27. června 2018 • 16:45

Spaní v divočině i záchrana života. Sparta absolvovala vojenský výcvik

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně netradiční soustředění absolvovali při drilu v letní přípravě hokejisté Sparty. Tým Pražanů totiž postoupil třídenní dril v podobě vojenského výcviku, kurzu přežití a mnoha týmových aktivit, které měly posílit jejich fyzické i psychické síly a týmového ducha. „Všechno, co jsme dělali, bylo zajímavé. Nevěděli jsme moc, do čeho jdeme, ale to bylo asi dobře. Kdybychom věděli, co nás čeká, tak se nám sem asi moc chtít nebude,“ směje se zkušený útočník Lukáš Pech.



Ve výcvikovém středisku Útvaru rychlého nasazení Policie ČR v Borku u Rokycan od neděle do úterka potili hokejisté Sparty krev. Vůbec nevěděli, do čeho jdou. Čekali je tam fyzicky náročné úkoly v podobě stovek angličáků, kliků a dřepů, řezání dřevy nebo nácviku záchrany života v podobě přenášení stokilové figuríny nad hlavou přes hasičskou vodní nádrž. Jindy ji zase vynášeli z ohroženého objektu oknem.

Začali ale nocí v divočině. Od příslušníků útvaru dostali zhruba hodinový kurz přežití a vydali se do lesa. „Nevěděli jsme, co nás čeká. Měli jsme si vzít spacáky a něco teplejšího na sebe než jen kraťasy a tričko na trénink. My starší víme, jaké to je přespat pod širákem. Všichni jsme v mládí jezdili na tábory nebo podobné akce. Žádný problém tedy první noc nenastal,“ popisuje forvard Lukáš Pech.

Pak přišly testy fyzické zdatnosti. Většina z nich ve skupinách. Když selhal jednotlivec, doplatila na to celé skupina. Hráči museli například uběhnout dvě stě metrů, udělat dvacet dřepů a zase se vrátit ke své skupině, přičemž zbytek visel za ruce na hrazdách a nikdo se nesměl dotknout země. Jiná skupina mezi tím měla za úkol uřezat z klády co nejvíce kusů dřeva. Náročnost úkolu tkvěla v tom, že dva řezající byli zavěšeni ve výšce dvou metrů a ostatní drželi šedesát minut kládu nad hlavou.

Vyzkoušeli si také policejní a vojenské dovednosti technického rázu. Hráči se například dostávali z pout či se učili, jak vniknout do zavřené místnosti. Pak zkoušeli křesadlem rozdělat oheň, nebo si obstarat vodu a přivést ji do varu. Úterní dopoledne strávili v přítomnosti vojáků a vyzkoušeli si střelbu z pistole či fyzicky náročnou techniku lezení po laně.

„Všechno, co jsme dělali, bylo zajímavé. Nevěděli jsme moc, do čeho jdeme, ale to bylo asi dobře. Kdybychom věděli, co nás čeká, tak se nám sem asi moc chtít nebude,“ směje se Pech. Ten byl mimochodem součástí nejlépe hodnocené skupiny celého soustředění, společně s Petrem Kumstátem, Janem Piskáčkem, Janem Buchtelem, Petrem Vránou, Robertem Říčkou a Miroslavem Formanem.

„Smyslem celého třídenního kurzu bylo, aby si hokejisté zkusili jiný druh fyzické a psychické zátěže a vyzkoušeli si výcvik Útvaru rychlého nasazení. Cílem bylo zjistit vlastní fyzické a psychické limity, ověřit si týmového ducha v různých stresových situacích, ke kterým se běžný občan České republiky není schopen dostat,“ říká Mgr. kpt. Karel H., instruktor Útvaru rychlého nasazení Policie ČR.

Policejní výcvik nezocelil sparťany jen fyzicky, ale naučil je i spolupracovat
Policejní výcvik nezocelil sparťany jen fyzicky, ale naučil je i spolupracovat

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud