17. února 2016 • 11:30

Co s bývalou arénou Sparty? Nejde opravit, ve hře je zbourání

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle pražského zastupitele a předsedy představenstva hokejové Sparty Petra Břízy (TOP 09) je sportovní hala na holešovickém výstavišti neopravitelná. Praha zvažuje, že ji zbourá a místo ní postaví tréninkové centrum mládeže.



Původně se počítalo se stavbou velké haly, kde by se mohly hrát i extraligového hokejové zápasy, vyšla by ale na více než miliardu korun, tréninková hala by měla být levnější. O projektu Bříza hovořil na dnešním jednání magistrátního výboru pro sport. Hokejisté Sparty se loni přesunuli do libeňské O2 arény.

Současná hala je podle Břízy neopravitelná, její řešení je zastaralé. Není například možné v ní u stropu umístit světlenou kostku, současným požadavkům nevyhovují ani tribuny.

Studii rekonstrukce zadalo hlavní město už v roce 2010. Sportoviště, kromě haly i plavecký stadion, jsou také součástí plánovaného dalšího rozvoje výstaviště. Problematické je ale parkování u haly, které v současné době řeší nevyhovující parkoviště. Vzniknout by musel parkovací dům nebo podzemní garáže.

V areálu, kde by měli trénovat hokejisté Sparty, by měly najít zázemí i dalších sporty. Sportovišť by tam mělo být devět a 24 kabin pro sportovní týmy. Díky tomu by podle Březiny mohla být vytížena během týdne ze 70 až 80 procent.

Výbor se dnes k záměru nevyjádřil, pouze ho vzal na vědomí. Chce se nad ním ještě sejít se zástupci Institutu plánování a rozvoje (IPR). Projednat ho musí také výbor pro majetek.

Změna projektu z velké haly na tréninkovou vyžaduje také přepracování schváleného vyhodnocení vlivu na životní prostředí EIA. Stavět by se mohlo začít nejdříve v roce 2018.

Po skončení kritizované nájemní smlouvy s firmou Incheba se o výstaviště starají Rozvojové projekty Praha. Sportoviště ale pod správou nemají. Opravy areálu výstaviště bez sportovišť budou trvat čtyři až pět let a vyjdou zhruba na 1,5 miliardy korun. Vzniknout by měla i dostavba levého křídla Průmyslového paláce, které v roce 2008 zničil požár.

Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002. Některé budovy budou kvůli špatnému stavu zbourány, diskutuje se třeba o kruhovém divadle Spirála.

Pokud by šla k zemi i sportovní hala, nebyla by prvním zimním stadionem v Praze v posledních letech. V roce 2011 byl zbourán památkově chráněný stadion na ostrově Štvanice. Budova chátrala několik let, nakonec se v ní propadla střecha. Demolice vyvolala silnou kritiku. Nesouhlasila veřejnost, proti se postavil i Národní památkový ústav.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud