Miroslav Horák
8. března 2019 • 04:45

Bývalý sudí Minář: V extralize někteří neumí pískat. Moje chvíle ještě přijde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byly doby, kdy dominoval sudím v Tipsport extralize, patřil k nejlepším v Evropě a nominace na mistrovství světa bral téměř jako samozřejmost. Co dělá Milan Minář dnes? Na obživu si vydělává ve Frankfurtu nad Mohanem jako hausmeister, pendluje mezi Německem a Hanou. Přehled o dění ve světě hokejových arbitrů si však udržuje neustále. A že by z výkonů svých nástupců byl nadšený, to se tedy říci nedá. „Někteří kluci to zkrátka neumí,“ má jasno.



Když se nyní potkává s některými význačnými extraligovými hráči, dost často slýchává jejich povzdechy, že v Minářově éře bylo všem lépe. „To docela zahřeje,“ nepopírá muž s účtem 755 odpískaných duelů v extralize. V soutěži, která v posledních týdnech řeší zarážející počet hrubek a pochybení pruhovaných mužů.

Jak podrobně sledujete extraligu a výkony rozhodčích?
„V Německu jsem na internetu pořád, a pokud se vracím domů, jezdím na zápasy. Dívám se na kluky rozhodčí, jak si vedou. Mě nikdy nezajímal hokej z pohledu soupeření dvou týmů, nýbrž z pohledu vedení zápasu. Pozoruju, kdo kde píská, kolik má vyloučení, jaké jsou stížnosti. Dívám se na videa, hlídám si všechno. A pak se třeba stane i to, že se mi ozve obránce Petr Zámorský z Hradce, který dostal pokutu za nafilmovaný pád, a požádá mě, zda bych se nepodíval na záběry a doporučil mu, zda má význam odvolávat se, nebo ne. Takže v tom pořád nějakým způsobem jsem.“ (usmívá se)

Když jsme u toho, co jste Zámorskému poradil?
„Hned jsem ho s odvoláváním zabrzdil. Jeho reakce na souboj měla všechny znaky přihraného pádu. Já Petra znám dobře, netvrdím, že to udělal úmyslně, v tom okamžiku jen nechtěl dopadnout na led tak, aby hrozilo riziko zranění nohy. Což už samozřejmě nikdo neřeší. Takže pokutu zaplatil.“

Komise rozhodčích je s blížícím se play off pod sílícím tlakem, prohřešky arbitrů se množí. Bohužel nejde o prkotiny, ale o prokazatelné ovlivnění výsledku. Nervozita u klubů stoupá. Co tomu říkáte?
„Že vedení rozhodčích s tím jen těžko něco udělá, protože sudí jsou jenom lidi. Můj názor je, že někteří rozhodčí na extraligu nemají a neměli by ji pískat. Nedávno jsem byl tři týdny doma a měl dost prostoru vidět několik zápasů. A byl jsem zklamaný z toho, jak si někteří kluci vedou. Oni se tváří, že by už dávno měli pískat olympiády a světové šampionáty, a když pak vidíte, jakým způsobem zkazí naprosto jednoduchá utkání… To je špatně. Z normálních zápasů, kde nic nehrozí, jsou schopni udělat zbytečné drama a chaos. K tomu rozhodně nejsou vedeni Vláďou Šindlerem nebo lidmi z jeho komise. Je to vyloženě pochybení samotných rozhodčích.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud