova po zisku bronzu na ZOH 2006 v Turíně.

"Už je mi prostě hodně a je tady spousta mladších kluků. Myslím, že už to mám za sebou. Je tam spousta dalších zkušených i mladých hráčů, kteří si to zaslouží, měli by tam být a dostat šanci. Tak nevím, proč bych jim měl zabírat místo," uvedl šestatřicetiletý Straka.

Že je však stále v dobré formě a pohodě prokázal na dnešním tréninku, na němž vstřelil několik gólů. "Mně že to tam padalo? Tak to asi gólmani nechytali," podivoval se pobaveně Straka.

"Byla to jen rozcvička, na to bych nijak nekoukal," dodal. I přesto, že trénink byl spíše krátkým rozbruslením, Straka věřil, že na souhru s Jágrem, kterou si oba vždy užívali, nebude ve večerním utkání problém navázat. "Doufám, že to půjde. Uvidíme."

A opravdu šlo, což viděla celá hala především ve 26. minutě zápasu, kdy Straka nádherně našel za sebou najíždějícího Jágra a ten rychlým švihem zvýšil na 4:0.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud