10. listopadu 2010 • 16:32

Červenka: Kapitán nároďáku? To není jen tak

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Roman Červenka z Omsku se už ve 24 letech dočkal pocty nosit na dresu českého národního týmu kapitánské céčko. Tuto roli převzal pro turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách, poté co si v úterý při tréninku nešťastně zranil rameno obránce Karel Rachůnek.



Premiéru jako kapitán si Červenka vychutná ve čtvrtečním domácím utkání v Českých Budějovicích proti Švédsku.

"Možná to zvýší pocit zodpovědnosti, protože mít céčko na dresu v nároďáku není jen tak. Já jsem za to rád a budu se samozřejmě snažit odvést maximum na ledě. To je ale stejné, ať bych to céčko měl nebo ne. Z toho pohledu to velký rozdíl není," řekl novinářům Červenka.

Červenka přijímá gratulace ke góluFoto Pavel Mazáč (Sport)


Rachůnkovo zranění jej mrzí. "Byl to šok, až neskutečná smůla. Doufám, že bude brzy zdravej."Na žádné proslovy v kabině se jeden ze čtrnácti letošních mistrů světa z Kolína nad Rýnem v současném kádru nechystá.

"Všichni hráči jsou tady zkušení, není třeba něco říkat. Jde o to, abychom udělali tu samou partu, jak skončila loňskou sezonu. Jako byla na mistrovství světa. Věřím, že máme dobrej tým a můžeme zase udělat výsledek," doplnil hráč, který má na kontě v národním týmu 51 startů deset vstřelených branek.



Věří, že nejen nabrané zkušenosti v reprezentaci, ale i současná forma týmu by mohly vést k úspěchu. "Je znát, že jsme spolu už prožili mistrovství světa. Hodně kluků má teď v Rusku formu, mohli bychom hrát dobrý hokej. Třeba Lukáš Kašpar ji má neskutečnou, klobouk dolů. Toho musí člověk využít, když se tak daří. Doufám, že mu to vydrží i tady," poznamenal Červenka.

Roman Červenka může být zatím spokojen.Foto Barbora Reichová (Sport)


Sám měl také skvělý vstup do KHL, kam přišel v létě z pražské Slavie. "Ale nemyslím si, že bych měl ještě takovou formu. Já se samozřejmě cítím dobře. Tu formu, kdy tam opravdu padá všechno, jsme měl nějakých šest zápasů v kuse. Na co jsem sáhnul, to tam prostě bylo, a momentálně se tak už necítím," prohlásil útočník, který je s 26 body třetí v produktivitě KHL a s 14 góly třetí v tabulce střelců.

V Omsku nastupuje v útoku s hvězdou Jaromírem Jágrem, v národním týmu při jeho absenci na klubovou spolupráci nenavážou. "Samozřejmě mi bude chybět. Nějaké věci mám zažité, když spolu hrajeme tři měsíce. Teď budu mít zase nové spoluhráče, ale takhle to v nároďáku je," podotkl Červenka.

Hadamczikův předchůdce Vladimír Růžička jejich spolupráci s Jágrem vyzkoušel na olympiádě ve Vancouveru i na mistrovství světa, ale až v klubu jim to začalo klapat ideálně.


"Čas se projevil. Hra vypadá jinak, když jsem si na Jardu zvyknul. Máme už určité věci zažité a vím jak se v různých situacích zachovat, co po mně chce, a z toho pramení góly."Proti Švédům nastoupí na levém křídle prvního útoku s Jakubem Klepišem a Janem Markem.

"Nebude problém se sžít. S Jakubem jsme hráli taky ve Slavii, takže si myslím, že to bude v pohodě," prohlásil Červenka. V ofenzivně laděné formaci nemá strach, že by se zapomnělo na bránění.

"Bylo by dobrý, kdybychom dávali všichni góly a dozadu vůbec jezdit nemuseli. Samozřejmě se ale budeme snažit hrát s prvním hráčem dozadu. Honza hraje centra a napadat bychom měli my s Jakubem."Červenka je rád, že národní tým otevírá sezonu po titulu doma, a těší se na představení v Českých Budějovicích.

Vyrovnáno. Roman Červenka slaví Mojžíšův gól.Foto ČTK

"Doufám, že přijde hodně lidí a my jim ukážeme takový hokej, aby z toho měli radost a my samozřejmě taky. Já sám jsem rád, že jsem zase po nějaké době zpátky v Čechách, a celkově se těším se na zápasy v reprezentaci," řekl Červenka.

V Omsku si zvyká a pobyt v Rusku je lepší, než čekal. "Počítal jsem radši s tím horším. Musím říct, že tam všechno funguje v pohodě a zatím nic vyloženě negativního mě tam nepotkalo," pochvaluje si Červenka, který je častým návštěvníkem omských restaurací.

"Jsem tam sám, že bych si vařil, na to moc nejsem. Takže restaurace znám skoro všechny, ale jinak je tam hokeje tolik, že tam nějaké volno není," dodal k náplni volného času.V počátcích ruského angažmá mu Jágr hodně pomáhal.

"Neuměl jsem vůbec rusky a věcí na začátku na zařizování bylo dost. Teď už je ruština vcelku dobrá. Domluvím se a čím dál tím víc se tam cítím jako doma," podotkl Červenka, který má v Omsku kontrakt na dva roky.

Zatím nepřemýšlí nad tím, zda potom bude šance si splnit sen v podobě NHL. "Je to určitě nejlepší liga na světě a já bych si ji rád zahrál, ale rozhodl jsem se pro Omsk a uvidím, co bude po skončení smlouvy. Nedokážu teď říct, jestli bude ještě nějaký zájem z Ameriky," dodal Červenka.

Roman Červenka slaví svůj druhý zásah v KHL.
Roman Červenka slaví svůj druhý zásah v KHL.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud