Zdeněk Janda
18. listopadu 2014 • 16:50

I kliďas Machovský občas vybuchne: Musíme bránit jinak

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dělá, co může. Ale ani jeho výkony nedokážou zatím dostat hokejovou Plzeň z bídy. „Na psychiku to není úplně ideální,“ přiznává gólman Matěj Machovský, v minulé sezoně ze statistického pohledu nejlepší brankář extraligy. Tentokrát už jeho čísla nejsou až tak výstavní, doplácí na chabé výkony celého týmu.



Je to sice kliďas, s nímž emoce příliš necloumají. Sám ale přiznává, že někdy neudrží nervy, uletí a přímo při utkání spoluhráče pořádně „zpucuje“. A to za laxní bránění. „V naší obranné třetině musíme začít hrát úplně jinak!“ burcuje. Většinou se to ale snaží řešit v klidu, protože v situaci, kdy se mužstvu nedaří, by příliš křiku nedělalo dobrotu.

„Určitě by nebylo dobré, kdybychom si do toho všeho začali jako hráči něco vyčítat. Takže když se mi něco nelíbí, spíš to řeknu trenérům, aby to mohli rozebrat třeba na videu,“ říká gólman Machovský, jenž je v bilanci gólmanů (podle procentuální úspěšnosti) na stejném místě jako celý tým v tabulce. Tedy dvanáctý... Přesto je to on, kdo pohotovými zákroky dokáže tým uchránit od větších přídělů.

Jeho čísla už ale nejsou tak excelentní. Jaký to rozdíl oproti minulé sezoně, kdy všem brankářům kraloval. „Na psychiku je to těžké, minulou sezonu všechno vycházelo. Doma jsme skoro neprohrávali, dávali jsme dost gólů. Teď je to jiné, ale člověk se s tím musí poprat. Není to o jednotlivcích. Ale jsme tým a právě jako tým se z toho musíme dostat,“ zdůrazňuje brankář, který byl během léta pozvaný i na přípravný reprezentační kemp.

Nejvíce ho štve způsob, jakým spoluhráči hrají ve vlastní třetině. „Nikdo nám nemůže upřít, že se v útočném pásmu snažíme, bojujeme. Ale my musíme začít hlavně  odzadu! Nemůžeme se u nás v pásmu jen tak otočit na patě a přemýšlet, jak zase vyrazit do útoku. Ty chyby, které děláme, vycházejí z toho, že máme slabý přístup k soupeři!“ zlobí se Machovský, jenž připouští, že psychika celého mužstva není ideální.

„Dostaneme jeden dva góly a už zase na sebe každý koukáme, co se děje. Nedaří se nám to zase nastartovat,“ ví Machovský.

A hlásí: „Teď už není na co čekat. Musíme zabrat!“ V pátek hraje Plzeň ve Zlíně a úkol zní jasně. „Musíme prostě bodovat. Za každou cenu!“ Západočeské mužstvo je v tabulce na dvanáctém místě a prohrálo pět z posledních sedmi zápasů.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud