3. dubna 2022 • 19:39

SESTŘIHY: Úvodní zápasy pro Třinec a Spartu. V Praze rekordní návštěva

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Sparty porazili v úvodním duelu semifinále play off extraligy před nejvyšší návštěvou sezony 15.089 diváků České Budějovice 2:1. O vítězství rozhodl na začátku druhé třetiny Filip Chlapík. První utkání série zvládli lépe i třinečtí Oceláři. Mladou Boleslav porazili 3:0. Další nulu v úvodu série (stejně jako s Vítkovicemi) si připsal brankář Ondřej Kacetl. Vedení na zápasy se tak ujali Pražané a Oceláři. Druhé duely jsou na programu zítra.



Sparta - České Budějovice

Jihočeši, které hnala velmi početná výprava fanoušků, začali o něco aktivněji. Už po 40 sekundách měl slibnou možnost Valský, ale Hudáčka, jenž dostal přednost před Machovským, překonat nedokázal. Na konci třetí minuty tak šla do vedení Sparta. Forman posunul puk na Sobotku, který nabral rychlost, zbavil se hokejky bránícího Pecha a přes signalizované vyloučení hostujícího útočníka překonal blafákem do forhendu Hrachovinu.

Hráčům Motoru se naskytla dobrá příležitost na vyrovnání v sedmé minutě, kdy už se poprvé opravdu vylučovalo a na trestnou lavici zamířil domácí bek Polášek. Hosté výrazněji ohrozili Hudáčka až po skončení přesilovky, kdy to zkusil bekhendem Novotný, skóre se však neměnilo. Krátce po polovině úvodního dějství už se Českobudějovičtí dočkali: na konci povedené souhry byl na brankovišti číhající Pech, jemuž se podařilo usměrnit za Hudáčkova záda skvělou Bučkovu nabídku. Další šanci nevyužil Pouzar.

Ze druhé části uplynulo jen 53 sekund a sudí vyhodnotili Matuškinovo sekání jako faul na trestné střílení. Rozjel se k němu sám Valský, jenž byl obětí zákroku domácího obránce, jenže Hudáčka se zakončením střelou z úhlu vůbec nepřekvapil.

SESTŘIH: Sparta - České Budějovice 2:1. První bod pro Pražany, výhru trefil Chlapík
Video se připravuje ...

A sparťané trestali. Šmerha a Řepík ještě ztroskotali na Hrachovinovi, ale pak ho chytrou ranou do protipohybu prostřelil Chlapík. Přihrávku si připsal Buchtele a oslavil tak 600. start v domácí nejvyšší soutěži.

Ve 28. minutě využili Pech s Ondráčkem při oslabení špatného střídání Pražanů, ke gólu však přečíslení dvou na jednoho nedotáhli. Po polovině základní hrací doby byl při hře čtyři na čtyři v obrovské šanci Polášek, jenže nezakončil přesně. Už při hře v plném počtu pálil Percy z dobré pozice mezi kruhy, ale Hudáček skryl kotouč v lapačce.

Na začátku třetího dějství mohli zvýšit Thorell a po něm Tomášek, na druhé straně naopak těsně minul nechytatelnou bombou Bučko. Hrachovinovi pak pomohla branková konstrukce, sám vytáhl vleže parádní zákrok v 53. minutě při Horákově dorážce v přesilovce. Sparta zodpovědně bránila těsné vedení, a když už pustila hosty do zakončení, byl připravená spolehlivě chytající Hudáček. Na poslední dvě minuty to hosté zkusili bez gólmana, ale vyrovnání se nedočkali. Tyčku prázdné branky naopak trefil Chlapík.

Zápas sledovalo v současné sezoně rekordních 15.089 diváků. Jde o druhou nejvyšší semifinálovou návštěvu v historii a desátou nejvyšší v play off. Druhé utkání série hrané na čtyři vítězství se odehraje v pondělí rovněž v metropoli a začne v 19 hodin.

Hlasy trenérů:

Josef Jandač (Sparta): „Bylo to vyrovnané utkání, což jsme i čekali. Budějovice hrají výborně. Pro nás bylo asi dobré, že jsme byli vždy ve vedení a nemuseli dotahovat. První třetinu jsme hráli hodně špatně, tam jsme ztráceli puky a nabídli soupeři spoustu šancí po našich chybách. Od druhé třetiny jsme to zlepšili, ale do zítřka musíme být kompletně lepší. Přišlo mi, jak kdybychom ještě pořád nemohli rozjezdit to prodloužení, co jsme tady hráli s Libercem. Chyběla nám přímočarost. Budějovice hrají hodně těsnou obranu a hrají ji hodně dobře. A my jsme ji nepřekonávali jednoduchostí a pohybem, tahali jsme to hodně dozadu.“

Jaroslav Modrý (České Budějovice): „Bylo to kvalitní utkání s vynikající diváckou kulisou a my jsme byli o ten gól chudší. Byly tam nějaké šance, ale my jsme holt nenašli cestu, jak dostat puk do branky. Musíme se víc prát a víc bojovat o to, abychom ten další gól dali. Odpočineme si, koukneme se na to a ukážeme si pár detailů, které můžeme dělat líp a jdeme pracovat dál. Vezmeme si pracovní boty, pracovní helmu a necháme na ledě srdce.“

Góly

Domácí: 02:59. Sobotka, 24:09. Chlapík

Hosté: 10:19. Pech

Sestavy

Domácí: J. Hudáček (Machovský) – Matuškin, David Němeček, A. Polášek (A), T. Pavelka, Moravčík, Tomáš Dvořák, Jurčina – M. Forman, Sobotka (A), M. Řepík (C) – Buchtele, Chlapík, Tomášek – E. Thorell, R. Horák, Šmerha – J. Strnad, Vitouch, Dvořáček.

Hosté: Hrachovina (Strmeň) – Piskáček (A), Percy, Šenkeřík, Štich, Vráblík, Bučko, Štencel – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Holec, Koláček, Karabáček – M. Beránek, J. Novotný, Valský – J. Ondráček, Pouzar, M. Hanzl.

Rozhodčí

Pešina, Ondráček – Hynek, Zíka

Stadion

O2 arena (Praha - Vysočany)

Návštěva

15 089 diváků

Třinec - Mladá Boleslav

Třinec, který vyřadil Vítkovice v nejkratší možné době, hrál první zápas od 24. března a Mladá Boleslav působila v úvodní třetině aktivnějším dojmem. V největší šanci se Kacetl vytáhl proti teči i následné dorážce Stránského do odkryté branky.

Domácí dali gól po šestnácti sekundách hry prostřední třetiny, když Daňo tečoval nahození Marinčina od modré čáry. Rozhodčí ale ještě prověřili situaci u videa a branku neuznali, protože padla vysokou holí.

S Oceláři verdikt neotřásl a zůstal v tlaku po dvou vyloučeních Ševce. Hostující kapitán se nejdříve provinil držením a po návratu obdržel vyšší trest za hrubost na Daňa. Třinecký hráč se při přechodu do útočného pásma soustředil v pokleku na to, aby neudělal ofsajd, a těsně za modrou čárou narazil do Ševce. Daňo byl po zásahu otřesený, ale brzy se opět zapojil do zápasu.

SESTŘIH: Třinec - Mladá Boleslav 3:0. Oceláři vstoupili do prvního zápasu semifinále vítězně
Video se připravuje ...

Třinec měl v základní části nejefektivnější přesilové hry a využíval je s téměř třiceti procenty, ale tentokrát si v dlouhé početní výhodně nic moc nevytvořil. V největší šanci minul Daňo z dobré pozice branku. Zahrozila i Mladá Boleslav v oslabení, ale Kelemen po chybě Marinčina nepřelstil tváří v tvář Kacetla.

Středočeši ubránili pětiminutový trest i ve čtvrtfinále s Hradcem Králové a v dalším průběhu otočili zápas z 0:2, čímž nastartovali i obrat v sérii na 4:1. Tentokrát mohl opařit domácí Kousal, ale z úniku na Kacetla nevyzrál. A tak udeřil Třinec v čase 39:05: Dravecký získal u zadního hrazení puk pro Chmielewského a polský útočník přihrál zpoza branky Michalu Kovařčíkovi, který překonal Krošelje z levého kruhu střelou bez přípravy k bližší tyči.

Domácí se v poslední třetině neuchýlili k defenzivní taktice a po vzájemné potyčce Marcinka s Fořtem se při hře čtyři na čtyři trefil Musil. Sváteční střelec se prosadil precizní ranou z pravého kruhu pod břevno. Šance třineckých se začaly množit, Chmielewski ani Hrňa ale zblízka nezvýšili. V oslabení neuspěl proti Krošeljovi z úniku ani Marcinko. Později neuspěl ještě Vrána v přečíslení dva na jednoho.

Hosté se nevzdávali, ale do gólových šancí se nedostávali ani při hře bez gólmana. Po zakázaném uvolnění se vrátil Krošelj do branky a střelou švihem jej překonal Roman 39 sekund před koncem.

Hlasy trenérů:

Václav Varaďa (Třinec): „Chtěl bych klukům poděkovat za odvedený výkon. Souhlasím, že v první třetině to nebylo z naší strany ono. Měli jsme kliku v několika situacích a Ondra Kacetl nás podržel. Měli jsme problém zachytit rychlost napadání boleslavských hráčů a bylo pro nás výhrou, že skončila první třetina 0:0. Od druhé jsme po faulu nesehráli přesilovky moc dobře, ale měli jsme kliku, že jsme dali gól do šatny. Pomohl nám, hráči si začali více věřit. Ve třetí třetině to byl boj. I když si Boleslav nějaké šance vytvořila, tak jsme je ustáli a dali dva další góly. Asi jsme byli o tu jednu branku lepší a ceníme si výhry. Je to ale první zápas, série není u konce.“

Radim Rulík (Mladá Boleslav): „Vstup do zápasu jsme neměli špatný a první třetinu jsme hráli docela slušně. Tušili jsme, že se Třinec ve druhé třetině zlepší a zatlačí nás. To se stalo. Pak přišel moment, kdy jsme byli vyloučeni na pět minut, ztratili jsme hráče, ale ubránili jsme to strašně dlouhé oslabení. Třinec má nejlepší přesilovku v lize, pro nás to bylo povzbuzením. Bohužel jsme v závěru inkasovali gól. Skočil tam hráč ze střídačky, a než jsme ho zaregistrovali, tak se něj přihrálo a skóroval. Gól do šatny pomohl Třinci, nám ublížil a ve třetí třetině jsme dostali dvě branky po buly. Hlavně při druhé jsme to měli mít lépe rozebrané. Bohužel jsme z toho inkasovali podruhé a zápas byl rozhodnutý.“

Góly

Domácí: 39:05. M. Kovařčík, 43:02. D. Musil, 59:22. Miloš Roman

Hosté:

Sestavy

Domácí: Kacetl (Marek Mazanec) – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Zahradníček, M. Adámek – Daňo, P. Vrána (C), Martin Růžička (A) – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Svačina, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Dravecký (A).

Hosté: Krošelj (J. Růžička) – Pavel Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman, D. Moravec – Kotala, Bičevskis, D. Šťastný – Eberle, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Adam Raška I, T. Knotek, J. Stránský (A).

Rozhodčí

Pražák, Sýkora – Lhotský, Svoboda

Stadion

Werk arena, Třinec (kapacita: 5 400 diváků)

Návštěva

5 400 (vyprodáno) diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud